Hrvaški mediji o novem ukrepu hrvaške policije, ki spušča migrante proti Sloveniji: Slovenija pa molči

Datum:

Hrvaška policija bo v skladu z novimi pravili z javnih krajev pospešeno odstranjevala ilegalce in jih prevažala v bližino slovenske meje … Hrvati zagotavljajo, da bodo spoštovali pravice migrantov, vendar bodo pravila postavljali sami. Uradno pa jih bodo organizirano odvažali v registracijske centre … 

                   

Slednje je trenutno najbolje tako za hrvaške državljane kot za policiste, je pred dnevi sporočil tamkajšnji minister za notranje zadeve Davor Božinović. A še preden so bili novi registracijski centri vzpostavljeni, je hrvaška policija uvedla nove ukrepe proti ilegalcem. Policija denimo v mestu Slunj pridrži ilegalce, jim izda potrdilo o registraciji, posledično pa se morajo v 24 urah zglasiti v centru za sprejem prosilcev za azil v Zagrebu, zatem pa se jih z maricami odpelje v Karlovec. Policija jih sama izpusti, da se od tam odpravijo proti Zagrebu. Predvideva se, da bo večina ilegalcev tako tudi ravnala, vendar pa ne bodo odšli proti sprejemnemu centru, ampak slovenski meji, poročajo hrvaški mediji. Hrvaška policija s tem pretkanim ukrepom doseže odstranitev ilegalcev z javnih površin ter jim dejansko daje priložnost, da v 24 urah zapustijo državo. Še do nedavnega so ilegalci prejeli odločbo o odhodu, ta pa jim je dovoljevala, da so lahko pred odhodom na Hrvaškem ostali med pet in sedem dni, poroča Jutarnji.

Hrvati bodo ilegalcem pomagali, da čimprej odidejo v Slovenijo!
Posledično so v Zagrebu, na Reki in drugod nastajale večje skupine migrantov, nihče pa ni vedel, kaj bi z njimi. Sedaj pa imajo ilegalci priložnost, da Hrvaško zapustijo v veliko krajšem času. Vrh vsega jim del poti olajšajo kar policisti z organiziranimi prevozi. Največje število med njimi se poda v Samobor in Brdovac, kjer je najbolj aktivna migrantska pot iz Hrvaške v Slovenijo. Slovensko-hrvaška meja je dolga 232 km, po podatkih slovenske policije pa največje število ilegalcev (80 odstotkov) mejo prečka na sedem kilometrov širokem odseku med reko Savo in železniškim mostom v Rigoncah. Ogromen naval migrantov pa je na obmejnem območju povzročil precej nezadovoljstva med lokalnim prebivalstvom. Nekateri so celo zahtevali, da se del meje ogradi s panelno ograjo. Slovenska policija je napovedala, da bo ilegalce odslej lovila z brezpilotniki in konjenico. Nova hrvaška pravila bi lahko še dodatno razjezila slovenske oblasti. Po podatkih slovenske policije je bilo v prvih sedmih mesecih prijetih 26.871 ilegalnih migrantov, od tega 25.431 na meji s Hrvaško.

Hrvaška policija je zadržala kombi z migranti. Bližina Zadra. (Foto: STA)

Golob laže, da je število nezakonitih prehodov med Slovenijo in Avstrijo enako nič!
V enakem obdobju lani so na meji s Hrvaško prijeli 8330 ilegalnih migrantov. Drastičen porast ilegalcev na Hrvaškem je sledil vstopu Hrvaške v Schengen, marca pa so se pojavile tudi obtožbe, da Hrvaška slabo nadzira zunanjo mejo EU. Zatem pa so se pojavili predlogi, da bi zunanjo mejo EU nadziral Frontex, kar je Hrvaška odločno zavrnila. Stekli so tudi pogovori o skupnem nadzoru meja Italije, Slovenije in Hrvaške na migrantskih poteh s strani policije teh držav, vendar se to očitno ne bo zgodilo. Italija in Avstrija sta zaradi neznosnih razmer jezni na Slovenijo. Spomnimo, da je Avstrija že leta 2017 obnovila nadzor na meji, režim pa podaljšuje vsakih šest mesecev. Razlog je preveliko število migrantov, ki iz Slovenije vstopajo v Avstrijo. Iz Slovenije v Avstrijo letno vstopi po nekaj sto migrantov, čeprav Robert Golob lažnivo zatrjuje, da je število prehodov “enako nič” (tukaj). Posledično je schengenski sistem med Slovenijo in Avstrijo tako rekoč ukinjen. Ravno tako se veliko število migrantov odpravi proti italijanski meji, kar je poslabšalo odnose med državama.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...