Grški odvetniki obesili kravate na drevesa, kmetje pa s traktorji na ceste

Datum:

Grški kmetje so danes s traktorji zaprli več cest, ki povezujejo zahodni del Grčije s sosednjo Turčijo, potem ko se je stavka proti pokojninski reformi in novim davkom razširila po vsej državi. Ceste naj bi zaprli tudi v severnem in osrednjem delu Grčije.

Grška vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa je pripravila pokojninsko reformo z dokaj bolečimi rezi, a je to pogoj za nadaljnjo mednarodno finančno pomoč v višini 86 milijard evrov. Napovedala je znižanje najvišjih pokojnin s trenutnih 2700 evrov na 2300 evrov in uvedbo nove minimalne zajamčene pokojnine v višini 384 evrov. Obenem želi povečati prispevke za socialno varnost tako s strani delodajalcev kot delavcev.

Grčija mora v skladu z dogovorom z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov pri državnih izdatkih za pokojnine.

Grški "upor kravat" (foto:epa)
Grški “upor kravat” (foto: epa).

Grški “upor kravat”
Na demonstracijah proti pokojninski reformi so se danes v središču Aten in drugih grških mest zbrali tudi odvetniki, inženirji, notarji in zdravniki. Grški tisk je njihovo stavko označil za “upor kravat”, saj so uradniki svoje kravate obesili na drevesa. Odvetniki sicer stavkajo že teden dni, zaradi česar bodo v Grčiji v naslednjih dneh odpadle sodne obravnave.

Medtem grški mornarji nadaljujejo 48-urno stavko, zaradi katere je večina ladij ostala v grških pristaniščih. S stavko, ki bo trajala do petka zjutraj, so začeli v sredo ob 5. uri po srednjeevropskem času. Zaradi stavke železniških delavcev pa se je upočasnil tudi železniški promet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vsi večji sindikati v državnem in zasebnem sektorju so pozvali k vsesplošni stavki, ki bo 4. februarja.

V. V., STA

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...