Islamisti Boko Haram niso samomorilski: Samomorilske jopiče z eksplozivom raje porabijo na talkah!

Datum:

Nigerijska džihadistična skupina Boko Haram ima na svoji strani deset tisoč borcev, ki najraje ugrabljajo deklice in jih prodajajo v suženjstvo, velik delež prihodkov pa predstavlja trgovina s slonovino. To je teroristična skupina ob kateri še ISIS deluje skoraj človeško.

Islamska teroristična skupina Boko Haram je v svojem zadnjem morilskem pohodu, kakor poroča Večernji pobila 110 ljudi, okoli 500 jih je bilo ranjenih, več deset je pogrešanih.

Po pričevanju humanitarnega koordinatorja OZN v Nigeriji, Edwarda Kallona, so džihadisti Boko Harama 30 moškim iz vasice Kshobe, nedaleč od mesta Maiduguri v zvezni državi Borno, odrobili glave. Te dni, naj bi bila organizacija Boko Haram najsmrtonosnejša teroristična skupina na svetu.

Bolj okrutni od ISIS
Njihova okrutnost naj bi presegala metode Al Kaide in ISIS. Z drugimi besedami, v Boko Haram ne samo da režejo glave talcem, temveč jih tudi kamenjajo do smrti. Pripadniki Boko Haram imajo najraje avtomatske puške, za razliko od ISIS ali Al Kaide pa nimajo pretirane želje, da bi se sami razstrelili in se srečali z obljubljenim številom devic v onstranstvu. Če že morajo uporabiti bombe, jih najraje pritrdijo na mlade deklice, ki se razstrelijo.

Vodja ISIS Abu Bark al-Bagdadi (vir: twitter)

Afrika je v zadnjem letu beležila 300-odstotno povečanje števila terorističnih napadov. Delovanje Boko Haram pa ne zaostaja. Svojo aktivnost so iz Nigerije uspešno razširili še na Čad in Kamerun. Za vodjo Boko Harama, Abubakrom Shekauajo, je v ZDA za kakšrnokoli informacijo razpisana nagrada v višini 7 milijonov dolarjev.

Organizacijo je leta 2002 v Majduguriju oblikoval Muhamed Yusuf, ki so ga nigerijske varnostne sile zajele in pokončale leta 2009. Takrat je vodstvo teroristine skupine prevzel Yusufov namestnik Shekaua.  Leta 2015 člani Boko Harama prisegli zvestobo ISIS in ubitemu vodji Abu Bakr al-Baghdadiju.

Medijsko prepoznavnost je skupina dočakala leta 2014, ko so v mestu Chibok ugrabili 200 učenk. Leta 2015 so jih ugrabili še 300. Tiste, ki jih niso prodali naprej v suženjstvo, so uporabili za samomorilske bombne napade. Po podatkih Amnesty International, je bilo v ujetnštvu Boko Haram najmanj 2.000 otrok, na tisoče žensk pa je bilo ugrabljenih.

Želijo si islamske države s šeriatskim pravom
Ime organizacije Boko Haram v prevodu pomeni “prepovedano zahodno izobraževanje”. Teroristična skupina si prizadeva za oblikovanje tako imenovane “čiste” islamske države s šeriatskim pravom in nasprotuje vsemu, kar vidijo kot “zahodnjaško”. S tem v mislih so v času svojega delovanja uničili več 200 cerkva, požgali več deset vasi in z domov pregnali desettisoče kristjanov. Odgovorni naj bi bili za smrti 36 tisoč ljudi in več kot tri milijone razseljenih.

Foto: Facebook

Po ocenah CIE naj bi teroristi Boko Harama uspeli v napadih na banke in vojaške baze nagrabiti ogromne količine denarja in orožja. Vseeno je del financiranja njihovih terorističnih deavnosti tudi trgovina s slonovino. Za ta namen naj bi imeli posebne odrede za lov na slone. Trgovina s slonovino je po nekaterih trditvah vredna nekaj čez 6,6 milijarde evrov letno. Teroristom pa predstavlja zagotovljen zaslužek saj tihotapci plačujejo v gotovini in še to v dolarjih ali evrih. “Vsem terorističnim organizacija je trgovanje s slonovino postalo glavni prihodek,” piše Hassan Haidar Diab.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...