Heineken zapušča Rusijo

Datum:

Nizozemski proizvajalec piva Heineken je zaključil svoj odhod iz Rusije s prodajo tamkajšnjih dejavnosti ruski skupini Arnest Group za simboličen en evro, so v petek sporočili iz družbe. Drugi največji proizvajalec piva na svetu je sporočil, da je pridobil vsa potrebna dovoljenja za dogovor in da bodo njegove izgube verjetno zelo visoke – okoli 300 milijonov evrov. 

                   

Multinacionalka Heineken je objavila svojo namero o odhodu iz Rusije po ruski invaziji na Ukrajino marca 2022 in sedaj priznava, da je celoten proces trajal dlje, kot je bilo pričakovano. Nedavni dogodki kažejo na velikanske izzive, s katerimi se soočajo velika proizvodna podjetja, ko zapuščajo Rusijo, je v izjavi za javnost dejal izvršni direktor Dolf van den Brink.

Številne multinacionalke so se v naglici odločile zapustiti Rusijo, ko je Zahod uvedel ostre sankcije proti Moskvi, a se je Kremelj maščeval z zasegom premoženja številnih zahodnih podjetij. Julija je denimo diktator Vladimir Putin podpisal odlok o prevzemu nadzora nad rusko podružnico francoskega proizvajalca jogurta Danone, skupaj z deležem pivske družbe Carlsberg v lokalni pivovarni.

Heineken (Foto: Pixabay)

Anheuser-Busch InBev je prav tako predstavil načrte za izstop iz skupnega podjetja, ki ga je imel s turškim Efesom v Rusiji. Heineken je imel v Rusiji sedem pivovarn in 1800 zaposlenih, ki so imeli zagotovljeno zaposlitev za naslednja tri leta. Nizozemska pivovarna je lani umaknila svojo blagovno znamko Heineken iz Rusije, proizvodnjo Amstela pa naj bi ukinili v šestih mesecih.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...

Atentat na demokracijo: Svobodnjaki ne spoštujejo več nobenih aktov!

"Ne razumem, da je poslanec pripravljen iti proti vsem...

Šok za gospodarstvo – Slovenska industrijska proizvodnja padla največ med vsemi članicami EU!

Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom maja na mesečni...

Številni levičarji bi nekdanjega predsednika ZDA raje videli mrtvega

Poskus atentata na Donalda Trumpa ni izzval le zgražanja...