Italijanska obalna straža v nedeljo rešila pred smrtjo tri tisoč afriških migrantov, letos pa skupaj že kar 16 tisoč

Datum:

Italijanska obalna straža je v nedeljo pred obalo Libije v Sredozemskem morju rešila več kot 3000 migrantov, poročajo evropske tiskovne agencije. Šlo je za več ločenih reševalnih akcij, po navedbah naj bi jih bilo vsaj 25, skupaj pa so italijanske oblasti letos naštele že 16.2006 migrantov, ki so jih morali rešiti iz nevarnih voda pred gotovo smrtjo. Za primerjavo: v istem obdobju lani je obalna straža rešila okoli 11.911 ljudi. Samo letos jih je sicer umrlo že okoli 520, med katerimi je bil velik odstotek otrok, ki na tako dolgih in neodgovornih potovanjih ponavadi najprej podležejo posledicam poškodb.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je italijanska obalna straža v 25 reševalnih akcijah morala rešiti kar 3315 ljudi, samo ladja Aquarius humanitarne skupine SOS Mediterranee pa je rešila 1000 migrantov, med katerimi je bilo kar 200 otrok. Afriški migranti na poti v boljši jutri v Evropo potujejo z lesenimi in gumijastimi čolni, v zadnjem tednu pa je italijanska obalna straža naštela kar devet takšnih čolnov.

Da je v zadnjem tednu število migrantov skokovito naraslo, gre povezovati predvsem z ugodnimi vremenskimi razmerami, saj zdaj prišleki v Evropo prihajajo v večjih skupinah. Da bi se ne ponovilo leto 2015, ko je zgodaj jeseni migrantska kriza dosegla vrhunec, se bodo že v ponedeljek v glavnem italijanskem mestu sestali evropski notranji ministri in predstavniki držav severne Afrike.

V Rimu bo med drugim tekla beseda tudi o zaščiti meja, dovoljenih migrantskih kvotah in predvsem o ukrepih za zmanjšanje števila vsakoletnih smrtnih žrtev v Sredozemskem morju.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...