Izjava tožilca Jožeta Kozine je nevarna

Datum:

Vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozino sem spoznal nekje okoli leta 2010 v neki lokalni televizijski oddaji v Mariboru. Takrat se mi je zdelo, da sem spoznal človeka, ki ve, kaj hoče, človeka, ki je predan svojemu poklicu, skratka, človeka na mestu. Toda njegovi nastopi v državnem zboru, pred člani odbora za pravosodje, katerega član sem bil v naslednjih letih, so mojo pozitivno sliko o njem in njegovem delu pošteno zamajali. Res je, da je dosegel obsodilno sodbo Boška Šrota in Igorja Bavčarja, toda v mnogih drugih primerih ni bilo tako. Bilo je veliko besed in malo dejanj.

                   

Nedavno je na seji odbora DZ za pravosodje tožilec Jože Kozina izjavil: “Po svoje sem zelo zadovoljen, da je Levica prišla v parlament. Ali pa ta opcija. Kapitalu odvzeti moč. To zmorejo samo državni zbor in vlada in podobne institucije. To bo treba korenito obrniti. Odvzeti jim to moč, obdavčiti jih, ne pa poslušati to jokanje, da bodo šli v tujino. Naj grejo. Naj grejo.”

Tipična politična izjava uslužbenca države, ki naj bi bil po črki zakona popolnoma neodvisen in nevtralen. Zakon mu prav zaradi njegove neodvisnosti in nevtralnosti omogoča in dovoljuje poseben položaj in posledično tudi plačo, ki jo od države za tak položaj prejema.

Toda Jože Kozina ni navaden tožilec iz nepomembne vasi v naši državi. Jože Kozina je vrhovni državni tožilec, čigar javno izraženo stališče velja ne le v javnosti, ampak in predvsem tudi v tožilskih vrstah med mlajšimi tožilci.

In kako je ob tej popolnoma nesprejemljivi in povsem politično obarvani izjavi tožilca Jožeta Kozine reagiral generalni državni tožilec Drago Šketa? Menda je napisal prijavo Jožeta Kozine etični komisiji tožilstva! Vse lepo in prav. Osebno bi pričakoval, da bo Drago Šketa pokazal vrata Jožetu Kozini na zavod za zaposlovanje. Tako bi bilo tudi prav. Nobenega namena nimam zagovarjati generalnega državnega tožilca Draga Šketo, toda v okviru zakonskih norm je to edino, kar sploh lahko stori.

Zakonska ureditev, ki sta jo “spesnila” nekdanja levičarja, ministra za pravosodje Aleš Zalar in Goran Klemenčič, je pač povsem popačena in evropsko povsem nenormalna in neprimerljiva. Aleš Zalar je položaj tožilca izenačil s položajem sodnika, kar je prva in nepopravljiva napaka. Nad sodnikom prve stopnje je še vedno višje sodišče, pa vrhovno in ustavno sodišče in ne nazadnje ESČP, ki lahko kadarkoli napake sodnika prve stopnje popravijo. Nad odločitvijo tožilca, ki se odloči, da je nekaj kaznivo dejanje in ga bo preganjal ali pa ni kaznivo dajanje, ki ga ne bo preganjal, pa ni nikogar več, niti vrhovnih državnih tožilcev niti generalnega državnega tožilca Draga Škete. Odločitev tožilca je dokončna, kar je popolnoma nenormalno in nesprejemljivo, tudi v evropskih razmerah. Še več, Goran Klemenčič je ustanovil neke etične komisije, ki naj bi se s tem ukvarjale. V njih imajo večino tožilci in upokojeni tožilci. Njihove odločitve so vnaprej znane in jasne. Nič od nič torej.

Pa se vrnimo k izjavi vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozine na seji odbora DZ za pravosodje. Zaradi njenega pomena naj jo ponovim: “Po svoje sem zelo zadovoljen, da je Levica prišla v parlament. Ali pa ta opcija. Kapitalu odvzeti moč. To zmorejo samo državni zbor in vlada in podobne institucije. To bo treba korenito obrniti. Odvzeti jim to moč, obdavčiti jih, ne pa poslušati to jokanje, da bodo šli v tujino. Naj grejo. Naj grejo.”

Če bi kaj takega izjavil poslanec Levice ali SD, bi bilo to nekaj pričakovanega in povsem normalnega. Če bi kaj takega izjavil poslanec SMC ali LMŠ, bi bilo to nekaj indikativnega, kar bi nakazovalo na levo politično razmišljanje. Ker pa je to izjavil vrhovni državni tožilec, pa je to nekaj povsem drugega. Zakon je tisti, ki zapoveduje povsem apolitično in izključno strokovno delovanje tožilske organizacije.

Izjavo vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozine zato lahko razumemo ne le kot politično agitacijo za Levico in levo politično opcijo, česar si nikoli ne bi smel privoščiti, temveč tudi kot pokazatelja stanja ne le v tožilski organizaciji, ampak tudi širše v pravosodju. Tako stanje pa je zelo nevarno. Če se tako politično profilirani tožilec, kot Jože Kozina očitno je, odloči, da bo nekoga preganjal, drugega pač ne, lahko tudi na podlagi političnega prepričanja, nad njim ni nikogar, le Bog in modro nebo.

Slovenija je očitno v čakalni vrsti tistih držav, kot je Poljska, kjer aktualne oblasti izvajajo reforme v pravosodju, ki bi morale biti narejene pred vstopom v EU. Evropa jih sploh ne razume. Vse leve oblasti v Sloveniji, ne le aktualna, pa to stanje le poglabljajo.

Izjava vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozine zato v našem realnem političnem in sodnem prostoru ni nič nenavadnega, je le vrh ledene gore, ki jo bomo morali tako ali drugače v času, ki prihaja, sanirati.

Dr. Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...