Hrvati niso pokleknili, pohvale iz Evrope

Datum:

V nedeljo, 6. junija 2021, se je odvijala prijateljska nogometna tekma med Belgijo in Hrvaško. Pred začetkom tekme je belgijska ekipa pokleknila, Hrvati pa so stali pokončno. Na spletu so hrvaški reprezentanti za svojo pokončno držo bili deležni pohval in podpore iz vse Evrope. Ljubiteljem nogometa je bilo všeč, da se je hrvaška reprezentanca uprla vsiljevanju politizacije športa, ki se je začelo v ZDA. Hrvaške nogometaše je podprl tudi premier Janez Janša, ki je pod fotografijo zapisal “respect” (spoštovanja vredno dejanje).

Hrvati niso klonili pred nesmiselnimi, lažnimi pobudami in podpori gibanju BLM (črna življenja štejejo). Več kot očitno je, da je vse skupaj le politikanstvo, ki prodira tudi v šport. Sedenje in poklekanje med himno je nespoštljivo početje, ki izvira iz Amerike, in Hrvati so jasno pokazali, da to ne spada v Evropo. Pokazali pa so tudi, da imajo hrbtenico in da se ni treba podrediti vsakemu novemu levičarskemu gibanju.

Ta cirkus se je začel leta 2016, ko je igralec ameriškega nogometa Colin Kaepernick med igranjem ameriške himno sedel na klopi in ni stal, kot bi se spodobilo. Ko se je nanj usul plaz kritik, se je izgovarjal, da gre za njegov protest proti policijskemu nasilju nad črnci. “Ne bom stal in kazal spoštovanja zastavi države, ki zatira temnopolte in druge ljudi manjšin” je dejal.

Na prigovarjanje soigralca Nata Boyerja je Kaepernick vseeno “odnehal” s sedenjem na klopi med igranjem himne in začel klečati. Kasneje se je klečanje med himno razpaslo med vsemi ekipami NFL, gledanost tekem pa je konstantno padala. Velik nasprotnik klečanja med igranjem nacionalne himne je bil tudi ameriški predsednik Donald Trump. V ligi NFL so se odločili, da temu naredijo konec, a so po uporu zveze igralcev odnehali.

Klečanje za BLM prodrlo v Evropo

Klečanje med igranjem ameriške himne se je od takrat razpaslo še po drugih športnih prireditvah v ZDA, izpostavimo lahko košarkarsko ligo NBA, žensko nogometno ligo in univerzitetne športne lige. Po koronapremoru na evropskih zelenicah se je s klečanjem začelo tudi na tekmah evropskih nogometnih klubov, sprva v Angliji, zdaj pa klečijo celo nacionalne reprezentance. Bojda še vedno v podporo gibanju BLM.

Hrvati so se temu odločno zoperstavili. Prijateljsko tekmo proti Belgijcem so izgubili z 1:0, a so zato osvojili srca ljubiteljev nogometa. Angleži medtem obljubljajo, da bodo pred začetkom tekme še naprej klečali, čeprav s tem jezijo svoje navijače.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...