Janševemu zgledu sledijo nasprotniki kot sopotniki! Z vlakom je v Kijev odpotovala delegacija zunanjih ministrov, pred tem pa Fajon in Šarec

Datum:

Dandanes v Kijev potujejo celotne delegacije državnikov. Visegrad24 poroča, da so v Ukrajino nazadnje odpravili zunanji ministri Švedske, Finske, Norveške, Islandije, Estonije, Latvije in Litve. Od nedelje pa je v tej državi “počitnikoval” tudi Šarec. Podobno se je poleti, ko so razmere v Kijevu že umirile, za “samopromocijski oddih” odločila tudi Fajonova. V obeh primerih je šlo za nekakšen politični turizem. Oba pa sta pred tem Janšo za obisk Kijeva kritizirala. Bivši premier pa je tvegal življenje, kar so Ukrajinci nagradili s spominskim obeležjem. 

Zunanji ministri s severa EU so v Kijev odpotovali z namenom zagotovitve dodatne vojaške pomoči. “Več vojaške pomoči je na poti s strani nordijsko – baltskega zavezništva,” je zapisal profil Višegrad24.

Včerajšnji odhod omenjenih zunanjih ministrov s severa Evrope, pa tudi nedavni obisk slovenskega obrambnega ministra Marjana Šarca in zunanje ministrice slika svojevrstno sliko. Medtem, ko današnji obisk nordijsko-baltskega zavezništva priča o konsistentni politični drži držav, ki jih zastopajo in je pravzaprav tudi kompliment obisku “prvih treh”, je obisk Marjana Šarca in Tanje Fajon akt politične poniglavosti.

Prvi trije!
O nekaterih zgodovinskih osebnostih, se bodo naši praprapravnuki učili iz učbenikov, medtem ko se mnogih drugih ne bo nihče več spominjal. Čas vedno loči “zrnje od plevela”, resnično “dragocenost od (političnega) kiča”. In Janez Janša je zagotovo nekdo, čigar zvezda slave bo še stoletja sijala na nebu, ne le slovenskega, marveč tudi ukrajinskega in celo evropskega neba. Slovensko zgodovinopisje, ga bo pomnilo po času Osamosvojitve, evropsko po vrhunsko opravljenih predsedovanjih Svetu EU, tako evropsko kot ukrajinsko pa po odločni podpori ukrajinskemu narodu in posledično evropskim vrednotam. Kijev je namreč obiskal, ko je bilo to zares tvegano.

Plemenito dejanje je storil skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim, bivšim poljskim premierjem Lechom Kaczyńskim, in češkim predsednikom vlade Petrom Fialo. Za hrabrost in iskreno podporo v najbolj temačnih trenutkih ukrajinskega naroda, so se jim v Kijevu oddolžili s posebno plaketo, kjer so ovekovečena imena, v spomin prihodnjim ukrajinskim rodovom. Pred domačo publiko je mogoče tajiti iskrenost in pristnost (zlasti če prijateljuješ z osrednjimi mediji kot Tanja), tujci pa znajo prepoznati tiste, ki jim v najtežjih zgodovinskih trenutkih stojijo ob strani, jih bodrijo in jim pomagajo.

Spominska plošča na aleji pogumnih v Kijevu, ki bo za vedno spominjala ukrajinski narod o prvem obisku treh evropskih voditeljev. Fajonova je ostala brez spominskega obeležja. (Foto: Twitter)

Nekoliko pozneje, se je zaradi hrabrosti ukrajinskih borcev in uspešne protiofenzive, fronta odmaknila od prestolnice in začel se je “masovni turizem”. Razni tuji politiki in državniki so želeli napasti svojo radovednost na razmesarjenih truplih, objokanih obrazih, razbitinah in uničeni vojaški tehniki. Za “samopromocijski oddih” se je v poletnem, počitniškem času navdušila tudi Tanja Fajon, ki tudi sicer rada pozira na krajih človeških tragedij. Nedavno se je kot Rambo s helikopterjem spustila na pogorišče na Krasu. In sledila je nasmejana gasilska fotografija (“blažena med moškimi”) Več tukaj. Njen obisk Kijeva sicer ne bi bil nič posebnega …

Poletni obisk Fajonove v Kijevu bi bil pozabljen, če nebi pred tem zanj kritizirala Janše
Bil bi podoben tistemu na plaži v Urugvaju ali kakšnemu pozabljenemu obisku (“političnega Krjavlja”) Karla Erjavca v Moskvi. Skratka, res nič takšnega, še manj pa bi si ga zapomnili kot požrtvovalnega, ali celo človekoljubnega. Sploh pa, da bi z obiskom tvegala življenje … Večji vtis bi pustila, če bi na safariju zajahala žirafo ali pomežiknila slonu. Moteče je predvsem to, da se je Fajonova ob Janševem obisku, iz Nemčije (preko videoposnetka) svetohlinsko “napenjala” in Janšo na vse kriplje verbalno trpinčila prav zaradi obiska. Dejala je celo, da gre za “farso”. Ko smo že pri farsi, je na mestu zanimiva definicija fajonizma.

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti: “Predlagam, da se v SSKJ uvede nov izraz FAJONIZEM, kot protiutež “janšizmu”, oziroma termin, ki označuje levo politično opcijo, s pomenom nekonsistentnosti, blebetanja, brezpomenske razprave zgolj za časovno ali pisno polnjenje dodeljenega časa ali prostora.” Podobno izjavo Kot Fajonova, pa je ob Janševem obisku Kijeva podal tudi Marjan Šarec.

Dejstva ostajajo: So tisti pristni “Beli panterji” in so pač “figurice iz marcipana”
Janši je podlo in cinično svetoval, da naj si obleče uniformo iz leta 1991, “če mu je še prav” ter odide na fronto, Slovence in Slovenke pa pustu pri miru. A tudi on se je “nažrl zarečenega kruha”. Preteklo nedeljo se je sam odpravil v Kijev in Irpinj. Tudi sam je izkoristil priložnost za piarovsko potezo, sedaj, ko je v Kijevu že relativno varno. Toda navkljub vsemu njegovemu naprezanju ostaja kot pribito: so tisti pristni, resnični “Beli panterji” in so žal tudi “figurice iz marcipana”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...