Izpoved Sarajevčanke, ki živi v Izraelu: To ni klasična vojna, Palestinci ciljajo na civiliste!

Datum:

Potem, ko so pripadniki teroristične skupine Hamas v zadnjih dneh na Izrael izstrelili na stotine, morda tudi tisoč raket na Izrael, so se pri hrvaškem Indexu odločili, da za namene osvetlitve vsakodnevnega dogajanja v Izraelu spregovorijo z izseljenko iz Sarajeva, ki že vrsto let živi v Tel Avivu. Kot je dejala, so razmere nevzdržne, saj Palestinci nenehno obstreljujejo civilne cilje z raketami. Brez naprednega protiraketnega ščita bi bilo že na tisoče mrtvih.

Medtem, ko zaradi izstrelitve raket, Izraelci bežijo v zaklonišče, je v pogonu protiraketni sistem Iron Dome. Iz posnetka, ki ga je Sarajevčanka poslala na uredništvo hrvaškega medija je razvidno, da če komu ne uspe pravočasno priti do zaklonišča je nujno, da se uleže na tla, obrnjen z glavo proti tlom. Sistem protiraketne obrambe seveda ni 100-odstotno učinkovit, zato nekatere rakete vendarle uspejo najti pot do stavb in enodružinskih domov ter celo končati v dnevnih sobah.

Odkar je v ponedeljek nasilje med Palestino in Izraelom eskaliralo je bilo v Gazi ubitih najmanj 72 ljudi, v Izraelu pa sedem ljudi. Če bi kdo na podlagi številk pomislil, da je razlika tolikšna, ker se Hamas ne spravlja nad civiliste v Izraelu, je pri tem potrebno poudariti, da je statistika takšna zahvaljujoč naprednemu protiraketnemu sistemu.

Zaradi stresa je primorana uživati uspavalne tablete
Kako zelo je v resnici življenje v Izraelu nepredvidljivo, govori podatek, da so se v uredništvu z izseljenko iz Sarajeva dogovorili, da se bo javila popoldan, ko se vrne iz službe, a potem na koncu sploh ni smela zapustiti stanovanja. “Pred 10 minutami je bilo mogoče slišati sirene in eksplozije, ki so stresle vrata in okna. Raketa je padla v morje, blizu ene od plaž v Tel Avivu. To je naš vsakdan. Utrujena sem od včerajšnjih dveh raket, od katerih je ena padla na zgradbo sosednjega mesta. Po tem je res težko zaspati nazaj. Iz tega razloga jemljem uspavalne tablete,” je povedala iskreno in dodala, da si človek niti ne uspe psihično opomoči od prejšnje rakete, ko je že mogoče slišati novico o novi.

Foto: epa

“Tokrat so se odločili pokazati vse svoje vojaške dosežke! Samo od danes zjutraj je padlo več kot 100 raket. Ne morem v službo. Ne vem, kje me bo ujela naslednja sirena. Živim v mestu Ramat Gan, nedaleč od Tel Aviva. Ko vam to pišem, je na račun novih raketnih napadov najbolj ogrožen južni Izrael. Tam sirene ne potihnejo. V teh treh dneh je mogoče slišati na tisoče alarmov in eksplozij. Težko je to razumeti in vse skupaj sprejeti. Ker tukaj ni bojnega polja, kjer bi se vojska bojevala proti drugi vojski, se izvaja agresija nad ljudmi in se ogroža njihovo eksistenco. Kljub temu, da sem ogrožena, ne sovražim Palestincev,” je povedala.

Foto: epa

Brez protiraketnega sistema bi bili priča pokolu
Na vprašanje, koliko Izraelcev je že izgubilo življenje, je povedala, da če se ne moti je umrlo 7 ali 8 ljudi. Ne ve pa natančno, koliko je ranjenih. “Če ne bi bilo protiraketnega sistema, bi bilo na tisoče mrtvih. Samo izračunajte si koliko ljudi bi umrlo, če bi rakete padle v naselja, kjer prebivajo civilisti. Le nekaj raket se prebije skozi protiraketni sistem in neposredno pade ter eksplodira.” Pravi, da ima tam večina stavb zaklonišče, kar jim omogoča, da se lahko v dveh minutah, ko zaslišijo sireno, skrijejo. “To rešuje življenja. V nasprotnem primeru bi bila priča pokolu,” je izpostavila.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...