Infektologinja Lejko Zupanc: V trenutnih razmerah je zelo priporočljivo nošenje maske

Datum:

“Zelo priporočljivo je nošenje mask. Slednje se svetuje tako zaposlenim v bolnišnicah kot tudi bolnikom in obiskovalcem zdravstvenih ustanov,” svetuje predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja izr. prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. med. 

                   

Okužbe s koronavirosom in druge dihalne okužbe so v skokovitem porastu. Pretekli teden je na Hrvaškem zaradi covida-19 skupno umrlo 42 oseb. Informacijo je podal tamkajšnji zavod za javno zdravstvo, vendar pa bolnišnice zaenkrat še niso preobremenjene, položaj pa še ni tako dramatičen kot pred dvema letoma. Kot so še sporočili, se v državi širi več podskupin omikrona, kar je primerljivo z drugimi državami EU, poroča STA.

Zelo priporočljivo je nošenje mask
Razmere je za nas komentirala infektologinja Tatjana Lejko Zupanc: “V bistvu ne morem komentirati razmer na Hrvaškem, ker nima zadostnega števila podatkov. Pri nas je epidemiološka situacija nekoliko drugačna kot na Hrvaškem.” Bolnišnice so sicer v veliki meri zasedene, vendar pa je tako vsako leto v tem letnem času. Lejko Zupanc trenutno ne vidi razlogov za zaostrovanje ukrepov. Je pa zelo priporočljivo nošenje mask. Slednje se svetuje tako zaposlenim v bolnišnicah kot tudi bolnikom in obiskovalcem zdravstvenih ustanov. Kakršnokoli zaprtje države pa ni več smiselno, razen v primeru kakšnih radikalnih sprememb.

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Ni potrebe po ukrepih na državni ravni, ključna je odgovornost posameznika
Infektolog Federico Potočnik pa je v grobem ponovil priporočila, ki jih je nedavno že podal za naš medij: “Prihajamo v zimsko obdobje, kjer je po naravi več respiratornih okužb, med njimi tudi covid-19.” Pričakovati je večji naval na ambulante družinske medicine kot tudi na urgentne centre in infekcijske oddelke bolnišnic. Ker je sistem že zdaj na robu, lahko povečan naval pacientov pomeni, da jim bo zmanjkovalo postelj. Ljudje jim lahko pomagajo tako, da se držijo higiene rok, higiene kašlja, in če je kdo bolan, kot že zdrava kmečka pamet narekuje, se izogiba stikom z drugimi ljudmi ali vsaj nosi zaščitno masko. “Imejte v mislih, da lahko mlad človek, ki preboleva blag prehlad, bolno ali ostarelo osebo s prenosom okužbe spravi v grob,” je še opozoril. Odgovornost je na ljudeh, da zaščitijo druge, če so bolni (maska), in tudi sebe pred okužbami. Zato ni potrebe po ukrepih na državni ravni.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...