Islamska država s krvavim napadom nad vernike, več kot 20 mrtvih

Datum:

V iraškem glavnem mestu Bagdad je danes skrajna skupina Islamska država (IS) razstrelila avtomobil bombo, ki je ubila najmanj 24 civilistov, 33 ljudi pa je bilo ranjenih. IS je že prevzela odgovornost za napad in sporočila, da je samomorilski napadalec v množici šiitskih vernikov razstrelil tovornjak z eksplozivom.

Mimo kraja eksplozije namreč vodi romarska pot, po kateri šiitski verniki romajo h grobnici Imama al Kadima iz 8. stoletja. Ali so bili med mrtvimi tudi verniki, policija ni mogla potrditi. Bomba je sicer eksplodirala v bližini tržnice v predelu Nahravn na jugovzhodu Bagdada, med ranjenimi pa so bili tudi trije pripadniki varnostnih sil.

Sporočilo Islamske države, v katerem je ta prevzela odgovornost za napad, so na družbenih omrežjih objavili njeni podporniki. Pripadniki skrajne sunitske skupine so v preteklosti že izvedli številne napade na pripadnike šiitske skupnosti, ki jih imajo za heretike.

V državi številni nemiri
Irak se ob napadih sooča tudi s politično krizo. Premier Hajder al Abadi želi oblikovati novo neodvisno tehnično vlado, kar pa so glavni politični bloki v parlamentu v preteklih tednih blokirali. Zadnji poizkus potrditve novega kabineta je propadel danes, zaradi česar se je na ulice mesta odpravilo več tisoč protestnikov. Nemiri so izbruhnili takoj po koncu novinarske konference, na kateri je vplivni šiitski klerik Moktada al Sadr v Nadžafu obsodil politični zastoj.

Več tisoč protestnikov se je prebilo v skrbno varovano zeleno cono, kjer so parlament, predsedniška palača, urad predsednika vlade in številna veleposlaništva. Vdrli so v parlament, kjer so nekateri razbijali, drugi protestniki pa so jih mirili. Nekaj poslancem so z vrvjo onemogočili izhod iz zelene cone, poškodovali pa so tudi njihove avtomobile, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...