Intelektualci kot zlati prinašalci: Reagirajo na ukaz, niti ne preberejo, kaj je premier v resnici zapisal!

Datum:

“Skupina desetih intelektualcev se je zaradi Janševe čestitke Donaldu Trumpu obrnila na veleposlanico ZDA in Državni zbor RS,” poroča časnik Delo v lasti tajkuna Stojana Petriča in ob tem dodaja, da intelektualci v dopisu globoko obžalujejo in se distancirajo po njihovih besedah sramotni in politično motivirani čestitki slovenskega predsednika vlade Janeza Janše predsedniku Donaldu Trumpu, čeprav je Janša v resnici v čestitki, ob katero so se ti obregnili pravzaprav čestital republikanski stranki. Premier Janša se je na pismo intelektualcev že odzval in zapisal, da nekdo, ki verjame, da je GOP (ameriška Republikanska stranka) oseba, si zagotovo ne zasluži naziva intelektualec. “Veliko vprašanje, če je sploh pismen,” je pristavil.

Kljub temu, da celo poznavalec ameriške politike in profesor na FDV Bogomil Ferfila poudarja, da takšna podpora neke drame ne predstavlja, namreč povsem običajno je da se sorodne stranke podpirajo, bi človek pričakoval, da je to jasno vsaj intelektualcem, če že ni radikalno usmerjenim levičarjem. Očitno pa Jože MencingerSlavko SplichalVito TurkStane Pejovnik, Ivan SvetlikRado BohincDušan KeberRudi RizmanDarko Štrajn in Niko Toš povsem po svoje gledajo na zadevo.

Skupina dobro znanih levih “intelektualcev” je ameriški veleposlanici v Sloveniji Lyndi C. Blanchard, ki jo je sicer imenoval Donald Trump, v dopisu napisala, da obžalujejo čestitko Janeza Janše, ki je po njihovo sramotna in politično motivirana. “Odločno zavračamo njegov zapis, ki postavlja pod vprašaj zakonitost volilnih rezultatov in posledično demokratičnost volitev v ZDA. Njegova stališča ne odražajo prepričanj in občutkov večine prebivalcev Slovenije,” so zapisali in veleposlanici čestitali ob izvolitvi Joeja Bidna za predsednika ZDA in prve ženske podpredsednice Kamale Harris.

Foto: Printscreen

“Naj omenimo, da v svojih prepričanjih nismo osamljeni, ampak podobno čuti tudi večina slovenskih državljanov, ki delujejo v nevladnih organizacijah in gibanjih civilne družbe v Sloveniji. Omenjena gibanja si prizadevajo za krepitev demokracije, zmanjšanje socialnih in gospodarskih neenakosti ter doseganje okoljske trajnosti. Veseli smo, da je novoizvoljeni predsednik v svoji volilni kampanji izrazil podobna stališča in vrednote,” so izpostavili in se s pismom celo obrnili na poslance v Državnem zboru RS. Slednje so spomnili, da so že pred štirinajstimi dnevi v pismu spomnili na “krizo”, ki naj bi jo vlada po njihovo povzročala z “zlorabljanjem epidemije covida za izvajanje ideoloških in strankarsko motiviranih projektov”. Po njihovo pa naj bi se zloraba oblasti v tem času le še poglabljala.

Janša naj bi vodil celo v avtokracijo?!
Po prepričanju intelektualcev, ki so se podpisali pod pismo, naj bi vlada nezadostno ukrepala tekom drugega vala epidemije. Prav tako naj bi vlada po njihovo “nasilne demonstracije v središču Ljubljane uporabila za diskvalifikacijo mirnih protestov in za napad na svobodo medijev ter politično prevzemanje nadzora na področju energetike, telekomunikacij in cest.” Čestitka Janše republikanski stranki, ki jo sicer sami razumejo kot čestitko Trumpu, pa naj bi po njihovo predstavljala vrhunec in posmeh po vsem svetu ter sramoto za Slovenijo. Predsednik vlade Janez Janša naj bi državo po njihovih besedah vodil v avtokracijo, zato so poslancem v poduk poudarili, da če bodo vse skupaj še naprej molče opazovali, bodo le ti neposredno odgovorni za “grobo zlorabo oblasti”. Za konec so še poudarili, da od poslancev pričakujejo, da na izredni seji obsodijo delovanje premierja, ki je po njihovo nesprejemljivo in nedemokratično, ter da njemu in vladi izrečejo nezaupnico.

Janša se je že odzval
Premier Janša se je na pismo intelektualcev že odzval in zapisal, da nekdo, ki verjame, da je GOP (ameriška Republikanska stranka) oseba, si zagotovo ne zasluži naziva intelektualec. “Veliko vprašanje, če je sploh pismen,” je pristavil. Pod zapisom Janše se je oglasil tudi sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler in zapisal: “Saj ne moreš verjet kako so razgledani tile naši intelektualci! Pisat grejo pismo veleposlanici ZDA, ki je osebna prijateljica Trumpa! Pa kaj mislijo kaj so s tem naredili?”

Glede na to, da se določeni intelektualci ves čas pojavljajo, ko se je potrebno obregati ob aktualno vlado in ko denarci iz vrst številnih privilegijev kopnijo, ne čudi, da je mnogo takih, ki menijo, da se le ti oglašajo na poziv tistih, ki jim aktualna oblast prav tako ni niti najmanj po godu. Tako seveda ne preseneča, da v pismu med drugim poudarjajo, da si želijo, da bi bila Janši in vladi izrečena nezaupnica. Kljub temu, da mnoge čez noč skrbi glede odnosov Slovenije z ZDA, ki so levici predstavljali pravo špansko vas, je dejstvo, da se jim za to le ni bati. To je Janša potrdil tudi z zapisom na Twitterju, kjer je poudaril, da Slovenija načrtuje krepitev sodelovanja z ZDA na področju obrambe, kibernetske varnosti, energetike in gospodarskih projektov v okviru Pobude treh morja “Veselimo se nenadne podpore vseh tistih, ki so sodelovanju doslej nasprotovali, še posebej strank Levice in Stranke SD,” je bil jasen.
Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....