Guvernerju Missourija se zdi sramotno, da bi bil par obtožen, ker je z orožjem varoval svojo lastnino pred nasilnimi protestniki

Datum:

Guverner Missourija Mike Parson je za javnost povedal, da par, ki je v St. Louisu z orožjem branil svoj dom, po vsej verjetnosti ne bo šel v ječo. Poudaril je še, da ju bo v primeru, da ju bodo zaprli, sam javno opravičil. Podobnega mnenja sta senator Josh Hawley in predsednik Donald Trump, ki je obtožbo označil za sramotno. Tudi generalni tožilec se ne strinja z okrajno tožilko, saj pravi, da ima vsak državljan pravico do varovanja lastnine in zahteva, da tožilstvo premisli o namerah in podani obtožnici.

                   

Mark in Patricia McCoskey sta na spletu požela slavo, cenzure in odobravanja, potem ko so se pojavile slike in videi, iz katerih je razvidno, kako sta branila svoj dom. Zgodilo se je, ko se je približno 500 protestnikov pomikalo proti zaporniški skupnosti v bogati soseski Central West End. Ob poti so uničevali ograje, okna in hiše. Med napadom protestnikov je kamera ujela tamkajšnja prebivalca med nošenjem orožja, saj sta s tem preprečila, da bi drhal uničevala njuno premoženje.

Policija v St. Lousiu je v začetku meseca vložila nalog za preiskavo McCloskeyev. Paru so zaplenili orožje, s katerim sta sta mahala med napetim srečanjem s protestniki v juniju. Mož je bil oborožen s puško AR-15, žena pa je imela pištolo. Tožilka sodnega okraja v St. Louisu Kim Gardner je za medije povedala: “Moramo ohraniti pravico do mirnega protestiranja, vsaka namera za preprečevanje in umirjanje le-teh skozi ustrahovanje in smrtonosne sile, ne bo dopuščen.” Nasprotno pa trdi guverner Missourija Mike Parson, ki pravi, da bo par oprostil v primeru, da bosta obsojena vihtenja orožja pred njuno hišo.

Guverner je odločitev razkril med nastopom v radijski oddaji  “The Marc Cox Morning Show” v kateri je poudaril, da je par moral narediti vse, da je lahko obvaroval posest.“Množica nima pravice, da vdre na posest posameznika,” je poudaril Parson. “Imela sta vso pravico, da sta se branila in jih bom oprostil v primeru, če jih bo sodišče spoznalo za krive,” še dodaja. Guverner je ob tem še povedal, da protestnikom ne bo dovolil preizkušanja meja ustavnih pravic, s katerimi bodo napadali državljane.

Guverner je skupaj s predsednikom Donaldom Trumpom in senatorjem Joshem Hawleyem kritiziral preiskavo tožilke Gardnerjeve. Predsednik Trump je celotno preiskavo označil kot sramotno. Senator Hawley pa je celo sprožil preiskavo v pisarni tožilstva sodnega okraja v St. Louisu. “Nesprejemljiva je uporaba moči in grožnje nad drugim amandmajem,” je bilo zapisano v pismu Hawleya ameriškemu generalnemu tožilcu Williamu Barru. “Pozivam vas, da razmislite o zvezni preiskavi državljanskih pravic proti okrožnemu odvetništvu v St. Louisu, kjer bi ugotovili, ali ta preiskava in pregon kršita ustavne pravice te družine.”

Generalni državni tožilec Missourija Eric Schmitt je dejal, da so bili McCloskejevi nameni politično usmerjeni. “V skladu z zakonom Missourija ima Grajska doktrina, ki opredeljuje varovanje lastnega doma, resnično moč, da zaščiti življenje, dom in lastnino,” je Schmitt dejal v intervjuju za Fox News. “Kim Gardner ima neprimerno evidenco pri pregonu nasilnih kaznivih dejanj. Pred kratkim je izpustila in bila sostorilka pri izpustu desetin zapornikov obtoženih nasilnih kaznivih dejanj, sprejema pa tudi politično motivirane odločitve, ki ne temeljijo na zakonu, “ je dodal Schmitt. “Torej, to je zagotovo nekaj na kar je potrebno biti pozoren.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...