Hrvati sredi Piranskega zaliva s čolnom agresivno izrinili slovenske policiste, naša vlada pa odgovarja – s protestno noto …

Datum:

V javnost je šele danes prišla informacija, da je v Piranskem zalivu prejšnji teden prišlo do incidenta in merjenja mišic med slovenskimi in hrvaškimi policisti. Kot poroča Dnevnik, naj bi slovenski policisti ščitili ribiško ladjo, ki je plula po zalivu, hrvaški pa naj bi jih pregnali. Po trditvah Dnevnika se je incident zgodil 11. maja, sredi Piranskega zaliva, kjer je koprski ribič Elvin Sabadin lovil s svojo ladjo Deklice. Lovil naj nekoliko čez sredinsko črto, ki jo ima Hrvaška za pravo mejo s Slovenijo, čeprav odločitev arbitražnega sodišča še ni znana. Hrvaška policija naj bi slovensko policijo s svojim večjim čolnom agresivno izrinila na polovico, bližje slovenski obali. S tem so očitno dali vedeti, da odločitve arbitražnega sodišča, po katerem naj bi Sloveniji pripadli dve tretjini zaliva, tako ali tako ne nameravajo upoštevati.

                   

V intervjuju za Dnevnik je ribič Elvin Sabadin povedal, da je lovil na območju, kjer je doslej vedno lahko. Prejšnji teden pa mu je nasproti priplula hrvaška policija in ga opozorila, da se nahaja v hrvaških vodah, zato so od njega zahtevali, naj se obrne proti Piranu. Šlo naj bi za dva hrvaška policijska čolna, eden je bil še posebej velik, zato se je moral Sabadin dejansko obrniti.

Toda pozor; na prizorišče dogodka so nato prispeli tudi slovenski policisti, ki so opozorili hrvaške, da se nahajajo v slovenskih ozemeljskih vodah. To ni zaleglo, Hrvati so proti slovenskemu čolnu P-66 izvedli agresiven manever in ga začeli izrivati. Ker so se slovenski policisti pravočasno umaknili, do trka ni prišlo, zato tudi nihče ni bil poškodovan.

Hrvati se že pripravljajo na čas po odločitvi arbitražnega sodišča
Kot še poroča Dnevnik, v zadnjih dneh hrvaški policisti z najmanj dvema policijskima čolnoma nenehno patruljirajo pri sredinski črti v Piranskem zalivu in preganjajo tudi druge slovenske ribiče. To naj bi se začelo dogajati, odkar je v javnost prišla informacija, da bo arbitražno sodišče objavilo svojo odločitev o poteku meje med državam, predvidoma v prihodnjih mesecih. Manever hrvaške policije je očitna »vojna napoved« Sloveniji, da se južni sosedje z odločitvijo ne nameravajo sprijazniti in so pripravljeni slovensko morje zavzeti tudi z agresijo.

Policisti so o dogodku sicer že obvestili zunanje ministrstvo, ki pa meni, da bodo najverjetneje v Zagreb poslali protestno noto. Zadnjo je Slovenija v Zagreb poslala pred mesecem dni zaradi širjenja hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu. Na zunanjem ministrstvu so opozorili še na 10. člen arbitražnega sporazuma, da sta se državi dolžni vzdržati dejanj, ki bi zaostrili spor ali ogrozili delo arbitražnega sodišča.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...