Jankovićev podpornik Rajko Kenda razrešen s položaja strokovnega direktorja pediatrične klinike

Datum:

Strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda je danes dobil verjetno nepričakovano pošiljko: razrešitev s položaja. Razlogi pa so enaki kot pred tremi meseci, ko so ga želeli že prvič razrešiti.

Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer sta navedla, da naj bi bil Kenda kriv za delovne razmere v kliniki, ki so vodile do katastrofalnih zapletov. Ne le da je umrl 14-letni deček, prav tako je na novinarski konferenci, ko je bil nadvse odmeven primer male borke Neže, Kenda zatrjeval, da sta “starša zazibana v lažno upanje, da bi njun otrok lahko živel”. UKC tudi ni popustil v svoji zmoti, da Neža ni več zmožna nadaljnjega zdravljenja, temveč le lajšanja bolečin. “S tako slabo popotnico in takimi diagnozami nam je bila zaprta večina vrat. Zaradi tega je bila edina možnost Nežo umakniti in ji tako dati priložnost,” sta takrat povedala vidno razočarana starša, ki sta zdravljenje Neže vzela v svoje roke, ga plačala in se danes lahko pohvalita, da se je srček male Neže ob prejemanju pravih zdravil ponovno okrepil, njeno nevrološko stanje pa je obetavno. “Od odhoda iz UKC Neža ni nikoli potrebovala pomoči pri dihanju. Je po žlički, pije po steklenički in kozarčku, najrajši sedi na kavču ob gledanju risank, rada je sladoled, predvsem pa še naprej osrečuje našo družino in prijatelje. Pogosto jo občudujeva, ko spi v stolčku med vožnjo, obujava spomine in verjameva v njeno prihodnost.” Spomnimo: ljubljanski zdravniki so napovedali, da bo Neža umrla, ona in njeni starši pa so dokazali, da so se ti motili. A to Kende, ki je očitno mislil, da je Bog, ki odloča o življenju in smrti, ni odneslo s položaja …

Kopač je na novinarski konferenci povedal, da je razrešitev Rajka Kende krivdna ter da UKC želi, da prevzame odgovornost za dejanja na pediatrični kliniki, Pfeiferjeva pa dodaja, da je naloga strokovnega direktorja, da koordinira delo in skrbi za ustrezno komunikacijo med zaposlenimi. Kenda je očitno na tem pogrnil.

Smrt 14-letnega otroka bi lahko preprečili, če bi Kenda vzpostavil normalne odnose
Mnogo bolj tragična pa je zgodba 14-letnega fantka, ki je umrl lanskega septembra. Varnostna analiza je razkrila, da je fant umrl zaradi slabih odnosov na kardiologiji na Pediatrični kliniki. Lečeči zdravnik Uroš Mazić fantkovega zdravstvenega stanja ni prepoznal kot ogrožajočega in ga posledično ni predlagal za hitro kirurško zdravljenje. Sta pa druga dva zdravnika njegovo stanje prepoznala kot nevarno, vendar “zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla,” poroča Siol.net. Izredni strokovni nadzor je nato pokazal, da bi bilo ob ustreznem pravočasnem ukrepanju njegovo smrt mogoče preprečiti. Iz UKC Ljubljana bi bilo potrebno umakniti vse, ki so ali še aktivno podpirajo nevarni program otroške srčne kirurgije, torej tudi Kendovega varovanca Mazića, ki mu je Kenda ves čas od prvih zaznanih nepravilnosti naprej kril hrbet in tako skrbel, da so se odnosi na otroški srčni kirurgiji še zaostrovali. Imunolog Alojz Ihan pa je na to celo odgovoril, da je ta primer ogledalo načina vodenja naših bolnišnic, “v katerih očitno ne gre za bolnike, temveč za vodstveno-politične funkcije”.

 Mazić, ki je napačno zdravil tragično preminulega 14-letnega dečka, je sin tožilca JLA Živka Mazića iz procesa JBTZ, poroča Reporter. Uroš Mazić na kardiologiji sicer ne dela več, ker je več pacientom postavil napačne diagnoze – Pfeiferjeva je tako na novinarski konferenci razkrila, da UKC zaradi neustreznega zdravljenja njihovega člana tožita dve družini. Mazić je sicer trenutno na dopustu, Pfeiferjeva pa zatrjuje, da se na oddelek ne bo več vrnil. “Od januarja do zdaj smo odkrili 22 takšnih družin, zoper kardiologa bomo sprožili tudi ustrezne postopke,” pa piše 24ur.

Uroš Mazič. Foto: www.hippocratis-medico.si

Odnosi na pediatrični kliniki na psu
O slabih odnosih na otroški srčni kirurgiji zadnjih nekaj let kričijo že stene Pediatrične klinike. Med drugim so bili ljubljanski zdravniki zgroženi, ko so izvedeli za izredno visok honorar izraelskega kirurga Mishalyja, prav tako so odšli že vsaj štirje zdravniki in tudi nekaj sester, poroča Delo, ki navaja, da je trenutno tam zaposlenih pet zdravnikov.

Kenda: “Odgovornost Kopača in Pfeiferjeve je vsaj tako velika kot moja”
Kljub temu pa je Kenda za STA že povedal, da se bo pritožil, in sicer z besedami: “Argumenti so takšni kot prvič, kar pomeni, da bom nanje tudi odgovoril podobno kot takrat.” Ob tem je še spomnil, da postopek v primeru smrti 14-letnega fanta lanskega septembra še ni končan, kar navajata tako ministrstvo za zdravje kot Zdravniška zbornica Slovenije, zato je govoriti o kakršnikoli krivdi ali odgovornosti po njegovem mnogo prezgodaj. “Če pa govorimo o objektivni odgovornosti, je odgovornost Kopača in Pfeiferjeve vsaj tako velika kot moja.” Prepričan je tudi, da se mu dela velika moralna krivica.

A. N.

Sorodno

Zadnji prispevki