Izredne razmere, ker se je Golob zaplezal s 600 evri takojšnjega dodatka sodnikom in tožilcem

Datum:

Poseben zakon za sodnike in državne tožilce, ki bo določil nov začasni plačni dodatek v višini 600 evrov mesečno, je na dopisni seji parlamentu v ponedeljek predlagala vlada in poslance pozvala, naj ta zakon takoj uzakonijo po nujnem postopku, ki je možen v primeru vojne, naravne katastrofe ali izjemnih potreb države. Odločanje o nujnem postopku je predsednica državnega zbora že predlagala kolegiju vodij poslanskih skupin, ki bo danes (v torek popoldne), zakon o tem posebnem Golobovem plačnem dodatku pa bo koalicija verjetno poskušala v parlamentu uzakoniti že ta teden.

Izjemno se mudi, ker je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob sodnikom in tožilcem pred dvema tednoma obljubil, da bodo dodatek dobili že pri plačah za januar, in če je premier nekaj obljubi, nastanejo težko popravljive posledice za državo, če obljuba ni izpolnjena, je logika vlade. Osramotil bi se. Ker o tem, ali je obljuba premiera izjemna potreba države, odloča koalicijska večina (Gibanje Svoboda, Levica in SD), bodo verjetno tudi izglasovali, da je nujen postopek spreminjanja pravne ureditve potreben, ker se je Golob zaplezal.

Le po nujnem postopku je to mogoče dovolj hitro uzakoniti. Pa še za to je že, tako se zdi, prepozno. Ker je poslance koalicije prejšnji teden opozoril, da bodo le orodje, da uresničijo Golobovo napoved, je Mojca Pašek Šetinc (GS) od predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (GS) zahtevala: “Opomnite kolega Černača, da naj ne žali poslancev koalicijskih strank. Mi nismo nobeno orodje, jaz nisem nobeno orodje nikogar.”

Opomina Klakočar Zupančičeva ni izrekla.

Retroaktivno bo, ker so zamudili
A ustavno nesporno bodo celo kot Golobovo “orodje” po nujnem postopku težko rešili premierja. Čas za uzakonitev “začasnega dodatka” so že zamudili. Ko bodo uzakonjali dodatek, bo meseca, za katerega bo veljal, že konec. Retroaktivno bo brez pametnega razloga. Prepozno so se spomnili. Ker pa gre za plače sodnikov in bodo morebitno kršenje ureditve presojali sodniki, ki bodo s spremembo dobili več, se vladajoči lahko izvlečejo.

Poslovnik parlamenta tako določa, kdaj je mogoč nujni postopek: “Kadar je sprejem zakona nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, lahko vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku. Razloge za sprejem zakona po nujnem postopku vlada posebej utemelji.

Pojasnilo vlade za nujni postopek je povsem uradno takšno:

Iz ministrstva za pravosodje so pojasnili, da državnemu zboru predlagajo, da bi šlo “za začasni dodatek, ki se bo izplačeval vsem upravičencem v nominalnem znesku. Višina dodatka ne bo odvisna od osnovne plače niti od specifike opravljanja posamezne funkcije, ampak bo izplačana v enaki višini vsem upravičencem. Dodatek se začne izplačevati pri plači za januar 2023 (izplačilo v februarju 2023).”

Razlogov, zakaj plače z začasnim dodatkom ne povišajo tudi vsem drugim funkcionarjem, ki jim plače ureja isti zakon kot sodnikom in tožilcem, vlada v sporočilu za javnost ne navaja. Podobno ne pojasnjujejo, zakaj tega dodatka, denimo, ne izplačajo zdravnikom ali drugim poklicnim skupinam.

Urška Klakočar Zupančič, Luka Mesec in Dominika Švarc Pipan (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Vlada predlaga, da bi dodatek dobili funkcionarji sodne oblasti, ki so sodniki, in funkcionarji državnega tožilstva. Zapisali pa so še, da bi bil dodatek začasen do uveljavitve sistemskih sprememb plačnega sistema in odprave nesorazmerij v plačah iz 6. točke Dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, vendar najdlje do 31. decembra 2023.

Vlada še opozarja: “Dogovor določa, da se vladna in sindikalna stran zavezujeta, da bosta po zaključku teh pogajanj pričeli z usklajevanji o sistemskih spremembah plačnega sistema javnega sektorja, da se najpozneje do 30. junija 2023 pripravi predlog sprememb in dopolnitev ZSPJS oziroma nov zakon o sistemu plač v javnem sektorju s podpisano izjavo o stopnji usklajenosti besedila členov zakona, pri čemer si bosta vladna in sindikalna stran prizadevali za čim višjo stopnjo usklajenosti členov. O temeljnih vprašanjih plačnega sistema bo doseženo soglasje med vlado in sindikati javnega sektorja.

V sredo se začne februar, v katerem bi morali za januar sodnikom in tožilcem Golobov dodatek že izplačati. Zakoni praviloma ne smejo veljati retroaktivno. Plač ni mogoče kar tako poviševati za že pretekle mesece. Do srede parlament novosti nikakor ne more uzakoniti.

object-2

Peter Jančič, Spletni časopis

 

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...