Je to največja napaka ptujske županje doslej? Gradnji socialnih stanovanj na tej lokaciji nasprotujejo lokalci in politični konkurenti

Datum:

Mestna občina Ptuj (v nadaljevanju MOP) je v začetku leta 2021 pričela s projektom za izgradnjo neprofitnih stanovanj na Ptuju, kot edino primerno lokacijo pa je navedla zemljišče avtobusne postaje Ptuj.

Stanovalci CMD so prepričani, da bo kar 80 % objekta zgrajenega na zelenici, za katero se je zatrjevalo, da bo ostala nedotaknjena. Najmanj 13 zdravih, odraslih dreves (čeprav bo zaradi gradnje ta številka še večja) bo tako posekanih.

Okoliški stanovalci so navedli več razlogov, zakaj gradnji stanovanjskega bloka nasprotujejo:

  • (pre)gosta poselitev s premalo zelenimi površinami in premajhnim otroškim igriščem na okoljsko zelo obremenjenem področju (prometne ceste, železnica, avtobusna postaja),
  • zmanjšanje javnega parkirišča,
  • premalo parkirnih mest za stanovalce obstoječih blokov ter tudi bodoče stanovalce novega bloka,
  • premajhno zemljišče za takšno gradnjo.

Po prepričanju stanovalcev CMD sedaj županja žal teh načel ne upošteva, saj so občani zavedeni in prezrti, čeprav so vse njihove pripombe na mestu.

Prav vsi poudarjajo, da nikakor niso proti gradnji neprofitnih stanovanj, vendar je način, na katerega se na silo vodi projekt, preprosto nedopusten, hkrati pa je tudi lokacija povsem neprimerna.

Kaj o projektu menijo županski kandidati? 

Kandidat za župana občine Ptuj Franjo Rozman (Vir: zajem zaslona, socialni mediji)

Franjo Rozman: “Kot lastnik stanovanja v neposredni bližini stanovanjskega objekta podpiram prizadevanje mojih sosedov, da se ohranijo zelene površine in parkirišča v centru Ptuja. Zmanjšujemo še tisto, česar nam že tako ali tako primanjkuje.”

Kandidat za župana občine Ptuj Andrej Čuš (Vir: zajem zaslona, socialni mediji)

Andrej Čuš: “V naši listi smo zadržani do projektov, ki niso usklajeni s krajani ter nižajo standard bivanja. Menimo, da morajo za vse veljati enaka pravila, saj je stranka SD in županja v prejšnjem mandatu preprečila gradnjo v Ljudskem vrtu, tokrat pa na silo in mimo ljudi gradi v CMD. Na Ptuju je polno primernih lokacij, zdaj pa konflikti in pritožbe ogrožajo realizacijo projekta.”

Kandidat za župana Robert Križanič. (Vir: Andraž Purg)

Robert Križanič: “Jaz nisem naklonjen gradnji novega bloka na tem področju, ker enostavno ni prostora in bi to pomenilo preveliko dodatno degradacijo mikrookolja. Problem parkiranja je že zdaj, potem bo še večji. Tudi okoliški prebivalci se s tem ne poistovetijo, saj bo to znižalo kakovost njihovega bivanja. Na področju MOP imamo veliko drugih možnosti za nove gradnje stanovanjskih objektov. Ob tem bi dodal še, da tudi termin “socialna” stanovanja ne želimo uporabljati, ker stigmatizira in ne odraža dostojne klasifikacije stanovalcev.”

Ptujska županja Nuška Gajšek (Vir: zajem zaslona, socialni mediji)

Nuška Gajšek: “Gradnja za avtobusno je možna brez sprejemanja OPPN-ja, kar pomeni, da je tudi izvedljiva v najkrajšem možnem času. Odmiki od sosednjih blokov so 38 metrov. Gradnja blokov ne posega v zelene površine stanovalcev, ampak v 80 % nove parcele, ki je bila odmerjena za potrebe bloka. Zelene površine v okolici se bodo uredile in izboljšale kakovost bivanja za vse. Dodala se bodo še igrala, klopi, dodatna zasaditev in poti, možna je tudi postavitev fitnesa na prostem. Z naslova pomanjkanja stanovanj, kar je problem na ravni celotne države, ne samo Ptuja, je torej več kot nujno zagotavljati dostopnost do stanovanj.”

Spodnje Podravje

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...