Janša se je odzval na preiskavo KPK: Šumi ima za prvorazrednega Vesela in njegov milijonski fuš povsem druge kriterije!

Datum:

Predsednik Računskega Sodišča Tomaž Vesel in KPK nikoli nista predložila pisnega dovoljenja za opravljanje dejavnosti, enako velja za soglasje Veselu za opravljanje dejavnosti, ki bi mu ga moral dati Državni zbor RS. Več pravnih strokovnjakov, poznavalcev slovenske zakonodaje in strokovnjakov za korupcijo je potrdilo, da je Vesel v primeru opravljanja dela na Fifi kršil več členov slovenske in evropske zakonodaje. A KPK pri Veselu ni ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) in je postopek ustavila. V primeru premierja Janeza Janše se bo komisija prav gotovo toliko bolj potrudila, drugorazredni so seveda deležni povsem drugačne obravnave. Ker je treba pomagati globoki državi pri rušenju vlade.

                   

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi ugotovitev v predhodnem preizkusu v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zoper predsednika vlade Janeza Janšo uvedla postopek preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov, poroča STA. “Korupcija za KPK in g. Šumija ni 20 tisoč evrov fuša na mesec za prvorazrednega predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, korupcija je 200 evrov na računu za Pivčevo, ko je treba rušiti vlado RS. Kos-Klemenčič-Štefanec-Šumi – veriga dvojnih vatlov,” se je ob tem odzval Janša.

Spomnimo, ker KPK pri Tomažu Veselu ni ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), je postopek ustavila. Obravnavali so sum nezdružljivosti funkcije predsednika Računskega sodišča z opravljanjem funkcije predsednika odbora za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa). Vesel je namreč poleg tega, da je predsedoval Računskemu sodišču, na veliko služil še na Fifi – za kaj pa je trdil, da ni pridobitna dejavnost, pa čeprav je dobil okoli četrt milijona letno. Vesela odločitev ni presenetila – verjetno je navajen, da se prvorazredne pač obravnava na določen način oziroma se jih sploh ne obravnava. Še več, pričakoval je celo opravičilo, pripomnil pa je tudi, da bi “tovarna zlobe” lahko vsaj za trenutek utihnila. Seveda jim predstavljamo velik trn v peti, ker opozarjamo na njihovo početje, pa čeprav se nobena od pristojni institucij ne zgane.

Pri premierju so zaznali sum kršitve, medtem ko kršitve pri Veselu niso opazili, čeprav so jo imeli pred nosom
Kot so danes sporočili iz KPK, so postopek uvedli zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov, in sicer v postopku imenovanja neizvršnega direktorja DUTB na vladi. Uvedba postopka preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov po njihovih navedbah pomeni, da so na podlagi doslej pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznali sum kršitev v skladu z omenjenim zakonom. Šele nadaljnji postopek pa bo pokazal, “ali bodo zaznani sumi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi”. Janša, ki je prejel obvestilo o uvedbi postopka preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov, bo imel v postopku preiskave vse pravice v skladu s predpisi, prav tako bo lahko pojasnil svoja ravnanja.

Več informacij o konkretnem postopku do zaključka obravnave zadeve KPK zaradi interesov postopka ni mogla podati. Upravni odbor DUTB sestavljajo neizvršni in izvršni direktorji. Predsednik upravnega odbora in neizvršni direktor je Franci Matoz, neizvršni direktorji so še Gregor Planteu, Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša. Izvršna direktorja pa sta Matej Pirc in Andrej Lazar. DUTB je prav danes javno objavila razpis za izvršnega direktorja družbe.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...

Afganistanec v Fužinah skušal oropati dve ženski

Včeraj je prišlo do novega zločina povezanega z nezakonitimi...