V zadnjem tednu na upravnih enotah oddali podpise za referendume številni, ki jim je mar za Slovenijo

Datum:

“Danes je oddal podpis moj 92-letni oče! Sem ponosen nanj, ker je bila to njegova želja! Na občino sem zapeljal še taščo in sorodnike! Skupno 14 podpisov!,” je prek Twitterja sporočil Mariborčan Miki, ki nasprotuje ukinitvi dolgotrajne oskrbe, bohotenju birokracije na račun denarja slovenskih davkoplačevalcev in politizaciji javne RTV Slovenija, ki jim delovanje omogočamo vsa slovenska gospodinjstva, ki plačujemo obvezni RTV prispevek. Dajmo, fajtajmo tudi mi!,” še sporoča. Podpisovanje bo možno do 5. oktobra.

“Za ohranjanje kakovostnega življenja v starosti potrebujemo sistem skrbi za starejše, ki bo vsem pomoči potrebnim, ne glede na njihov socialni položaj, zagotavljal enako dostopnost in dosegljivost pravic ter storitev,” so po poročanju STA v poslanici ob mednarodnem dnevu starejših zapisali na ministrstvu za delo, ki ga vodi koordinator Levice Luka Mesec. Vse bi bilo lepo in prav, če bi bilo tudi v praksi tako, a v resnici je povsem drugače. Koalicija Roberta Goloba namreč z zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o dolgotrajni oskrbi ukinja rešitve, ki urejajo področje dolgotrajne oskrbe, z zagotavljanjem pogojev za dostopno, kakovostno in varno obravnavo odraslih oseb, ki zaradi bolezni, starosti, poškodb ali invalidnosti ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase. Ker zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil v času vlade Janeza Janše, vsem državljanom prinaša upanje, da v starosti ne bodo ostali sami in brez zdravstvene oskrbe ter pomoči, so se v opozicijski SDS odločili, da v znak nestrinjanja z novelo Golobovih začnejo z zbiranje podpisov za izvedbo referenduma.

Novonastala vlada je kmalu po prevzemu oblasti napovedala, da bo navkljub bližajoči se krizi šla v bohotenje birokracije, češ da bo vlada s tem bolj odzivna in bolj operativna. Ob tem, da ima Švica z 8 milijoni prebivalcev sedem ministrstev, Švedska in Madžarska jih imata po 11, Avstrija, Bolgarija po 12 ministrstev, Nizozemska, Grčija, Finska in Belgija pa po 13, je jasno, da državama z dvema milijonoma ljudi ne potrebuje tolikšne administracije. Golobova vlada se več kot očitno želi le odkupiti vsem tistim, ki so prispevali k njeni zmagi na volitvah. S tem, ko se število ministrstev poveča iz 17 na 20, se seveda povečajo stroški, kar je seveda večje breme za davkoplačevalce, ki se na dnevni revni srečujejo z vedno večjo draginjo. Ker se na številne (delavce brez otrok z nizkimi dohodki, upokojence ter invalide z nizkimi dohodki) pozablja, je tovrstna ideja naravnost brezobrazna.

Namesto da bi se Golobova vlada ukvarjala z blaženjem krize, ko je že postalo jasno, da ta prihaja, je v prvi plan postavila popolni prevzem javne RTVS. Odločili so se namreč za sprejem zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija, katerega namen je obglaviti vodstvo javne televizije. Poleg tega, da se vladajoči požvižgajo na spoštovanje človekovih pravic, želijo gledalcem in poslušalcem odvzeti glas v programskem svetu, povrhu pa povečati vpliv zaposlenih in nevladnikov, ki nimajo z RTVS prav ničesar skupnega. Kot je tudi nedavno opozoril upokojeni izredni profesor Pravne fakultete Univerze v Ljubljani dr. Gorazd Trpin, je potrebno zavedanje, da nobena civilna organizacija ne uresničuje splošnega interesa, uresničuje namreč parcialni interes. “Če vse skupaj seštejemo, še vedno ni splošnega interesa. V tem je z vidika občana ali uporabnika te institucije pravzaprav problematika te organiziranosti,” je dejal glede novele.

“Podpisujejo tisti, ki jim je mar za Slovenijo, in ne tisti, ki bi jih kdo vlekel za ušesa,” sporoča nekdanji premier Janez Janša in predsednik stranke SDS, stranke, ki je zaslužna za to, da se sploh zbira podpise za izvedbo referendumov, s katerimi lahko državljanke in državljani preprečijo uveljavitev treh za državo ter davkoplačevalce škodljivih zakonov. Janša se nadeja zadostnega števila podpisov od Slovencev in državljanov, ki jim ni vseeno. Spomnimo. Za vsak referendum posebej je potrebno do srede, 5. oktobra, zbrati najmanj 40 tisoč overjenih podpisov volivcev in volivk.

Sama sem moje overovljene podpise 3×referendum na listih dala sorodnici, ki jih je v večjem kraju vročila osebi iz stranke SDS v roke, pri njihovi stojnici. Tako je moj podpis prišel  pravočasno v prave roke, je prek Twitterja sporočila Aleksandra Gregl. “Tudi sam sem oddal podpis za 3 referendume za odpravo škodljivih posledic aktualne oblasti. Pokažimo vladi RS, da nam je dovolj njene samovolje! #3xPROTI,” je v petek sporočil poslanec stranke SDS Žan Mahnič

Foto: TW Žan Mahnič
Odzivi nad Mahničevo oddajo podpisov podpore za razpis referendumov na FB

https://twitter.com/AleksandraGregI/status/1574990323511529472

Dejstvo je, da samo zadostno število zbranih podpisov omogoča razpis referendumov, s katerimi je mogoče preprečiti politizacijo Radiotelevizije (RTV) Slovenija, bohotenje birokracije in ukinitev dolgotrajne oskrbe. Ker pa kot kaže, do potrebne številke še vedno manjka nekaj tisoč podpisov, je na vsakomur posebej, ki se ne strinja s škodljivimi zakoni Golobove vlade, da le te odda čim prej. 5. oktober je namreč vedno bližje.

Vsa podrobna navodila, kako lahko oddate podpis podpore, lahko najdete tukaj

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...