Izšla je knjiga dr. Jožeta Možine Slovenski razkol, ki jo je po dr. Mitji Ferencu slovensko zgodovinopisje čakalo desetletja!

Datum:

Poznavanje začetkov medslovenskega razkola, ki se je poleti 1942 v Ljubljanski pokrajini sprevrgel v državljansko vojno, je ključno za razumevanje nadaljevanja vojne in njenega konca. Zato je teže razumljivo, da je slovensko zgodovinopisje že desetletja čakalo na podrobno tovrstno znanstveno raziskavo,” je zgodovinar Mitja Ferenc izpostavil ob predstavitvi knjige novinarja in zgodovinarja Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol in podnaslovom Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora.

                   

V sredo so v nabito polni Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani predstavili znanstveno monografijo dr. Jožeta Možine Slovenski razkol – okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora. Knjigo so v uvodu predstavili predstavniki najstarejše založbe na Slovenskem, ki danes deluje prek treh družb: Celjske Mohorjeve družbe (dr. Tanja Ozvatič), Mohorjeve družbe v Celovcu (mag. Hanzi Filipič) in Goriške Mohorjeve družbe (msgr. Renato Podbersič).

O pomenu knjige za slovensko zgodovinopisje, slovensko zgodovino in slovensko družbo sta govorila tudi recenzenta knjige, dr. Tamara Griesser Pečar in dr. Mitja Ferenc. Zaradi velikega zanimanja so številni obiskovalci prireditve predstavitev knjige spremljali prek televizijskega zaslona na hodniku Cankarjevega doma.

Ključno za razumevanje, zakaj se je razkol poleti 1942 sprevrgel v državljansko vojno
Zgodovinarka Tamara Griesser Pečar: “Slovenski razkol je izredno dragocen prispevek k boljšemu razumevanju zgodovine druge svetovne vojne na slovenskih tleh. V središču obravnave je eno najbolj občutljivih poglavij polpretekle zgodovine. Jože Možina se ne opira samo na obsežno domačo in tujo literaturo, temveč predvsem na arhivsko gradivo. Najbolj dragocen je arhiv Akademskega kluba Straža, ki vsebuje povsem neznane dokumente tako revolucionarne kot tudi protirevolucionarne strani. Izjemnega pomena pa so pričevanja, ki jih avtor zbira že vrsto let doma in v tujini ter nazorno osvetljujejo in dopolnjujejo opisane dogodke.”

Image

 

Zgodovinar Mitja Ferenc:Poznavanje začetkov medslovenskega razkola, ki se je poleti 1942 v Ljubljanski pokrajini sprevrgel v državljansko vojno, je ključno za razumevanje nadaljevanja vojne in njenega konca. Zato je teže razumljivo, da je slovensko zgodovinopisje že desetletja čakalo na podrobno tovrstno znanstveno raziskavo.” Ferenc je ob tem izpostavil vsebinske poudarke knjige, ki jasno kažejo, da je revolucionarno komunistično nasilje v Ljubljanski pokrajini v drugi polovici leta 1941 in v prvi polovici leta 1942 povzročilo spontan upor podeželskega prebivalstva, ki se je odrazil v nastanku oboroženih vaških straž, protirevolucionarnih formacij.

Knjiga razkriva, kdo je kriv za narodni razkol
Zadnji je o knjigi s pomočjo slikovne projekcije govoril njen avtor dr. Jože Možina. Naj ga na kratko povzamemo. Monografija je sad avtorjevega doktorskega študija in dvajsetletnega raziskovanja, med katerim se je Možina dokopal do fascinantnih, doslej neznanih arhivov in pričevanj, ki nekatera poglavja zgodovine druge svetovne vojne na Slovenskem v marsičem pišejo na novo. Kot piše v predstavitvi knjige, avtor z analizo arhivskih virov vseh vpletenih strani ponuja odgovor na temeljno oziroma najpomembnejše vprašanje slovenske novejše zgodovine: zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo? Kakšna je bila pri tem vloga okupatorja? Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in se razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega tudi v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za raztapljanje zgodovinskih predsodkov in jasnejši pogled v prihodnost.

Image

Posebna odlika knjige je uporaba doslej neznanih oziroma neuporabljenih arhivov, fotografij in dokumentov, tudi desetletja zakopanega arhiva stražarjev (vključno z osebnim dnevnikom dr. Cirila Žebota), kar prinaša številna povsem nova odkritja. Dodatno vrednost oziroma sekundarni vir predstavljajo vključena pričevanja ljudi (tudi iz oddaje Pričevalci na Televiziji Slovenija), ki so doživljali vojne dogodke. Monografija je utemeljena na analizah podatkov o smrtnih žrtvah in povzročiteljih na različnih straneh, pridobljenih iz baze Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani, kar je nazorno prikazano v grafih in tabeli. Izjemno pomenljive so grafične ponazoritve poteka vojne z vidika žrtev in njihovih povzročiteljev, ki natančno pokažejo, katera stran v vojni je sprožila nasilje in kakšne so bile posledice. Dejansko gre za najbolj celovite tovrstne grafične ponazoritve doslej, ki uveljavljajo nov pristop v zgodovinopisju, prilagojen sodobnemu bralcu.

Grafi predstavljajo ključno podatkovno orodje za razumevanje slovenskega razkola, ki se je v letih 1941 in 1942 začel v Ljubljanski pokrajini, in jasno pokažejo, da je odgovornost za državljansko vojno na Slovenskem med drugo svetovno vojno izključno na komunistični strani. Knjiga je tako namenjena vsem, ki bi radi razumeli preteklost in po njej sedanjost tako naroda kot svojih prednikov. “Ti so nam, kot dokazujejo najnovejše raziskave, ne le v spominu, ampak tudi v genskem zapisu zapustili sledi vojne, ki nas bremenijo kot travme, posebej če jih ne poznamo in ne raziščemo.

Odličen slovenski zgodovinar mlajše generacije
Dr. Jože Možina je slovenski zgodovinar mlajše generacije, zaposlen kot novinar, voditelj in avtor dokumentarnih filmov na Televiziji Slovenija. Po izobrazbi je doktor zgodovinskih znanosti in diplomirani sociolog kulture. Uveljavil se je kot eden najprodornejših raziskovalcev slovenske polpretekle zgodovine, še posebno v televizijskem mediju. Je avtor dokumentarne serije Pričevalci, voditelj oddaje Intervju ter režiser nekaterih najmarkantnejših dokumentarnih filmov v slovenskem prostoru, med drugim: Škof Rožman – zločinec ali žrtevDosje Slobodan MiloševićZločin, ki ne zastaraZamolčani – moč preživetjaUročeno zavetjeČas vojneAngola: dežela obljubSkrivnostna celina, Urok Depale vasiKatastrofa ob jezeru KivuSvetloba temnih obrazovPedro Opeka, dober prijatelj.

Prejel je številne nagrade v Sloveniji (dvakrat Jurčičevo nagrado, gong popularnosti in gong ustvarjalnosti za posebne dosežke), v ZDA (najboljši režiser dokumentarnih filmov na festivalu ITN v Hollywoodu), v Kanadi (nagrado za odličnost na področju filmske umetnosti) in v Indoneziji (nagrado za najboljši dokumentarni film, posebno nagrado žirije). Leta 2014 je za svoje dokumentarne filme prejel nagrado Prešernovega sklada. Knjiga Slovenski razkol, razširjena doktorska disertacija, ki jo je zagovarjal na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je sad njegovega dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj.

Metod Berlec

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...