Janša je skupaj s člani vlade obiskal severno osrednjeslovensko regijo

Datum:

Predstavniki vlade so danes obiskali občine severne osrednjeslovenske regije. Predsednik vlade Janez Janša se je najprej srečal z županom občine Medvode Nejcem Smoletom, ki je nato pozdravil navzoče na delovnem posvetu. V okviru obiska so se predsednik vlade in ministri ter ministrice srečali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji. Janša bo regijski obisk zaključil na javni tribuni o razvoju osrednjeslovenske statistične regije, ki se bo pričela ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. 

Predsednik vlade Janez Janša se je danes skupaj s člani vlade mudil na delovnem obisku v severnem delu osrednjeslovenske statistične regije. Obisk vlade je potekal v enajstih občinah, in sicer v Kamniku, Komendi, Vodicah, Medvodah, Mengšu, Trzinu, Domžalah, Dolu pri Ljubljani, Moravčah, Lukovici in v Ljubljani. Janša se je pred srečanjem celotne ministrske ekipe sestal z županom občine Medvode Nejcem Smoletom. Na srečanju sta spregovorila o prihodnji EU perspektivi in možnostih srednje velikih občin v osrednjeslovenski regiji.

Člani vlade so se v dopoldanskem času sestali na delovnem posvetu v občini Medvode, kjer je ministrsko ekipo pozdravil Smole,  ki je v svojem uvodnem pozdravu izpostavil, da ga veseli, da se je vlada odločila za obisk občine Medvode, kjer se zavedajo, da je največje bogastvo v njihovih ljudeh. Medvoški župan se je obenem ministrski ekipi zahvalil za vse, kar je bilo v zadnjem času storjenega na področju lokalnih skupnosti.

Predsednik vlade Janez Janša se je pred jutranjim delovnim posvetom srečal z županom občine Medvode Nejcem Smoletom. (Foto: Vlada RS)

“Narejen je bil velik korak naprej,” je poudaril župan, ki je dodal, da napredek v lokalnih skupnostih vidijo vsi, ki to področje spremljajo. Ob tem, ko je župan spomnil na kar nekaj znanih in slavnih prebivalcev Medvod (med njimi tudi Jakoba Aljaža), je sodelovanje med vlado in občinami označil kot sodelovanje med sodelavci. “Smo na skupni barki in zahvaljujem se za vsako delo in prispevek, ki nas je kot skupnost še močneje povezalo,” je še poudaril Smole.

Župan občine Medvode Nejc Smole (Foto: Vlada RS)

Na delovnem posvetu so ministrice in ministri spregovorili o vrsti odprtih vprašanj, predvsem o projektih v regiji na področju investicij, črpanja kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnosti, delovanju upravnih enot in zadovoljstvu strank, o izobraževanju, investicijah na področju kulture, delovanju policije in notranjih zadev v regiji, zdravstva in investicij v zdravstvu, trga dela, pa tudi o delovanju pravosodnega sistema. Ministrska ekipa se je seznanila tudi s pomembnejšimi statističnimi podatki in kazalniki severnega dela osrednjeslovenske statistične regije.

Delovni posvet vlade v Medvodah (Foto: Vlada RS)

Po skupinskem fotografiranju celotne vlade so sledili ločeni programi premierja Janše ter ministric in ministrov. V okviru obiska so se predsednik vlade in ministri ter ministrice srečali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji. Po delovnem posvetu je Janša skupaj z državnim sekretarjem Službe za digitalno preobrazbo Petrom Geršakom obiskal podjetje Cosylab, Control System Laboratory, d. d. Gre za vodilno podjetje na svetu za kontrolne sisteme za velike raziskovalne infrastrukture ter protonsko terapijo raka.

Cosylab eden največjih zaposlovalcev inženirjev in programerjev v Sloveniji
Cosylab je v dvajsetih letih obstoja rasel v povprečju 20 odstotkov letno in je eden izmed največjih zaposlovalcev inženirjev ter razvijalcev programskih rešitev v Sloveniji. Janša in Geršak sta se sestala z vodstvom podjetja, ki je predstavilo globalno dejavnost podjetja in uspeh slovenske udeležbe na obsežnem mednarodnem raziskovalnem infrastrukturnem projektu FAIR v Darmstadtu, kjer je pomembno vlogo igrala tudi gospodarska diplomacija.

Predsednik vlade Janez Janša je obiskal med delovnim obiskom tudi podjetje Cosylab. (Foto: Vlada RS)

V nadaljevanju srečanja je dr. Mark Pleško, soustanovitelj in direktor podjetja Cosylab, v navzočnosti gostov, profesorja dr. Gregorja Majdiča, rektorja Univerze v Ljubljani, prof. dr. Boštjana Zalarja, direktorja Instituta Jožef Stefan, in Igorja Zorka, podpredsednika GZS, predstavil prihodnje skupne načrte  o prebojnem projektu na področju zdravljenju raka z radioterapijo. Premier je s sogovorniki v podjetju CosyLab spregovoril tudi o povezovanju gospodarstva in visokotehnoloških podjetij z izobraževalnimi ustanovami ter o uporabi umetne inteligence v medicinske namene.

Foto: Vlada RS

Po srečanju v podjetju je predsednik vlade obiskal Institut Jožef Stefan, kjer si sta skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom ogledala laboratorij za biofotoniko in se pogovorila s predstavniki vodstva Instituta.

Foto: Twitter Vlada RS

V nadaljevanju dneva bo Janša obiskal še podjetje Pekarna Pečjak, kjer si bo ogledal proizvodnjo in se sestal z vodstvom podjetja. V večernem času se bo premier srečal z županom občine Kamnik Matejem Slaparjem, regijski obisk pa bo zaključil na javni tribuni o razvoju osrednjeslovenske statistične regije, ki se bo pričela ob 18. uri v Domu kulture Kamnik.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...