Bo inšpektorica, ki je ukradla krave Možganovim, sedaj pisala zakonodajo o zaščiti živali?

Datum:

Inšpektorica Danuša Štiglic, ki je družini Možgan nezakonito odvzela večje število krav, je dobila novo zaposlitev. Za “kazen” je bila premeščena v sektor za zdravje in dobrobit živali, kjer naj bi bila njena naloga pisati novo verzijo zakona o zaščiti živali. 

Nazadnje smo poročali, da je Štigliceva zaradi nezakonitega ravnanja prejela opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja, sprejeta je bila tudi odločitev, da kot veterinarska inšpektorica ne bo več smela delati. Številni so bili prepričani, da je bila kazen premila in da bi za morala zaradi večplastnega kršenja zakonodaje izgubiti službo.

Dnevnik poroča, da je nekdanja inšpektorica Štiglic poteptala štiri različne zakone med svojim lomastenjem po kmetiji Možgan, in sicer zakon o splošnem upravnem postopku, zakon o zaščiti živali, zakon o veterinarskih merilih skladnosti in zakon o inšpekcijskem nadzoru. Huje je kršila tudi specialne določbe upravnega postopka, zato je upravni inšpektor Darko Gradišnik predlagal v. d. generalni direktorici uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vidi Znoj, da zoper Štiglicevo uvede disciplinski postopek.

Disciplinski postopek pa očitno ni preprečil, da ne bi premestili omenjene inšpektorice na sektor za zdravje in dobrobit živali, ki deluje v okviru Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Kot piše na vladni spletni strani, v sektorju pripravljajo strokovne podlage in izhodišča za oblikovanje politik in strategij za zagotavljanje zdravja in dobrobiti živali.

Številni zaposleni na glavnem uradu naj bi bil zaradi razvoja dogodkov ogorčeni, za razliko od Gradišnika, ki je ocenil, da je vodja uprave sprejela korektne ukrepe in je zato zaključil inšpekcijski nadzor zadeve.

Čreda Rudija Možgana (Vir: družina Možgan)

Dnevnik dalje poroča, da je Znojeva glede Štigličeve pojasnila, da je zaradi hudih kršitev iz obveznosti dela, ki se med drugim nanašajo na nezakonito ravnaje pri opravljanju dela, neupoštevanju navodil direktorice območnega urada Novo mesto, izdala opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. “Drugo delo je bilo ob soglasju uslužbenke odrejeno za obdobje od 1. februarja do 31. decembra 2024 oziroma do preklica,” še piše upravni inšpektor Gradišnik v zaključnem zapisniku.

Pozor, premestitev na drugo delovno mesto pa še ne pomeni, da je bil zoper nekdanjo veterinarsko inšpektorico dejansko izveden disciplinski postopek. Ta sodi med delovnopravne ukrepe, ki temeljijo na 85. členu zakona o delovnih razmerij. Sam disciplinski postopek ni bil uveden.

Uprava ne želi pojasniti delovnih nalog nekdanje inšpektorice
Na sektor za zdravje in dobrobit živali smo posredovali novinarska vprašanja glede prihodnjih delovnih nalog nekdanje inšpektorice Danuše Štiglic. Odgovorili so nam službe za odnose z javnostmi in promocijo ministrstva za kmetijstvo: “Glede zadolžitev na novem delovnem mestu Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pojasnjuje, da navedbe, ki so se pojavile v določenem medijih, niso točne in so nepreverjene. Uslužbenka je bila prerazporejena na Sektor za zdravstveno varstvo in zaščito živali. Sektor pokriva naslednji obseg področij: bolezni živali in zoonoze, dobrobit živali, pripravljenost in krizno načrtovanje v zvezi s pojavom nekaterih posebno nevarnih bolezni živali in zoonoz. Delovne naloge, ki jih bo opravljala, bodo dodeljene s strani vodje sektorja, in bodo v skladu s potrebami na posameznih področjih sektorja.”

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...