Iz varne hiše vrgli na cesto ženski, ki sta opozorili, da transseksualec s penisom tam nima kaj iskati

Datum:

Dve ženski, ki sta varno zavetje našli v zavetišču za ženske, so dobesedno vrgli na cesto, ker sta opozorili, da se v zavetišču nista počutili več varno, saj sta si sobo delili s transvestitom – moški sicer zatrjuje, da je ženska, ujeta v napačnem telesu, vendar pa se svojemu penisu še vedno ni odpovedal, torej je moški v vseh pogledih.

                   

Prava drama se je začela dogajati v zavetišču Kelowna v Kanadi, saj so sostanovalkama v sobo potisnii transvestita, ki se je identificiral kot ženska – vendar pa ima še vedno penis, kar pomeni, da je moški v vseh pogledih. In glede na to, da ženske v tovrstnih varnih hišah iščejo predvsem zatočišče pred nasilnimi moškimi, njihovi strahovi pa se zaradi težkih izkušenj, ki so jih imele z nekaterimi moškimi, preusmerijo na ves nasprotni spol vsaj za neko obdobje, dokler se ne povrne zaupanje, predvsem pa prepričanje, da niso vsi moški isti, je njuna zaskrbljenost več kot upravičena. “Njegova odločitev je, če si želi postati ženska. Ampak ko pride človek z moškimi genitalijami v zavetišče za ženske in se predstavlja, da se počuti žensko, ima več pravic kot me, ženske,” je povedala ena od nekdanji stanovalk v omenjenem zavetišču Tracey, ki je bila razburjena nad tem, da si mora sobo deliti s transseksualno osebo. “Rekli so mi, da če oseba sama sebe identificira kot ženska, potem jo morajo tako tudi obravnavati.”

S transseksualcem v sobi se prav tako ni strinjala druga sostanovalka Blaine, ki je zavetišče v varni hiši poiskala iz podobnih razlogov kot Tracey. V razmerju jo je moški zlorabljal dolga leta, zato ji je neprijetno, ko je v istem prostoru bival transseksualec. “Nekatere ženske smo imele slabe izkušnje z moškimi, nekatere tudi bežijo pred moškimi in zdaj imamo moškega, ki živi v varni hiši,” je dejala.

Foto: printscreen

Zavetišče vodi kanadsko društvo NOW (NOW Canada Society, op. p.), vendar pa očitno preferirajo transseksualce, saj so Blaine in Tracey, ko sta izrazili zaskrbljenost nad moškim v sobi, hladno pokazali vrata, prav tako pa v povezavi s tem niso želeli dati izjave niti mediju Global News, ki je prvi razkril to zgodbo. Le skopo so jim odgovorili: “NOW Kanada ne more govoriti o posameznih primerih. Protizakonito je diskriminirati transseksualne posameznike. V NOW Kanada in v ostalih zavetiščih v Kelowni sprejmemo vse ljudi, ne glede na starost, raso, vero in spolno identiteto.”

Potem, ko sta Blaine in Tracey s krivico, ki se jima je zgodila v zavetišču, govorili s predstavniki medijev, so ju v zavetišču prosili, naj za vedno zapustita njihove prostore, saj sta s tem prelomili sporazum o zaupnosti, ki je zasnovan tako, da ščiti vse stanujoče v zavetišču. Toda, zdaj je ogrožena njuna varnost, saj so ju iz zavetišča dobesedno vrgli na cesto. “Upam, da bova varni,” pravi Blaine.

Zdaj sta na cesti, a jima ni žal, da sta se borili za svoje pravice
Čeprav so ju vrgli iz zavetišča, pa ne obžalujeta, da sta spregovorili in se borili za svoje pravice. “Hudo mi je za tega moškega, vendar pa bi moralo obstajati zavetišče za transseksualce, da bi se lahko vključili med ljudi. Med razlikovanjem moških, žensk in transseksualcev bi namreč morali potegniti črto, saj mislim, da so to tri različne skupine,” je prepričana Blaine.

Ni hitrih in enostavnih rešitev
Sicer pa iskanje varnega kraja za bivanje ni tako enostavno, kot se morda sliši. V NOW Kanada pravijo, da v svojih zavetiščih nimajo dovolj prostora, da bi transeksualcem omogočili bivanje v svojih sobah, poleg tega pa zavetišče, ki bi bilo namenjeno zgolj tovrstnim ljudem, še ne obstaja. To pa pomeni, da na vidiku ni hitrih in enostavnih rešitev.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...