[Iz minute v minuto] Pred prebivalci Kijeva je zelo težka noč, sovrag bo uporabil vsa razpoložljiva sredstva

Datum:

Vladimir Putin je v četrtek napovedal začetek posebne vojaške operacije v Donbasu. Približno ob 04:00 24. februarja je Rusija napadla Ukrajino in začela vojno. Ukrajinske sile so se v četrtek borile proti ruskim napadalcem na treh straneh, potem ko je Moskva izvedla napad po kopnem, morju in zraku v največjem napadu na evropsko državo po drugi svetovni vojni.

1:01 Ukrajinska vlada je sporočila, da so ukrajinske vojaške sile 20 kilometrov stran od Kijeva sestrelile rusko transportno letalo Iljušin II-76 z več kot 100 ruskimi padalci.

00:53 Varnostni svet ZN v petek pričakovano ni potrdil predloga resolucije z obsodbo ruskega napada na Ukrajino, saj je Rusija, stalna članica Varnostnega sveta, izkoristila pravico do veta. Predlog resolucije so pripravile ZDA skupaj z drugimi članicami Varnostnega sveta. Za predlog resolucije je glasovalo 11 od 15 članic Varnostnega sveta ZN. Kitajska se je skupaj z Indijo in Združenimi arabskimi emirati vzdržala, Rusija pa je glasovala proti. Kot so pojasnili diplomati na ZN, je bil namen, da se države javno opredelijo do ruske agresije in Moskvi pokažejo, kako osamljena je v svetu. Predlog resolucije je najostreje obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini in zahteval, naj se nemudoma ustavi, ruske enote pa naj se takoj umaknejo nazaj v Rusijo. Predlog je prav tako izrazil trdno podporo suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Predlog resolucije je prav tako obsodil rusko priznanje neodvisnosti separatističnih proruskih republik Doneck in Lugansk. Obsodil je tudi kršitev ozemeljske celovitosti Ukrajine in jo označil za kršitev Ustanovne listine ZN. Generalna skupščina ZN bo prihodnji teden razpravljala in glasovala o podobni resoluciji. Rusija tam nima pravice do veta.

00:44 Združeni narodi ocenjujejo, da je iz Ukrajine prebegnilo že pol milijona ljudi. Večinoma na Poljsko in v Moldavijo.

00:43 Audi, Jaguar Land Rover, BMW, Mercedes-Benz, Citroen and General Motors bodo prenehali dobavljati avtomobile Rusiji. V nekaj letih bo država na ravni Kube.

00:41 Slovenski, poljski, češki in litvanski mobilni operaterji so omogočili brezplačne klice v Ukrajino.

00:38 Spletna stran z vsebino za odrasle Pornhub je onemogočila dostop ruskim uporabnikom. Vse Ruse je namreč pričakalo sporočilo, da so blokirani, skupaj z ukrajinsko zastavo in sporočilom podpore Ukrajini.

23:49 Protesti proti vojni so odmevali tudi danes. Najštevilčnejši so bili v Tbilisiju v Gruziji.

23:45 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da pričakuje, da bo ruska vojska v prihodnjih urah napadla Kijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prebivalce je pozval, naj odločno branijo mesto. “O usodi države se odloča prav zdaj,” je dejal. “Ta noč bo težka, zelo težka, a jutro bo prišlo,” je dejal Zelenski, poroča britanski BBC. “To noč bo sovražnik uporabil vsa razpoložljiva sredstva, da zlomi naš odpor. Ponoči bodo začeli napad,” je opozoril.

Da je pred prebivalci ukrajinske prestolnice “zelo težka noč“, je pred tem opozoril župan Kijeva Vitalij Kličko. “Zahvaljujem se prebivalcem mesta za njihovo pripravljenost braniti prestolnico in državo,” je dejal.

23:12 Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je danes sporočila, da je Ukrajina po ruski agresiji zaprosila za dodatno pomoč, ki bo zagotovljena. ZN pa nameravajo v treh mesecih zbrati milijardo dolarjev donacij za humanitarno pomoč Ukrajini. Georgieva je dejala, da ima Ukrajina z IMF že potrjen program pomoči v vrednosti 2,2 milijarde dolarjev, Kijev pa je sedaj zaprosil še za dodatno izredno pomoč. Po sestanku Izvršnega odbora IMF na to temo je Georgieva obljubila nadaljnjo podporo Ukrajini in dejala, da ima IMF na razpolago več instrumentov, da jo zagotovi.

23:04 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sprejel predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina in je pripravljen na mirovna pogajanja in sklenitev premirja, je danes v Kijevu sporočil njegov tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov, poročajo tuje tiskovne agencije. “Moram zavrniti očitke, da smo zavrnili pogajanja. Ukrajina je bila in je vedno pripravljena na pogajanja o miru in premirju. To je naše trajno stališče. Sprejeli smo predlog ruskega predsednika,” je zapisal na svojem Facebook profilu. Po besedah Nikoforova potekajo posvetovanja o kraju in času pogajanj. Prej ko se bodo pogajanja začela, več bo možnosti za vrnitev v normalno življenje, je dodal.

22:37 Odnosi med Moskvo in Zahodom se približujejo točki brez vrnitve, je danes opozorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova. Kritično se je odzvala na sankcije Zahoda proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu ter jih označila za dokaz popolne nemoči zunanje politike Zahoda.

20:35 NATO je aktiviral sile za hitro posredovanje: 40 tisoč na meje Romunije, Slovaške, Madžarske, Poljske, Latvije, Litve, Estonije. 8 tisoč ameriških.

Rusija napovedala sveženj kontrasankcij proti ZDA in EU
18:35 Iz uradne Moskve so sporočili, da se bo Rusija odzvala na sankcije, ki so jih uvedle ZDA in njeni zavezniki zaradi vojaške operacije v Ukrajini. Po besedah predsednice ruskega senata Valentine Mativiyenko ne bo šlo za sankcije po principu recipročnosti, temveč bodo zasnovane na principu, da zahodne države udarijo tam kjer najbolj boli.

Napad na eno državo članico NATO je napad na vse
18:25 Po mnenju ameriškega zunanjega ministra Anthonyja Blinkena obstaja možnost, da se Rusija ne bo ustavila v Ukrajini. Blinken svoje domneve bazira na satelitskih posnetkih, ki kažejo ruske oklepne enote, topništvo in pehoto, ki se zbira na beloruski meji s Poljsko. Vseeno Blinken vztraja, da bi ruski napad na katero od dejanskih držav članic zveze NATO bil nekaj čisto drugega kot napad na Ukrajino, ki je imela velike žellje po sprejetju v NATO. Blinken je prepričan, da bi potencialni ruski napad na Poljsko, Slovaško, Madžarsko ali Romunijo sprožil člen 5 in skupni odziv ostali držav članic NATO, od Portugalske pa do Črne gore, ki bi v skladu z NATO sporazumom napadeni državi priskočile na pomoč. V teoriji gre za idejo o kolektivni obrambi. Napad na eno državo članico NATO je napad na vse.

Protesti privržencev Ukrajine pred Moderno galerijo v Ljubljani
18:15 “Protivojni protest Ukrajincev pred Moderno galerijo. Policija je namreč dostop na ulico, v kateri je tudi Rusko veleposlaništvo, blokirala. Sosednja, ameriška, pa je razobesila ukrajinsko zastavo,” je na Twitterju zapisal novinar Nova24TV Luka Svetina.

Putin je pripravljen poslati delegacijo v Minsk za pogovore o Ukrajini
14:25 Sredi ruske invazije na Ukrajino je Kremelj dejal, da je predsednik Vladimir Putin pripravljen poslati delegacijo v Minsk na pogovore o Ukrajini. Moskva naj bi pristala na pogajanja v kolikor se ukrajinska vojska preda in odloži orožje. Moskva je dejala, da je prvi dan invazije na Ukrajino dosegla vse svoje cilje in, da je uničila 83 kopenskih ukrajinskih ciljev. Po uradnih poročilih je Rusija od začetka dneva izvedla 203 napade na zahodno sosedo.

Ruski zaseg elektrarne lahko predstavlja vojni zločin
14:19 Po tem, ko je ukrajinska vojska izgubila nadzor nad jedrsko elektrarno v Černobilu je podpredsednica vlade za evropske in evroatlantske integracije Ukrajine Olga Stefanišina objavila na Twitterju, da ruski zaseg jedrske elektrarne v Černobilu krši 56. člen Dodatnega protokola iz leta 1977 k Ženevskim konvencijam in se lahko šteje za vojni zločin. Ruska okupacija jedrske elektrarne predstavlja veliko grožnjo za celotno celino.

Več kot 1200 mrtvih vojakov
14:14 Ruska vojska je zasedla letališče v predmestju Kijeva, doslej je krajinsko obrambno ministrstvo trdi, da so ruske vojaške enote zabeležile 1000 smrtnih žrtev med vojaki, po besedah Rusije pa je v napadu na letališče Hostomel povzročila smrt več kot 200 ukrajinskih vojakov. Evropska unija pripravlja sveženj sankcij za Vladimirja Putina in Segeja Lavrova s katerimi bi zamrznili vso njuno premoženje v območju Evropske unije. Ameriški predsednik sankcij ni komentiral.
Švedska in Finska na pomoč Ukrajini
14:01 Švedska je Ukrajini zagotavila vojaško, tehnično in humanitarno pomoč, Finska Ukrajini donira 50 milijonov dolarjev.

Rusija obstrelila civilno romunsko ladjo v Črnem morju, Romunija je članica NATA

Ukrajinski predsednik ruskega predsednika pozval, naj “sedejo za pogajalsko mizo in ustavijo nadaljnje smrti”
13:25 Ukrinform poroča, da je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, ruskega predsednika Vladimiorja Putina danes pozval k pogajanju, da se smrti ne bi nadaljevale, dejal je “še enkrat želim apelirati na predsednika Ruske federacije. Boji potekajo po vsej Ukrajini. Usedimo se za pogajalsko mizo, da ustavimo smrt ljudi,”, poroča navedeni medij.
Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu bi lahko začelo preiskovati storjene zločine
11:58 Mednarodni tožilec ICC Karim Khan je po poročanju Ukrinforma v izjavi izrazil zaskrbljenost glede dogajanja v Ukrajini in okoli nje in dejal, da “Urad ostaja v celoti zavezan preprečevanju grozodejnih zločinov in zagotavljanju, da je vsak, ki je odgovoren za takšne zločine, odgovoren”, poroča omenjen medij. Urad tožilstva ICC izvaja svojo pristojnost in preiskuje katero koli dejanje genocida, zločina proti človeštvu in vojnega zločina, storjeno na ozemlju Ukrajine od 20. februarja 2014 dalje. Medtem je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov na Facebooku sporočil , da bodo ukrajinski partnerji bodo državi zagotovili dodatno orožje.

Cilj ruske operacije je jasen
09:55 Po poročanju ukrajinskih medijev je glavni cilj ruske posebne operacije vstop v mesto Kijev in odprava ukrajinskega vodstva. Svetovalec vodje urada ukrajinskega predsednika Mihail Podoliak je po poročanju Ukrinforma dejal, da je jasno, da je cilj ruske operacije vstopiti v Kijev in uničiti vodstvo države, odstraniti predsednika Volodimirja Zelenskega, ki pa naj bi ostal v Kijevu, “ker mora pokazati, kakšna je trdnost ukrajinskega naroda”, je dejal Poliak, poroča Ukrinform.

V predstavniškem domu ZDA razpravljajo o resoluciji o izključitvi Rusije iz Varnostnega sveta ZN
09:45 Z resolucijo pozivajo ZN, naj nemudoma sprožijo postopek spremembe 23. člena svoje listine, da bi odstranili Rusijo kot stalno članico Varnostnega sveta. Dokument tudi trdi, da ruska invazija na Ukrajino in podpora odcepljenim republikam “predstavljata neposredno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti” in “tečeta v nasprotju z njenimi odgovornostmi in obveznostmi kot stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov”, poroča Ukrinform.

Razprava o predlogu resolucije Varnostnega sveta
Varnostni svet Združenih narodov bo danes glasoval o resoluciji, ki obsoja ruski napad na Ukrajino, pričakujejo pa, da bo Rusija izkoristila svojo pravico do veta. Predlog resolucije so pripravile ZDA skupaj z drugimi članicami VS ZN. Kljub temu, da se predlagateljice resolucije zavedajo, da bo Rusija izkoristila pravico do veta, želijo s čim večjo podporo Rusiji pokazati, da je osamljena, pomembna bo odločitev Kitajske, saj bo v primeru njenega vzdržanja to kritika svoje zaveznice, Rusije. Predlog resolucije izraža trdno podporo suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, sklicuje pa se tudi na Budimpeštanski memorandum, ki je pod pogojem, da se je Ukrajina odpovedala jedrskemu orožju, dobila varnostna zagotovila ZDA in Rusije. Prav tako predlog resolucije obsoja priznanje neodvisnosti tako imenovanih republik Doneck in Lugansk in ju označuje kot kršitev ozemeljske celovitosti Ukrajine in kršitev ustanovne listine ZN. O podobni resoluciji se obeta razprava prihodnji teden, kjer nobena od 193 članic nima pravice do veta, zato obeta več uspeha.

Poljska bo Ukrajini zagotovila dodatno orožje, denar in humanitarno pomoč
09:15 Dimitri Kuleba je na družbenih omrežjih zapisal, da je poljski predsednik Andrzej Duda izrazil občudovanje Poljske nad ukrajinskimi oboroženimi silami, ki se uspešno borijo proti ruski agresiji in da, bo Varšava zagotovila dodatno orožje, denar in humanitarno pomoč.

Ukrajinske čete požgale kolono ruskih oklepnih vozil v bližini Hostomela v regiji Kijev
08:40 Po poročanju medijev je generalštab oboroženih sil Ukrajine sporočil, da se zračno-jurišne čete oboroženih sil Ukrajine borijo v bližini Dimera in Ivankiva v regiji Kijev, kjer je napredovalo veliko število sovražnikovih oklepnih vozil.

Most čez reko je bil uničen, sovražne sile, ki so poskušale priti čez reko, so bile uničene. Mediji so poročali tudi, da se je iz Dimera proti Kijevu premikalo okoli 56 vozil ruskih vojakov, zračni napad na enote pa se je zgodil v bližini mesta Kropivnicki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal odlok o splošni mobilizaciji
07:15 “V zvezi z vojaško agresijo Ruske federacije proti Ukrajini in z namenom zagotavljanja obrambe države, ohranjanja bojne in mobilizacijske pripravljenosti oboroženih sil Ukrajine in drugih vojaških formacij, na podlagi predloga nacionalne Svet za varnost in obrambo Ukrajine v skladu z 2. delom 102. člena, 1., 17., 20. odstavkom 1. dela 106. člena Ustave Ukrajine odredim, da razglasim in izvedem splošno mobilizacijo,” je zapisano v odloku, poroča Ukrinform.

V pričakovanju napada na Kijev
06:37 Ruski vojaki so napredovali v smeri ukrajinske prestolnice Kijev, po poročanju medijev, medtem ko Moskva še naprej dovaja vojake v državo. Agencija ZN za begunce je za medije povedala, da je po ocenah 100.000 Ukrajincev zapustilo svoje domove. Ukrajinske sile so nad Kijevom sestrelile sovražno letalo, ki je nato strmoglavilo v stanovanjski objekt in ga zažgalo, pravi svetovalec notranjega ministra. Anton Heraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministra, pravi, da njegova država pričakuje ruski tankovski napad na Kijev in dodaja, da so bili branilci prestolnice pripravljeni s protitankovskimi raketami, ki so jih dobavili tuji zavezniki. Raketni napad je zadel ukrajinsko mejno postojanko v jugovzhodni regiji Zaporožje, pri čemer je nekaj policistov umrlo in bilo ranjenih, je sporočila obmejna služba.

Nočitev prebivalcev Kijeva v bombnem zaklonišču (foto: Vira Labič)

Zaskrbljenost zaradi invazije z Mednarodnega kazenskega sodišča
06:30 Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je izrazil zaskrbljenost zaradi ruske invazije na Ukrajino in dejal, da lahko njegovo sodišče preiskuje morebitne vojne zločine v državi. “Spominjam vse strani, ki vodijo sovražnosti na ozemlju Ukrajine, da lahko moj urad izvaja svojo jurisdikcijo in preiskuje vsako dejanje genocida, zločina proti človeštvu ali vojnega zločina, storjeno v Ukrajini,” je dejal Khan v izjavi.

Zapiranje podjetij
05:33 Pivovarna Carlsberg, Japan Tobacco in polnilnica Coca-Cole so bila med podjetji, ki so po invaziji Rusije zaprla tovarne v Ukrajini, medtem ko sta UPS in FedEx Corp začasno prekinila storitve v državi in ​​izven nje. Številna podjetja, ki so izpostavljena Rusiji, čakajo na več novosti glede zahodnih sankcij in oceno učinka že napovedanih. Danski Carlsberg, ki ima 31-odstotni delež na ukrajinskem trgu piva, je ustavil proizvodnjo v vseh treh svojih pivovarnah v državi, medtem ko je Coca-Cola HBC sporočila, da je sprožila načrte za nepredvidene ukrepe, ki vključujejo zaprtje svoje polnilnice. Japan Tobacco je zaprl tovarno cigaret v Kremenčuku v osrednji Ukrajini.

Najstrožje sankcije s strani EU
04:33 EU bo zamrznila rusko premoženje v bloku in svojim bankam ustavila dostop do evropskih finančnih trgov. Voditelji bloka so se na izrednem vrhu čez noč načeloma dogovorili za uvedbo novih gospodarskih sankcij ter se pridružili ZDA in drugim pri ukrepih, kot je omejevanje dostopa Rusije do tehnologij. EU bo zamrznila rusko premoženje v bloku in svojim bankam ustavila dostop do evropskih finančnih trgov kot del, kar je visoki zunanji minister EU Josep Borrell opisal kot “najstrožji sveženj sankcij, ki smo jih kdaj uvedli”.

Koristno je ohraniti dialog s Putinom
02:44 Kljub vsemu, pa francoski predsednik Emmanuel Macron meni, da je koristno ohraniti možnost dialoga z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Macron je po vrhu voditeljev EU dejal, da je ob vsem obsojanju in sankcioniranju, koristno “pustiti to pot odprto, da bomo na dan, ko bodo pogoji izpolnjeni, lahko dosegli prekinitev sovražnosti”.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...