Intubiranih na ventilatorju je že več kot 200 bolnikov, “borcev za svobodo” to seveda ne bo spametovalo

Datum:

V Sloveniji je žal prišlo do točke, ko je invazivno intubiranih na respiratorju več kot 200 covidnih bolnikov, kažejo podatki Sledilnika. Poleg tega jih je neinvazivno na respiratorju še 28. Na intenzivnih oddelkih je tudi prvič doslej kar 283 bolnikov. Morda komu ni znano, da so vsi invazivno intubirani bolniki seveda v umetni komi. Kar lahko prinese še dodatne zaplete – da o pomanjkanju primernega kadra za tovrstno nego sploh ne govorimo. Prejšnji teden je bilo na intenzivni negi sicer 122 necepljenih bolnikov, 34 pa cepljenih.

                   

Treba je izpostaviti, da gre pri invazivni mehanski ventilaciji za tvegan postopek, pri katerem se v sapnik porine cevko, za kar pa je seveda potrebna anestezija in močna sedacija. Pri tem lahko pride do hudih, tudi dolgoročnih posledic. Ventilacija v umetni komi ima namreč tudi svoje slabe strani, mišice uplahnejo, pljuča se še bolj poškodujejo, kisik je toksičen. Tudi opoidi in sedativi so škodljivi, med drugim zavirajo imunski sistem. Če bolnik dlje časa rabi ventilator, se mu ga vstavi skozi grlo, kar je za bolnika načeloma lažje, lažja je tudi nega. Umetno predihavanje tudi obremeni srce. Treba je omeniti še to, da je nega takšnih bolnikov zelo zahtevna. Ne le, da je nepokretne bolnike treba stalno obračati zaradi preležanin, treba jih je tudi pravilno obračati, da se odpirajo različni deli pljuč – torej zaradi gravitacije. Ob pomanjkanju primernega kadra je vse to seveda izredno problematično.

Pred dnevi je Slovenijo pretresla tudi zgodba Darje Korez Korenčan, televizijske voditeljice oddaj o umetnosti in kulturi. Ta je namreč za medij N1 zaupala svojo zgodbo o bitki s covidom, pri čemer je na žalost izgubila tudi vseh pet prstov desne roke. Okužila se je marca, kmalu so jo morali odpeljati v bolnišnico, na intenzivno nego. Tam so jo priključili na ventilator. Po šestnajstih dneh umetne kome je izvedela, da so ji morali zaradi zapletov amputirati vseh pet prstov. Od intubacije ima tudi poškodovane glasilke in šibkejši glas. Poleg tega je v stegnu dobila še hematom – z intenzivnega covidnega oddelka je bila tako kar dvakrat premeščena v operacijske sobe, kjer so jo operirali.

 

“Ko te premestijo na intenzivno terapijo in priklopijo na ventilator, gre zares. Tam ljudje umirajo. Če preživiš, si srečen, da spet zagledaš ta svet. Mojim svojcem so sprva rekli, da je veliko vprašanje, ali se bom zbudila, ker imam hude zaplete, in da morajo biti pripravljeni tudi na najhujše,” je povedala Korenčanova. Žal je tovrstnih zgodb še veliko več, nekatere se končajo še bolj tragično. Tragično pa je tudi to, da se nekaterih ljudi to še vedno ne dotakne in da se jim še vedno zdi najpomembnejša njihova “pravica do svobode”.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...