[Iz minute v minuto] Šmarje pri Jelšah z najnižjo udeležbo – tam ukinili že 28 volišč

Datum:

Danes potekajo volitve v Evropski parlament, pa tudi glasovanje na štirih referendumih, ki so posvetovalne narave. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto. 

                   

19.00 – Ob 19. uri se je po državi zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih so volivci lahko oddali glas na današnjih evropskih volitvah ter treh posvetovalnih referendumih. Volja volivcev, ki so izbirali devet slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu, bo znana šele po 23. uri, po 21. uri pa je mogoče pričakovati prve rezultate referendumov.

16.45 – Na današnjih volitvah slovenskih poslancev v Evropski parlament je do 16. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 432.651 volivcev, vpisanih v volilni imenik, kar predstavlja 25,61 odstotka vseh volilnih upravičencev, je objavila državna volilna komisija (DVK).

Leta 2019 je na evropskih volitvah do 16. ure glasovalo 18,31 odstotka volilnih upravičencev, leta 2014 pa 16,14 odstotka volilnih upravičencev, so v sporočilu za javnost zapisali v DVK.

Image

Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, 27,49-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 22,83-odstotna. Volilni okraj z najvišjo udeležbo je Škofja Loka 2 (33,93 odstotka), volilni okraj z najnižjo udeležbo pa Šmarje pri Jelšah (17,30 odstotka). Razlog za tako nizko udeležbo je po mnenju SDS v ukinjenih voliščih, ki so jih v Šmarju pri Jelšah od leta 2011 ukinili že 28, s tem pa so številne volivce prikrajšali za volitve v bližini.

14.00 – Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi začel v petek opolnoči, do danes do 13. ure prejela 42 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat RS za notranje zadeve trenutno obravnava 14 zadev, za katere obstaja sum kršitev.

13.40 – V tokratni kampanji pred volitvami v Evropski parlament je bilo zaradi “vsiljenih referendumov” manj razprave o tem, kakšno Evropo si želimo, je ob oddaji glasu v izjavi za medije v Šentilju ocenil prvak SDS Janez Janša.

Foto: Bobo

Predsednik največje opozicijske stranke v državi je pojasnil: “Letos smo šli na evropske volitve, ki niso samo evropske volitve, ampak tudi odločanje o referendumih. To je zdaj postala legitimna praksa in se lahko na to navadimo, lahko se pritožujemo ali pa nam to ni všeč. Nam to ni bilo všeč, ampak to je zdaj dejstvo, kar seveda pomeni, da bo posledično najbrž tudi višja volilna udeležba v prihodnje, kar je kolateralna škoda, ki je dobra, je pristavil.

Je bilo pa posledično v predvolilni kampanji po njegovih besedah manj razprave o tem, kakšno Evropo si želimo v prihodnje. V nekaterih drugih državah članicah EU je bila kampanja resnejša, sploh v večjih državah so se pogovarjali o tem, kam naj gre Evropa, je opozoril.

O referendumih pa je dejal, da so posvetovalni in ga zato rezultati ne skrbijo toliko.

13.36 – Predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je ob oddaji glasu na volitvah poslancev v Evropski parlament in treh posvetovalnih referendumih v Ljubljani poudaril, da bo največja zmaga visoka volilna udeležba. “To je tisto, kar največ šteje, vse ostalo je volja volivcev, mi jo bomo spoštovali,” je dejal.

Foto: STA

13.35 – Ko se odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti, bi si želela, da je to Evropa, kjer se počutimo varne in svobodne, je ob oddaji glasu na volišču v Šentvidu v Ljubljani poudarila državnozborska predsednica Urška Klakočar Zupančič. Ob tem je izrazila upanje, da bi se danes večina Slovencev odpravila na volišča.

13.00 – Na današnjih volitvah slovenskih poslancev v Evropski parlament je do 11. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 200.665 volivcev, vpisanih v volilni imenik, kar predstavlja 11,88 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz državne volilne komisije.

Foto: Bobo

Volilna udeležba je tako višja kot na prejšnjih evropskih volitvah. Leta 2019 je do 11. ure glasovalo 8,85 odstotka vseh volilnih upravičencev, leta 2014 jih je do istega časa glasovalo 8,29 odstotka, leta 2009 nekoliko več, in sicer 9,25 odstotka, leta 2004 pa 8,30 odstotka.

12.40“Glas oddan! Hvala vsem za to noro dogodivščino,” je ob oddaji glasu poudarila vplivnica Karin Planinšek. Karin Planinšek kandidira pod zaporedno številko 8 na listi SDS.

11.40 – Rezultate volitev boste lahko spremljali na TEJ POVEZAVI.

11.05 – Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi začel v petek opolnoči, do danes do 10. ure prejela 26 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat RS za notranje zadeve trenutno obravnava 11 zadev, za katere obstaja sum kršitev.

10.35“9. junij je tukaj,” je ob prazniku demokracije dejala kandidatka SDS Zala Tomašič. Glas za Zalo in SDS je oddal tudi njen oče, sicer znani televizijski voditelj Boris Tomašič. “Upam, da obema uspe,” je zapisal na spletnem portalu X.

10.30 – V Biljah pri Novi Gorici je svoj glas oddal nosilec liste SD Matjaž Nemec. Ob tem je Nemec izrazil željo, da bi se čim več volivk in volivcev danes udeležilo evropskih volitev ter s tem izrazilo svojo voljo glede prihodnosti EU.

Image

10.15“Volilna kampanja za evropske volitve se je premalo posvečala pravim evropskim temam, kljub temu pa so ljudje vendarle začutili, da je Evropa prostor, v katerega sodimo,” je na volilni dan v Radomljah ocenila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo današnja volilna udeležba višja kot pred petimi leti.

Image

7.00 – Odprla so se volišča.

Ob 7. uri so se po državi odprla volišča za današnje evropske volitve, na katerih slovenski volivci izbirajo devet poslancev za Evropski parlament in se odločajo o treh posvetovalnih referendumih. Na njih odločajo o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na volitvah v DZ, o rabi konoplje v medicinske namene in osebni rabi konoplje.

Prvi neuradni izidi referendumskega odločanja bodo znani nocoj po 21. uri, na izide volitev poslancev v Evropski parlament pa bo treba počakati do 23. ure, ko se bo zaprlo zadnje volišče v EU.

Volišča, ki so ista tako za evropske volitve kot za posvetovalne referendume, bodo odprta do 19. ure. V tem času velja volilni molk. Dežurna služba notranjega ministrstva bo tudi danes sprejemala prijave domnevnih kršitev volilnega molka, in sicer do 19. ure na telefonsko številko 080 21 13.

V Sloveniji je odprtih 2981 rednih volišč in 55 t. i. volišč omnia, ki so namenjena volivcem za glasovanje izven okraja stalnega prebivališča. Še 31 volišč je po navedbah direktorja službe Državne volilne komisije Igorja Zorčiča na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah.

Dostop do nekaterih volišč bo ponekod v Sloveniji lahko začasno oviran zaradi začasnih zapor cest, ki so napovedane zaradi kolesarskega maratona Franja.

Na voliščih sta po dva volilna imenika, eden za evropske volitve in drugi za referendume, pri čemer se morajo volivci v slednjega podpisati za vsak referendum posebej. Če želijo glasovati o vsem, se morajo torej skupaj podpisati štirikrat, nato pa prejmejo pet glasovnic – eno za evropske volitve in po eno za vsako referendumsko vprašanje. Te so različne barve – za referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je vijolična, za preferenčni glas modra, za rabo konoplje v medicinske namene rumena, za osebno rabo konoplje pa rdeča. Volivci glasujejo tako, da pri vsakem referendumskem vprašanju obkrožijo besedo za ali besedo proti.

Na evropskih volitvah volivec glasuje tako, da obkroži zaporedno številko ene od 11 list, za katero želi glasovati. Ob tem lahko odda tudi preferenčni glas, in sicer tako, da obkroži številko pred imenom in priimkom kandidata, ki mu daje prednost pred drugimi na listi. Pri tem morajo volivci preferenčni glas dati kandidatu iste liste, za katero glasujejo, sicer glasovnica ni veljavna. V primeru, da volivec obkroži le ime kandidata, pa se šteje tudi glas za listo, ki ji pripada, zato je torej glasovnica veljavna.

Po podatkih notranjega ministrstva je bilo 24. maja v volilni imenik za volitve v Evropski parlament vpisanih 1.689.465 volivcev, od tega 1.582.691 za volišča na območju Slovenije in 106.774 v tujini. V imenikih za posvetovalne referendume pa je bil vpisan 1.692.301 volivec, od tega 1.582.621 na območju Slovenije in 109.680 v tujini. Razlika v številu volilnih upravičencev izhaja iz specifike evropskih volitev, saj so v slovenske volilne imenike vpisani tudi državljani članic EU, ki so podali zahtevo za glasovanje v Sloveniji in niso državljani Slovenije, ter tistih, ki so državljani Republike Slovenije, vendar so podali zahtevo za glasovanje v drugi državi.

Podatki o volilni udeležbi bodo znani že danes skozi dan. Za udeležbo do 11. in do 16. ure bodo znani le za evropske volitve, po zaprtju volišč pa tudi za vsak posamezni referendum. Predčasnega glasovanja, ki je potekalo od torka do četrtka, se je udeležilo 3,7 odstotka volilnih upravičencev.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...