Hrvaška predsednica naj bi zlorabila položaj ob obisku ZDA

Datum:

Proti predsednici Hrvaške Kolindi Grabar-Kitarović so prejeli tri prijave zaradi njenega novoletnega potovanja v ZDA. Pristojna komisija bo preverila, ali obstajajo razlogi za postopek proti predsednici, ki je že bila v navzkrižju interesov.

                   

Ni jasno, ali gre za službeni obisk z uradnim protokolom ali za zasebno potovanje, ki je bilo plačano z javnim denarjem. V prijavah, kot poroča STA, zahtevajo, naj komisija preveri, ali je Grabar-Kitarovićeva kršila določila zakona o preprečevanju navzkrižja interesov, glede na to, da ni objavila razloga svojega večdnevnega obiska v ZDA, kamor se je odpravila konec prejšnjega tedna. Predsednica hrvaške komisije za odločanje o navzkrižju interesov, Dalija Orešković, je dejala, da okoliščine potovanja predsednice države niso znane, ker ni javno objavljeno, ali gre za zasebni ali službeni obisk. Napovedala je, da bodo v komisiji naknadno odločili, ali bodo proti predsednici sprožili postopek.

V uradu hrvaške predsednice niso želeli komentirati prijav. Napovedali so sicer, da bo imela Grabar-Kitarovićeva med obiskom v ZDA srečanja “s predstavniki političnega in javnega življenja ter nevladnega sektorja” ter da bodo poročilo o stroških obiska objavili po njeni vrnitvi v Zagreb, ki bo predvidoma v četrtek.

Na Hrvaškem ugibajo, da je predsednica države na petdnevnem zasebnem obisku v ZDA, kjer je praznovala novo leto, in se bo poskušala srečati s predstavniki bodoče administracije novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na obisk je odšla s komercialno letalsko povezavo v spremstvu vodje svojega kabineta. Na hrvaškem zunanjem ministrstvu niso bili seznanjeni s podrobnostmi predsedničinega obiska v ZDA. Njen soprog, Jakov Kitarović, je bil v torek na smučarski tekmi za svetovni pokal na zagrebškem Sljemenu. Hrvaška predsednica je medtem voščila novo leto na svojem profilu na Facebooku, na katerem je objavila svojo fotografijo z dedkom Mrazom.

Komisija za odločanje o navzkrižju interesov je lani ugotovila, da je Grabar-Kitarovićeva zlorabila predsedniški položaj, ko je denar od svoje predsedniške kampanje nakazala na račun svoje bivše stranke HDZ in potem odločala o podelitvi donacij s strankinega računa. Predsednica države je takrat komisiji med drugim očitala, da se je spustila v pristransko in politično odločanje, ter poudarila, da bi še enkrat storila enako. Vpletena je tudi v afero, ko je bila hrvaška veleposlanica v ZDA. Med  julijem 2008 in marcem 2010 je uporabljala službeni avtomobil veleposlaništva v zasebne namene. Po razkritju afere so na sedežu hrvaške diplomacije zahtevali, naj povrne stroške.

Branka Jurhar

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...