[Iz minute v minuto] Janša prispel v Versailles

Datum:

Danes poteka 15. dan ruske agresije v Ukrajini. Lažne obtožbe Rusije o ameriških laboratorijih v Ukrajini so lahko napoved za uporabo nekonvencionalnega orožja. V Parizu bo potekal neformalni vrh o krepitvi obrambnih zmogljivosti in zmanjšanju energetske odvisnosti od Rusije. 

23.10 Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je izdalo promocijski video, ki nagovarja ruske pilote k dezertaciji. Če pri tem pripeljejo še letalo, bodo prejeli milijon dolarjev, za helikopter pa pol milijona.

23.00 Svet je presenečen nad lažnivo rusko propagando pri opravičevanju agresije. Uradni govorec ministrstva za obrambo Igor Konašenkov je rusko javnost prepričeval, da so ZDA načrtovale ptice selivke za širitev virusov iz Ukrajine v Rusijo.

22.50 Frontna linija okoli mesta Mariupol danes ob 18. uri je izgledala tako:

Image

20.10 Evropski voditelji na skupinski fotografiji neformalnega zasedanja Evropskega sveta v Versaillesu.

Image

20.05 Ukrajinska vlada je danes sporočila, da je bilo v zadnjih dveh dneh iz okolice Kijeva in mesta Sumi na severovzhodu države evakuiranih več kot 80.000 ljudi. Ruske sile so se medtem približale prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

20.00 Putin je napovedal maščevanje vsem tujim podjetjem, ki so se priključili globalnim sankcijam proti Rusiji. Z nacionalizacijo premoženja.

18.30 Iz kraja Svetlodarsk poročajo o ruskem uničenju plinovoda, kot je razvidno iz posnetka gre za močno uhajanje plina.

17.40 Predsednik slovenske vlade Janez Janša je prispel v Versailles, kjer ga je sprejel francoski predsednik Emmanuel Macron. Janša se bo udeležil neformalnega zasedanja Evropskega sveta, na srečanju bodo voditeljice in voditelji razpravljali o ruski vojaški agresiji proti Ukrajini in njenih posledicah ter o tem, kako okrepiti evropsko suverenost, zmanjšati odvisnost ter oblikovati nov model rasti in naložb.

15.50 Mesto Irpin v kijevski regiji je zaradi posledic napadov ruskih okupatorskih sil na nekaterih delih povsem opustošeno.

Image

15.20 Zveza Nato je zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, samo še močnejša, Rusija pa šibkejša, je danes med svojim obiskom na Poljskem povedala ameriška podpredsednica Kamala Harris. Izrazila je tudi podporo Poljski, za kar se ji je poljski predsednik Andrzej Duda zahvalil. Harrisova je potrdila, da so ZDA iz Nemčije na Poljsko premestile dva protiletalska sistema tipa patriot. Pojasnila je, da je na Poljsko prišla zato, da bi okrepila ameriško podporo Poljski in drugim zaveznicam. Poljski predsednik se je Harrisovi zahvalil za obisk, ki po njegovih besedah kaže na močne in globoke vezi med zavezniškima državama. Izpostavil je odločnost ZDA pri sprejemanju sankcij proti Rusiji. “Kar se tiče sankcij, so ZDA zagotovo vodilne, in sankcije brez dvoma delujejo,” je povedal in se zavzel za dodatne sankcije. Zahvalil se je tudi za ameriško vojaško podporo in humanitarno pomoč Ukrajini v njenem boju proti Rusiji, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

14.00 Od začetka ruske invazije je pobegnila že polovica prebivalcev Kijeva, saj se ruske sile mestu vse bolj približujejo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal župan Kijeva Vitalij Kličko. “Po naših podatkih je mesto zapustil vsak drugi prebivalec,” je dejal za ukrajinsko televizijo.

14.20 Podžupan ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupolj na jugu države Sergej Orlov je za britanski BBC danes potrdil, da so v sredinem napadu na tamkajšnjo porodnišnico umrli trije ljudje, med njimi otrok. V napadu naj bi bilo po navedbah ukrajinske strani poleg tega ranjenih najmanj 17 ljudi, vključno z nosečnicami.

14.05 Putinova vojska je v Ukrajini ubila že 71 otrok, 100 jih je ranila. Ukrajinski politiki pozivajo, da mora Nato zapreti ukrajinski zračni prostor v prvi vrsti zaradi njih.

14.00 Ukrajinska vojska je dosegla nov uspeh, saj je nazaj osvojila kraj Dergači v vzhodni Ukrajini, 12 kilometrov severno od Harkova. S tem so prekinili povezave me ruskimi enotami na severu in tistimi v Izjumu. Z vojaškega vidika gre za velik uspeh ukrajinske vojske.

13.50 Po poročanju ukrajinskega energetskega podjetja Gas TSO ruske sile skušajo napasti infrastrukturo v kraju Novopskov v pokrajini Lugansk. V Gas TSO svarijo, da bi napad onemogočil dobavo plina v Evropo ter katastrofo za celotno regijo.

13.40 Ukrajinske sile so ubile poveljnika ruskega tankovskega polka v bližini Kijeva. Andrej Zaharov je bil leta 2016 odlikovan s strani diktatorja Putina z redom za hrabrost.

Image

12.20 Ruska vojska tudi danes obstreljuje Mariupol. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je po pogovorih z Lavrovom v Turčiji dejal, da napredka v pogajanjih o prekinitvi ognja ni. Razumevanja ni imel niti za humanitarne koridorje. Ruska stran vztraja pri kapitulaciji Ukrajine.

12.00 Ukrajinska vlada je objavila nove podatke o izgubah ruske vojske.

Image

11.45 Ruske sile naj bi sicer še naprej obkoljevale Kijev in krepile svojo prisotnost okoli mesta Mikolajiv na jugu Ukrajine. Poročali so tudi o napadih na mesta Harkov in Izjum na vzhodu ter Sumi in Ohtirka na severovzhodu Ukrajine. Ukrajinska vojska naj bi sicer po navedbah BBC v bližini Kijeva krenila v protinapad proti ruski vojski. Ponoči naj bi bila tarča obstreljevanja po navedbah ukrajinske strani tudi vas Slobožanske na jugovzhodu Ukrajine. V vasi v bližini Harkova naj bi zaradi napada umrli štiri ljudje, od tega dva otroka.

11.20 Javnost razburja nova sprejeta resolucija Evropskega parlamenta, ki od Evropske komisije zahteva uveljavitev takojšnjih ekonomskih sankcij proti Poljski in Madžarski. Samo Poljska je od pričetka vojne v svojo državo sprejela 1,4 milijona ukrajinskih beguncev, stroški pa bremenijo Poljake.

11.12 Britanske oblasti so zamrznile premoženje ruskega oligarha Romana Abramoviča. Prodaja njegovega nogometnega kluba Chelsea, ki ga je prepisal na dobrodelni sklad, je začasno ustavljena. Prav tako je ustavljena prodaja vstopnic za nogometne tekme. Teh se bodo lahko udeleževali le imetniki sezonskih vstopnic.

Foto: epa

Premoženje so zamrznili še oligarhoma Igorju Sečinu in Olegu Deripaski.  “Današnje sankcije so zadnji korak britanske neomajne podpore Ukrajincem. Pri preganjanju tistih, ki omogočajo pobijanje civilistov, uničevanje bolnišnic in nezakonito okupacijo suverenih zaveznic, bomo neusmiljeni,” je ob tem povedal britanski premier Boris Johnson.

11.10 V Varšavo je prispela podpredsednica ZDA Kamala Harris. Bo poljski vladi uspelo prepričati ZDA, da Ukrajini pošljejo lovska letala MIG-29?

Image

10.30 Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba sta danes v Turčiji začela pogovore, kar je prvo srečanje na tako visoki ravni med Kijevom in Moskvo, odkar je Rusija pred dvema tednoma napadla Ukrajino. Po navedbah analitikov so možnosti za preboj minimalne. Pogovori med zunanjima ministroma Rusije in Ukrajine ob robu diplomatskega foruma v turški Antaliji, katerih namen je doseči prekinitev ognja, so se začeli, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal turški diplomat. Pogovora se udeležuje tudi turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, ki je pred tem Lavrova in Kulebo sprejel na ločenih pogovorih. Vodja ukrajinske diplomacije je pred tristranskim srečanjem napovedal, da bo vztrajal pri treh ključnih točkah. “Takojšnja prekinitev ognja, izboljšanje humanitarnih razmer v Mariupolju, Harkovu, Volnovahi in drugih ukrajinskih mestih ter umik ruskih sil z ukrajinskega ozemlja,” so na ukrajinskem zunanjem ministrstvu navedli zahteve.

09.35 ZDA so v sredo zavrnile ruske trditve, da naj bi Washington podpiral program biološkega orožja v Ukrajini. Po navedbah ZDA so te obtožbe znak, da bi Moskva lahko sama uporabila tovrstno orožje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Kremelj namerno širi laži, da ZDA in Ukrajina izvajajo dejavnosti kemičnega in biološkega orožja v Ukrajini,” je v odzivu na ruske navedbe dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price. Dodal je, da si Rusija izmišljuje “lažne pretveze, da bi upravičila svoja grozljiva dejanja v Ukrajini“. Price je še dejal, da so “te ruske dezinformacije popolna neumnost” in dodal, da ima Rusija “zgodovino obtoževanj Zahoda prav za zločine, ki jih izvaja sama“.

09.15 Avstralija namerava do leta 2040 okrepiti število svojih vojakov z okoli 60 tisoč na 80 tisoč, je danes napovedal avstralski premier Scott Morrison. Strošek povečanja števila sil ocenjujejo na najmanj 38 milijard avstralskih dolarjev (25 milijard evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

08.50 Ameriško podjetje Amazon je v sredo ustavilo dostave v Rusiji in predvajanje spletnih videovsebin zasebnim strankam tako v Rusiji kot tudi Belorusiji zaradi ruskega napada na Ukrajino, pri katerem Belorusija sodeluje. Posle v Rusiji skuša ustaviti tudi banka Citigroup.

08.40 Iz obleganih ukrajinskih mest so v sredo evakuirali najmanj 35 tisoč civilistov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Hkrati je izrazil upanje, da se bo evakuacija civilistov iz ukrajinskih mest nadaljevala tudi danes. V več delih države se sicer nadaljujejo vojaški napadi.

08:00 Po poročanju Ukrinforma je svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Vadima Denisenka poročal o nekaj tisoč ruskih vojnih ujetnikov, ki so bili zadržani na enem mestu, povedal pa je tudi, da bodo v skladu z vsemi mednarodnimi konvencijami obsojeni na prispevek k obnovi ukrajinske infrastrukture in da bodo obnovili tisto, kar je ruska vojska uničila.

07:45 Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na Twitterju zapisal oziroma primerjal analogijo med nacističnim obleganjem Leningrada med drugo svetovno vojno in tem, kar Kremelj trenutno počne z mestom Mariupol v Ukrajini, “Vsak Rus ve, kako je bilo biti oblegan v Leningradu med drugo svetovno vojno. Na žalost se je zgodovina ponovila – zdaj pa je ruska vlada tista, ki okrutno strada ukrajinska mesta.” Po napadu na pristaniško mesto Mariupol je mesto opustošeno.

07:15 Kitajska obtožuje Nato in ZDA, da sta Rusijo potisnila do “prelomne točke”, opazujoč stanje v Ukrajini. Komunistična država še ni obsodila invazije, čeprav pravi, da je situacija “globoko zaskrbljujoča” in da želi prevzeti vodstvo v pogajanjih med sprtimi državami, saj se strateško poskuša izogniti izbiri strani zaradi diplomatskih vezi.

06:40 Preiskovalni novinar Christo Grozev iz Bellingcata meni, da bo Rusija poskušala “zamrzniti” vojno v nekem trenutku v prihodnjem tednu, ne da bi dejansko napovedala njen konec, v svoji javni izjavi je dejal, da menida se temu približujemo, to je stvar tedna, največ 10 dni, položaj Rusije se slabša in to razumejo. Bolj koristno jim bo, da ne rečejo, da je vojne konec, ker bodo morali priznati, da so jo izgubili in jo obdržati “zamrznjeno” v neki fazi”, je dejal Grozev. Generalštab oboroženih sil Ukrajine je objavil svoje dnevno poročilo o razmerah na terenu, v katerem pravi, da Rusi v delih Ukrajine zelo počasi napredujejo.

05:15 Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je izgubila prenos podatkov na daljavo iz svojih zaščitnih sistemov, nameščenih za spremljanje jedrskega materiala v jedrskih elektrarnah v Černobilu in Zaporožju. Med nočnimi zračnimi napadi nad mestom Žitomir sta bili poškodovani dve bolnišnici in elektrarna. O žrtvah niso poročali.

04:00 Agencija ZN za begunce (UNHCR) ocenjuje, da je je iz Ukrajine doslej pobegnilo že več kot dva milijona ljudi. V sredo so iz obleganih ukrajinskih mest evakuirali najmanj 35.000 civilistov, je dejal predsednik Volodimir Zelenski. S tremi humanitarnimi koridorji pa so prebivalcem omogočili, da zapustijo mesta Sumi, Enerhodar in območja okoli Kijeva.

03.00 Sumska regija v Ukrajini namerava danes postaviti tri humanitarne koridorje za evakuacijo civilistov. Ruska letala naj bi bombardirala obrobje Sumy in vas Bytytsia, po podatkih ukrajinskih medijev pa so v sredo v sovražnikovem topniškem obstreljevanju v Trostianetsu v regiji Sumy ubili tri osebe, vključno z dečkom.

00.30 Danes bo v Versaillesu potekal neformalni vrh EU, ki se ga bo udeležil predsednik vlade Janez Janša. Med drugim bodo razpravljali o ruski vojaški agresiji proti Ukrajini in njenih posledicah, krepitvi obrambnih zmogljivosti, zmanjšanju energetskih odvisnosti, zlasti od ruskega plina, nafte in premoga, ter vzpostavitvi trdnejše gospodarske osnove.

Foto: Vlada RS

00.25 Predsednik Volodimir Zelenski je ameriško odločitev o odstopu od obljub o dobavi poljskih lovskih letal MIG-29 dejal: “Zahodnim voditeljem moramo vrniti pogum, da bodo naredili, kar bi morali že prvi dan invazije – zaprli zračni prostor ali nam dali lovska letala, da bi ga branili sami.” Američani so se namreč ustrašili, da bi poteza sprožila ruske reakcije.

00.15 Ponoči so ruska letala napadala kraj Žitomir, priče naj bi slišale več močnih eksplozij.

00.10 Pentagon je ruske obtožbe, da ZDA v Ukrajini vodijo laboratorije za proizvodnjo antraksa in kuge, danes označil za absurdne in lažne. Obtožbo je sicer izrekla tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Kot je dejala, ima Rusija za to tudi dokaze, ki pa jih ni predstavila. Po njenih trditvah naj bi sicer Ukrajinci takoj po začetku posebne vojaške operacije, kot Moskva označuje vojno v Ukrajini, začeli uničevati dokaze o teh laboratorijih.

Ruske govorice je danes zavrnil tudi urad predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega. Tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric pa je v New Yorku dejal, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ne ve nič o tovrstnih aktivnostih ukrajinske vlade, ki bi bili sicer v nasprotju z njenimi obveznostmi po mednarodnih pogodbah.

Nemška tiskovna agencija dpa ob tem navaja še svarilo neimenovanega varnostnega strokovnjaka ene od zahodnih vlad, da gre morda v resnici za napoved uporabe nekonvencionalnega orožja s strani Rusije. Rusi so namreč v preteklosti začeli javno govoriti o podobnih zadevah, preden so sami s svojimi zavezniki uporabili tako orožje, je dejal.

00.05 V ruskem zračnem napadu na bolnišnico v ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupol sta bila uničena porodnišnica in otroški oddelek, so sporočile tamkajšnje oblasti. Ranjenih je bilo najmanj 17 ljudi, poročajo tuji mediji. V obleganju Mariupola je sicer umrlo že več kot 1200 civilistov.

00.00 Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potem, ko je že dopoldne objavila, da je njihov varnostni sistem na Dunaju prenehal prejemati podatke iz jedrske elektrarne v Černobilu, zvečer sporočila, da se je enako zgodilo tudi v primeru jedrske elektrarne Zaporožje. Direktor Rafael Grossi je ob tem izrazil zaskrbljenost. “Zaskrbljeni smo zaradi nenadne prekinitve dotoka podatkov iz teh dveh jedrskih elektrarn,” je dejal Grossi, saj se, kot poudarjajo v IAEA, v obeh elektrarnah nahajajo “velike količine materiala v obliki izrabljenega ali svežega jedrskega goriva in druge vrste nuklearnih materialov.” Prvi mož agencije s sedežem v avstrijski prestolnici je v sredo zvečer napovedal, da bo tudi sam odpotoval v turško Antalijo, kjer se bosta v četrtek srečala ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...