Iz biltena tranzicijske levice: Ni novih obrazov brez globoke države

Datum:

V preteklih mesecih se je slovenska javnost naposlušala novic o opozicijskem projektu KUL, ki je s klavrno kandidaturo Karla Viktorja Erjavca za mandatarja, propadel. Sedaj mnenjski voditelji levice že sanjajo, kot že ničkolikokrat, novo LDS. Tokrat vloga rešitelja pripada Jožetu Pavliču Damijanu in skupini 450 “intelektualcev”. A kot je priznal kolumnist Dela Janez Markeš v oddaji Od srede do srede z Alijem Žerdinom, se novi projekt brez Gregorja Golobiča ne more zgoditi. “Jaz mislim, da bi nekateri izkušeni politiki tistega časa bili sposobni vleči neke poteze, v mislih imam Gregorja Golobiča,” je brez zadržkov povedal Markeš.

                   

V Sloveniji smo v preteklem desetletju gledali politično nadaljevanko na temo “novi” obraz. Osrednji slovenski mediji v lasti tranzicijskih tajkunov so nam predstavili Zorana Jankovića, Mira Cerarja in Marjana Šarca kot junake, ki bodo Slovenijo popeljali v svetlo prihodnost. Po padcu projekta KUL, politični igralci na levem polu mrzlično iščejo novega izzivalca, ki se bo postavil po robu sedanji največji vladni stranki SDS. Ta junak naj bi bil nihče drug kot profesor na Ekonomski fakulteti, dr. Jože Pavlič Damijan. Promoviranje Damijana pa sta v svoji oddaji Od srede do srede izvajala vplivna novinarja časnika Delo, Ali Žerdin in Janez Markeš.

Promocijo Damjana je odprl Žerdin, ko je pozdravil Damijanovo pobudo za Koalicijo ustavnega loka. Seveda ni pozabil dodati, da je ideja o KUL zrasla med “priznanimi” in “neodvisnimi” intelektualci. Prav na to karto sedaj igra Damijan, ko bi naj pod svoje okrilje združil kar 450 “intelektualcev.” Ne smete pozabiti, da so levo usmerjeni intelektualci trenirali za vstop na politični parket celotno lansko leto s tedenskimi pošiljanjem pisem v tujino ali v osrednje slovenske medije. Žerdin pove, da je bil padec konstruktivne nezaupnice le ena faza, “saj se dinamika v levem centru ne končuje, ampak se skuša na nek nov način pristopiti k problemu razdrobljenosti v levem političnem centru.”

Golobič s KUL pogorel, kaj ima tokrat?
Vendar se noben nov projekt ne more zgoditi brez “ajatol” oziroma stricev iz ozadja. To je v intervjuju za Delo razkril že vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je direktno povedal, da je za strankami novih obrazov stalo Golobičevo omrežje. Brez Gregorja Golobiča pa si nobenega političnega projekta na levem političnem centru ne more predstavljati Markeš: “Jaz mislim, da bi nekateri izkušeni politiki tistega časa bili sposobni vleči neke poteze, v mislih imam Gregorja Golobiča, veterane, ki znajo premišljevati politični prostor,” pove “normalni” novinar. Besede Markeša pa le potrjujejo teze, da se noben projekt od propada mogočne LDS in Golobičevega Zaresa, ne more zgoditi brez gospodarskega in političnega omrežja nekdanjega dolgoletnega sekretarja Liberalne demokracije Slovenije.

Ali Žerdin

Odgovorni urednik Sobotne priloge pa je novo idejo z Damijanovimi intelektualci povezal s serijo kongresov stare LDS, socialistov, zelenih in demokratske stranke. “Končali so se z združitvijo in nastankom nove LDS, To podjetje je vodil Janez Drnovšek. Je mogoče med Drnovškom in Damijanom potegniti kakšne paralele?,” se sprašuje Žerdin. Na tem mestu bi dolgoletnega političnega analitika na levici vprašali, če se je  Drnovšek kdaj v življenju srečal s finančnimi težavami kot se z njimi srečuje Damijan. Sedaj že nekdanji pokojni predsednik države pa ni niti pomislil, da bi se kdaj vulgarno izražal kot to počne “cenjeni” profesor iz Ekonomske fakultete.

V nadaljevanju sta oba dramatično razpravljala, da je le nova liberalna demokracija rešitev za Slovenijo. Le to vidita kot edino rešitev v “post populističnem obdobju skuša civilizacijo vrniti na podoben način kot je Biden vzel Trumpu iz rok Združene države Amerike,” pove Markeš. Ne glede na to, da je Delova dopisnica iz ZDA, Barbara Kramžar spadala v navijaški krog Bidna, bi si lahko Markeš ogledal veliko indicev, ki nakazujejo na volilno prevaro s strani Bidna in ameriških demokratov.

 

Novinarji pričeli z gradnjo nove LDS
Normalni novinar Janez Markeš ne more zastopati “normalnosti“, če vsaj nekajkrat ne udari po sedanjem predsedniku vlade Janezu Janši. Oba podpredsednika vlade RS, Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, je večkrat poimenoval za lakaja. Markeš trenutnega predsednika vlade predstavlja kot guruja “iliberalne modrosti in metod demokracije v tem smislu, da on lahko postavlja pod vprašaj medije.” S tem ne preneha in še naprej govori o iliberalni demokraciji, kar se mu zdi grozovito. Ne pozabi omeniti tudi nekdanjega Trumpovega stratega Steva Banona.

Nekdanji vidni predstavnik alternativnega novinarskega pisanja si domisli trditev, da je Slovenija v tridesetih letih nazadovala. Rešitev vidi v ponovno močni LDS. Le ta je edina vodila državo v modernistični smeri. Dolgoletni ideološki sovražnik politike Janeza Janše je očital, da je največja parlamentarna stranka SDS ksenofobna in hoče brisati meje oblasti.

V Sloveniji  že trideset let poslušamo, da je Janez Janša diktator, princ teme in ostalo kar si izmisli medijski kartel v službi KUL-a. Enak strah pred groznim Janšo čuti tudi Markeš. Tako v ihti pove, da dela sedanja vlada sramoto, “dejansko tako velika represija, da cela Slovenija kliče k novi alternativi, ki jo je potrebno postaviti v okvire nove stranke,” poznavalsko zaključi Markeš.

Vse to so le pravljice za lahko noč, ki jim žal naseda veliko slovenskih državljanov. Kljub velikemu trudu zavednih Slovencev, medijske hiše kot so RTV Slovenija, POP TV, Delo, Dnevnik, Večer, Mladina in Odlazkov medijski imperij, pokrivajo večinski medijski prostor v Sloveniji. Tisti državljani, ki so spregledali. so že zdavnaj ugotovili, da so le medijski sužnji tranzicijske levice.  Novi projekti ustanavljanja političnih strank na levici to le še potrjujejo.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...