Je to “etična ekonomija”? Fajonova na čelo gospodarske sekcije SD povabila enega najbogatejših Slovencev s podjetjem v “davčni oazi”

Datum:

“Stranka SD zahteva pravično Evropo brez davčnih oaz in utaj,” je v enem od preteklih zapisov na družbenem omrežju zapisala Tanja Fajon, ki je po vsem tem k sodelovanju povabila Sandija Češka, ki je na njeno pobudo prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Ironično, sklenila je sodelovati s človekom, znanim po svojih selitvah podjetij v različne države z davčno ugodnim okoljem, namen tega pa je jasen vsem. In dokler nekateri v tem primeru posumimo na izogibanje plačevanju davkom, Tanja Fajon temu pravi “etična ekonomija”.

                   

Po besedah Tanje Fajon je Sandija Češka k sodelovanju povabila, ker je uspešen podjetnik, ki verjame v etično ekonomijo, kar je ironično glede na Češkove selitve imperija v znane države z nizkimi davki – na Nizozemsko in Ciper. In še posebej, ker je Češko dolgoletni član SD in se javno zavzema za visoke davke, ki sicer dušijo gospodarstvo. Kar je absurd, ker se v SD zavzemajo za Evropo brez davčnih utaj in oaz.

In kako se ne obregniti ob dejstvo, da o etični ekonomiji razpravljata na eni stran eden najbogatejših Slovencev Sandi Češko, ki je svoje podjetje najprej preselil na Nizozemsko, ki je leta nazaj veljala za davčna ugodno okolje za velike mednarodne koncerne z namenom “zaslužiti več in plačati manj ali nič”. Na drugi strani pa Tanja Fajon, ki je večkrat Sloveniji dokazala, da je vse prej kot etična, v tem primeru pa še licemerna.

Iz Nizozemske na Ciper
Kasneje pa je lastništvo nizozemske družbe Studio Moderna Founders I B. V. prenesel na ciprsko (družba Kanatol Holdings Limited s sedežem v Nikoziji), ki je še vedno evropski, vendar je tam davčni režim ugodnejši kot v drugih državah, zaradi davčne tajnosti pa se skrivajo lastniki podjetij in nepremičnin. “To je poslovna poteza. Ciper ni davčna oaza, ima le ugodno davčno okolje,” je selitev podjetja Sandija Češka na Ciper za medije komentiral davčni svetovalec Darko Končan.

Sandi Češko (Foto: STA)

“Ni vse le v nižjih davčnih stopnjah, pomembnejša je transparentna država”, je dejal Češko, ki je svoje podjetje preselil v državo z eno najbolj netransparentnih davčnih zakonodaj. Tam ima svoje nabiralnike tudi družina ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Ciper je raj za davčne utajevalce
Davčne oaze so sicer raznolike, vse pa si delijo dve lastnosti: nizke davke (če sploh) in netransparentnost zakonodaje, ki je odlična za prikrivanje premoženja, kar je ironično glede na Češkovo izjavo za medije: “Ni vse le v nižjih davčnih stopnjah, pomembnejša je transparentna država,” hkrati pa je svoje podjetje preselil na Ciper, ki je znana evropska davčna oaza z netransparentno zakonodajo in je v preteklosti slovela po tem, da je bila rešitev za mnoge, ki so si želeli izogniti plačilu davkov in so svoj denar skrivali ali pa ga prenašali na podlagi fiktivnih poslov. Za lajšanje davčnega bremena je moral vsak do glavnega mesta Nikozije (kjer je bil tudi sedež Češkovega imperija).

Tanja Fajon, ki je drugi del te ironične sestavljanke in očitna borka proti davčnim utajam, pa je Češkovo poslovanje redefinirala v “etično ekonomičnost”. Glede na to, da je etika nek skupek moralnih vrednot in da je Tanja Fajon v preteklem obdobju Sloveniji kar nekajkrat s svojimi dejanji dokazala, da jih nima oziroma ji nekatere primanjkujejo, nas njena odločitev resnično niti ne preseneča. Imata pa s Češkom skupno točko, in sicer vrsto “ekonomičnosti” glede na njeno služenje bruseljske plače iz Slovenije. Kot evropska poslanka bi nekako po definiciji morala biti prisotna v Bruslju, na lokaciji dela, pa vendar kar iz Slovenije služi milijon evrov bruto v enem mandatu. Pred časom je o tem pisal tudi novinar Luka Perš, ki je dejal, da Fajonova na papirju ne krši nobenih pravil, po poročanju bruseljskih virov pa je njeno delo opravljanja evropske poslanke vseeno skrajno nehigienično in neevropsko.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...