Je DARS-ov več milijonski posel video opremljanja avtocest koruptiven? V SDS predlagajo njegovo revizijo

Datum:

Poslanska skupina SDS je na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila predlog za obravnavo točke dnevnega reda glede problematike javnega naročila vzpostavitve sistema video nadzora na avtocestnem omrežju. Več milijonski posel vzpostavitve video nadzora je po njihovem mnenju evidentno diskriminatoren, zato Računskemu sodišču RS predlagajo njegovo revizijo.

                   

Načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti določa, da mora naročnik izvesti javno naročanje tako, da z njim zagotovi gospodarno in učinkovito porabo javnih sredstev ter uspešno doseže cilje svojega delovanja. V poslanski skupini SDS opozarjajo, da se v primeru DARS-a glede vzpostavitve video nadzora na avtocestnem omrežju pojavlja vprašanje zasledovanja omenjenih načel in ciljev javnega naročanja.

Padle so že kazenske ovadbe
Ponudniki so po poročanju medijev že med razpisom tega javnega naročila prek portala javnih naročil opozarjali, da so razpisni pogoji diskriminatorni in napisani za točno določenega ponudnika – za podjetje Teleste. Še preden je bil razpis za javno naročilo zaključen, je namreč eden od ponudnikov podal kazensko ovadbo zaradi suma korupcije, negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi in opustitve dolžnega ravnanja. Mediji navajajo, da so ovadeni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic, članica nadzornega sveta Darsa Tatjana Colnar, svetovalec Darsa Bojan Banfi in generalni direktor družbe DRI upravljanje investicij Jurij Kač.

Revizija naročila nujna za zagotovitev transparentnosti
V SDS zato postavljajo vprašanje glede sledenja ciljem in načelom javnega naročanja predvsem zaradi besedila v razpisni dokumentaciji, in sicer je pri točki tehnična rešitev – minimalne tehnične zahteve za opremo navedeno: “Naročnik (Dars) je v ABC Maribor že vgradil osnovo takšnega video nadzornega sistema s projektom trasnih kamer in sicer video nadzorni in upravljalski sitem S-VMX 2.3 proizvajalca Teleste. Enak sistem je uporabljen tudi v predorih Markovec in Karavanke in predstavlja programsko in strežniško platformo za izgradnjo enotnega video sistema v celotnem omrežju naročnika. Vsi ostali video sistemi na obravnavnem območju so starejši od 5 let in so tehnično gledano zastareli. Širitev sistema S-VMX je najbolj smiselna in ekonomsko učinkovita, tako s stališča nadgradnje kot tudi s stališča vzdrževanja. Enak sistem je že več kot 10 let uspešno v uporabi v Avstriji na celotni avtocestni mreži.”

V poslanski skupini zato predlagajo, da komisija po opravljeni razpravi sprejme sklep, s katerim računskemu sodišču predlagajo, naj opravi revizijo pravilnosti in smotrnosti javnega naročila.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...