Iranu zvesti militanti napadli ameriške vojaške baze v Siriji

Datum:

Mednarodni mediji poročajo o simultanem raketnem napadu na tri ameriške baze v Siriji. 

                   

Pod napadom se je znašla ameriška baza v bližini naftnega polja Al-Omar v Deir ez-Zor kot tudi baze v Al-Shaddadi in Al-Hasakah. Baze so bile napadene z izstrelki zemlja-zemlja.

Pred tem se je zgodil napad na ameriško bazo v Al-Malikiyahu na območju Al-Hasakah, ki ga obvladuje teroristična organizacija PKK/YPG. Do napada je prišlo z oboroženim brezpilotnim letalnikom. V ponedeljek je bila prav tako napadena baza v regiji Al-Tanf na jugu Sirije, kjer so prav tako nastanjene ameriške sile. Tudi v tem primeru so napad izvedli z brezpilotnimi letalniki, poroča Anadolu.

Ameriške oblasti trdijo, da za napadi stoji Iran. Ta naj bi “aktivno omogočal” napade z raketami in brezpilotnimi letalniki prek različnih oboroženih skupin. Predsednik Joe Biden je ameriškemu ministrstvu za obrambo naročil, naj pripravi povračilne ukrepe. Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je dejal, da je v zadnjem tednu, zlasti v zadnjih nekaj dneh, prišlo do porasta tovrstnih napadov, vendar ZDA ne bodo dovolile, da bi njihovi interesi v regiji “ostali nespodbijani”, poroča Reuters.

“Vemo, da Iran pozorno spremlja te dogodke in v nekaterih primerih dejavno omogoča te napade in spodbuja druge, ki želijo konflikt izkoristiti za svoje dobro ali za dobro Irana,” je dejal Kirby. 

Oborožene roke Irana
Iran poleg lastne vojske financira tudi številna oborožena gibanja zunaj meja svoje države. Dva najvidnejša primera sta Hezbolah in Hamas. V obeh primerih gre hkrati za politična in militantna gibanja z zgodovino uporabe terorizma za dosego političnih ciljev. Vojno v Izraelu je zanetila teroristična skupina Hamas. Ameriške sile so nemudoma napotile letalonosilko v območje vzhodnega Sredozemlja, druga letalonosilka je na poti. Namen obeh je odvrniti države v soseščini Izraela, da se pridružijo Hamasu v boju.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...