[Video] Iranske oblasti potrdile smrt “teheranskega mesarja”

Datum:

Iranski mediji so potrdili smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana. Politika sta umrla v helikopterski nesreči, do katere je prišlo zaradi slabih vremenskih razmer. Na krovu helikopterja ni bilo preživelih. 

                   

Iranska državna agencija poroča, da je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki se je vračal iz državnega obiska v Azerbajdžanu. Helikopter je strmoglavil na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

Ekipe so se do kraja nesreče prebile po 15 urah reševalne akcije, ki jo je oteževalo slabo vreme. Ponesrečil pa se je zgolj eden od treh helikopterjev konvoja. Preostala dva sta varno prispela na cilj.

Pokojni iranski predsednik Ebrahim Raisi. (Foto: epa)

Zaradi smrti predsednika Raisija in zunanjega ministra Abdolahaina se je danes že sestala iranska vlada na nujnem zasedanju. “Zvestemu narodu zagotavljamo, da se bo pot služenja nadaljevala z neumornim duhom Raisija,” je bilo njihovo sporočilo za javno. Raisi je bil eden od potencialnih naslednikov vrhovnega voditelja, ajatole Alija Hameneja.

V skladu z zakonodajo bo posle začasno prevzel prvi podpredsednik vlade Mohamed Mohber, nato pa bodo morale v roku 50 dni potekati nove volitve. Mohberja je na funkcijo imenoval Raisi leta 2021, ko je sam prevzel položaj, poroča STA.

Pokojni iranski zunanji minister Hosein Amir-Abdolahain. Vir: EPA

Teheranski mesar
Raisi sicer v tujini in med opozicijskimi vrstami v Iranu užival visokega pretiranega ugleda. Sky News poroča o njegovi krvavi zgodovini, ki sega v osemdeseta leta, ko si je tudi prislužil vzdevek “teheranski mesar”. Bil je eden od štirih sodnikov posebnega odbora (smrti), nekakšnega ad-hoc islamskega sodnega organa, ki je na smrt obsodil na tisoče iranskih političnih zapornikov.

V času njegovega mandata so potekale tudi številne usmrtitve mladih protestnikov, ki so sodelovali v nemirih zaradi smrti Mahse Amini. 

Mahsa Amini je bila aretirana zaradi nepravilne nošnje naglavne rute. Smrtne poškodbe so ji zadali iranski policisti v priporu.

Raisi je bil tudi odgovoren za prvi neposredni napad na Izrael, ko je iz Irana poletelo na brezpilotnih letalnikov in drugih izstrelkov. Napad sicer ni povzročil opazne škode.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...