Je Mramor odstopil, ker je slutil ovadbo?

Datum:

Iz ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so v zvezi z neupravičenim izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost, podali kazensko ovadbo zoper 4 osebe. Med ovadenimi niso tisti, ki so dodatke prejemali. Sumijo jih kar 14 kaznivih dejanj zlorabe položaja.


Vse štiri osebe prihajajo iz iste Fakultete, po nekaterih podatkih naj bi to bila Ekonomska fakulteta. Neuradno naj bi bila med ovadenimi tudi takratni dekan fakultete in nekdanji finančni minister Dušan Mramor, aktualna dekanja Metka Tekavčič ter prodekana, ki sta ju nadomeščala v času njune odsotnosti. Med ovadenimi pa naj ne bi bilo ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, ki je bila prav tako prodekanja.

Za takšna kazniva dejanja je predpisana kazen od treh mesecev do 5 let zapora. Mramor in Tekavčičeva sta povedala, da o kakršnih koli ovadbah nista obveščena.

Ovadene so osebe, ki so izplačilo skupno 858.168,55 evra bruto omogočile sebi in drugim zaposlenim. Kot je pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Božidar Južnik, je bila višina izplačil odvisna od bruto plače posameznika, mesečno pa se je gibala med 100 in 700 evri. Ovadeni so po njegovih besedah prejemali med 400 in 700 evri mesečno.

Profesorji se ne oglašajo na nočne klice študentov Foto: STA
Profesorji se ne oglašajo na nočne klice študentov (Foto: STA)

Zaradi neupravičenega izplačevanja dodatka za pripravljenost so ovadene vodilne osebe, ki so na fakulteti odločale v času kaznivega dejanja, je pojasnil Južnik z ljubljanske policijske uprave. Dodal je, da zaradi varstva osebnih podatkov o imenih ne morejo govoriti. Tisti, ki so dodatek zgolj prejemali, pa niso osumljeni.

Naj spomnimo…
Afera je izbruhnila lansko leto, ko je inšpektorat za javni sektor opravil nadzor nad različnimi fakultetami. Ugotovili so, da so na devetih fakultetah večinoma neupravičeno, izplačevali dodatek za stalno pripravljenost.

Ljubljanski ekonomski fakulteti po višini izplačil sledita Fakulteta za družbene vede in Filozofska fakulteta.

Profesorji večinoma nedosegljivi
Afera je povzročila veliko nezadovoljstvo davkoplačevalcev, saj profesorji in dekani niso v stalni pripravljenosti kot na primer gasilci. Študenti so celo povedali, da so profesorji bolj ali manj nedosegljivi izven službenega časa ter da so dostopni le preko elektronske pošte pa še na to nekateri odgovorijo šele po tednu dni ali pa sploh ne.

A. J.

Sorodno

Zadnji prispevki

Množica navijačev pričakala Pogija na Kongresnem trgu

Prvi dvojni zmagovalec kolesarskih dirk po Italiji in Franciji...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...