Janša in Zver zaradi vpletanja v Ustavno sodišče RS pozvala Věro Jourovo k odstopu

Datum:

Na današnji novinarski konferenci, ki jo je sklicala Slovenska demokratska stranka, sta predsednik Janez Janša in evropski poslanec Milan Zver razkrila ključne interne dokumente Evropske komisije v povezavi z obiskom podpredsednice Evropske komisije Věre Jourove v Sloveniji. Spregovorila sta tudi o posledicah nezakonitega obiska, ki je posledično vplival na delovanje Ustavnega sodišča.

Predsednik SDS Janez Janša je v uvodnem nagovoru razložil, da Evropska unija temelji na pogodbah, v katerih je določeno, kaj je dovoljeno. Ena temeljnih določb pogodbe, na osnovi katere obstaja EU, pravi, da lahko evropske institucije izvajajo samo pristojnosti, določene s pogodbami. Vse ostalo je v pristojnosti držav članic.

Janša in Zver komisarko Věro Jourovo pozvala k odstopu
Tekom novinarske konference sta Janša in Zver pozvala podpredsednico Evropske komisije in komisarko, zadolženo za transparentnost, k odstopu, saj je s svojim delovanje kršila več pravnih aktov in celo temeljno Lizbonsko pogodbo.
“Eno leto je trajalo, da se je sploh dobilo gradivo, a še danes je tretja točka počrnjena. Kaj skrivajo? Verjetno računajo, da bo mandat potekel, da se bodo dokumenti kje izgubili in da Věra Jourová ne bo več komisarka,” je Janša dejal in hkrati dodaja, da bo SDS v različnih političnih forumih Evropske unije sprožila tudi druge postopke. “To, kar si je privoščila Věra Jourová, je temeljna zloraba funkcije. Bili so že podobni primeri, a tu gre za prvi primer, kjer je to s konkretnimi dokumenti mogoče dokazati in razkrinkati,” še zaključuje Janez Janša.
Janez Janša in Milan Zver sta predstavila ključne dokumente glede obiska Věre Juorove v Sloveniji (Vir: zajem zaslona)

Janša: tako vplivanje se ne bi zgodilo v nobeni drugi državi EU
Poudarja še, da ima zadeva korenine izpred enega leta. Takrat je Ustavno sodišče RS obravnavalo ustavnost Zakona o RTV ter zadržalo izvajanje zakona. Kmalu za to odločitvijo je na US prišla evropska komisarka Věra Jourová, čemer je sledila sprememba odločitve večine sodnikov na US. To se je zgodilo v pravno-formalno precej nenavadnih okoliščinah in politično gledano je bilo popolnoma jasno, da je ta odločitev Ustavnega sodišča temeljila tudi na vsebini pogovora z evropsko komisarko.

Janez Janša na današnji novinarski konferenci (Vir: zajem zaslona)

Zver: ombudsmanka je morala evropsko komisarko za transparentnost opozoriti na transparentnost dela.
Evropski poslanec Milan Zver si je več kot leto dni prizadeval za pridobitev uradnih dokumentov glede obiska Věre Jourove v Sloveniji, ki so glede na pogodbe in pravila znotraj EU javnega značaja.

Iz posredovanega Zver izhaja, da obstaja upravičen sum, da se je evropska komisarka Věra Jourová v nasprotju z zakonodajo vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Republike Slovenije.

Komisarka je to vztrajno zavračala in šele na posredovanje evropske varuhinje človekovih pravic je prišlo do delnega razkritja dokumentov. Najprej se iz dokumentov ni dalo kaj veliko razbrati, ker je bilo vse črno, po zadnji odločitvi EK pa je Milan Zver dobil zajeten kup dokumentov.

Milan Zver na današnji novinarski konferenci (Vir: zajem zaslona)

“Moja dolžnost je, da tej zgodbi pridem do dna. Ne gre za predvolilni manever. Z zadevo se ukvarjam že več kot leto dni, prav tako pa si dogodka nisem izmislil sam. To, kar je naredila Věra Jourová, je politično dejstvo,” še zadevo komentira Zver, ki opozarja, da je iz opomnikov Věre Juorove tudi razvidno, da so govorili o politični cepitvi na stran tedanje vlade Janeza Janše in na stran “pozitivne” nevladne organizacije, medijev in trenutne vladajoče politike.

https://twitter.com/MilanZver/status/1775106200658387003

Jourová označila Novo24TV in Demokracijo za proizvajalce lažnih novic
Evropska komisarka je očitno šla tako daleč, da je celo v opomnikih omenjen “desni medijski imperij”, izpostavljeni pa sta bili Nova24TV in revija ter spletni portal Demokracija. Medija je označila celo kot tvorca “fake news”. Zver tako poudarja, da je iz tega jasno razvidno, do kod so v Evropski komisiji šli pri svoji politizaciji.

Med drugim pa v opomnikih direktno omenja besedo “depolitizacija”, kot predpogoj pa odstranitev članov programskega sveta in vodstva RTV Slovenija. “Danes, ko vlada odloča, kateri predstavniki nevladnikov bodo sedeli v svetu RTV, je to baje depolitizirano,” še dodaja Zver.

Milan Zver (Vir: X, SDS)

Odločitev Ustavnega sodišča RS je po mnenju Jourove “kontroverzna”
“Niti se niso izogibali raznim političnim ocenam. O prvotni odločitvi Ustavnega sodišča so govorili kot o “kontroverzni odločitvi”. Kasneje pa so verjetno vplivali na to, da se ta odločitev spremeni,” razkriva evroposlanec Zver.

Janša zgrožen nad nedopustnim vplivanjem Věre Jourove na Ustavno sodišče
Janša pa se ob tem čudi, da so vplivanje v takšni meri slovenski organi sploh dopustili. Poudarja, da v nobeni evropski državi tako vplivanje na vrhovno sodno oblast ne bi bilo dopustno. V primeru, da bi komisarka na nemško ustavno sodišče želela vplivati, bi jo najverjetneje aretirali. “Prišli so Ustavnemu sodišču v “provinci” Republiki Sloveniji povedat, da naj to spremenijo. In Ustavno sodišče je to naredilo. Smo pri temeljnem vprašanju suverenosti države. Slovenija te suverenosti ni prenesla na Evropsko unijo,” poudarja prvak Slovenskih demokratov.

Portal Oštro Anuške Delić sodeloval z Věro Jourovo
“V dokumentih so tudi razkrili, kdo je cenzor v naši državi. Gre za projekt razkrinkavanje. Od nikogar izvoljena institucija je postavljena za to, da preverja, ali nekaj drži ali ne. Povejte mi, ali je Anuška Delić Zavrl politično nevtralna oseba ali ne,” zanima Janeza Janšo in dodaja, da je to dokaz, da je Evropska komisija sodelovala z levimi nevladnimi organizacijami.

Janša še dodaja, da objave Anuške Delić na socialnih omrežjih dokazujejo, da je politično odvisna od levice in pristranska.

Anuška Delić, odgovorna urednica Oštro – centra za “preiskovalno novinarstvo” v jadranski regiji (Foto: STA)

T. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull varnostno tragedijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Ljudmila Novak pred volitvami pričela nasprotovati migracijam

"Podpiram vzpostavitev programa hitrega vračanja nezakonitih migrantov v njihove...

Pozivi k odstopu pravne diletantke Urške Klakočar Zupančič

"Pozivam Urško Klakočar Zupančič, da odstopi. Zakaj? Ker mi...