Hrvaškim kirurgom je uspel pravi čudež: Rešili so mladega človeka, ki je hkrati bolehal za covidom-19 in imel vnetje srca!

Datum:

Hrvaška medicina se lahko pohvali s sijajnim uspehom. Pred smrtjo so namreč rešili bolnika, ki je imel hkrati covid-19 in vnetje srca, ki je bilo posledica hude bakterijske okužbe srčnega ventila. Kot je ob tem navedeno, v nobeni medicinski strokovni reviji na svetu ni moč najti česa takšnega. 

Na Hrvaškem se lahko pohvalijo z novim kirurškim uspehom: pred smrtjo so rešili mladega človeka, ki je imel covid-19 in je obenem bolehal še za hudim bakterijskim vnetjem srca oziroma srčnega ventila. Ob vsem skupaj je najbolj presenetljivo prav to, da je bolnik manj kot pet dni po kritični operaciji popolnoma okreval ter hodil naokrog in govoril, kot da se ne bi nič pripetilo. Gre za pravo simbolično ozdravitev v obdobju pred enim največjih krščanskih praznikov – božičem, ki prinaša novo življenje. Ozdravitev se je sicer pripetila prejšnji petek v zagrebškem zdravstvenem centru za obolele s covidom-19 KB-u Dubrava. V zagrebški kliniki so presrečni, da je 35-letnik preživel, največja zahvala pa gre kirurgu Igorju Rudežu, predstojniku oddelka za kardio-transplantacijsko kirurgijo, ki ga je poseg izvedel, poroča Jutarnji.

Tudi slovenska kirurgija se lahko pohvali z vrhunskimi dosežki. V svoji izjavi za javnost so avgusta letos iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani sporočili, da so njihovi strokovnjaki v noči s petka na soboto, 8. avgust 2020 oziroma ekipa zdravnikov in medicinskega osebja, presadili pljuča 14-letni deklici s cistično fibrozo, kar je bila prva presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana. Poseg je trajal od 23. ure zvečer do 8. ure zjutraj, deklica pa je že drugi dan po posegu samostojno zadihala z novimi pljuči in se počutila odlično.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Bo policija ustavila nasilneža na Možino preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

Četrtkova novinarska konferenca društva 1. oktober se je začela...

Nočna zapora Dunajske ceste

Zaradi dostave konstrukcije viadukta bo danes in v nedeljo...