Jelko Gros napoveduje: “V Planici bo padel svetovni rekord, toda …”

Datum:

Norveški Vikersund, kjer je postavljen svetovni rekord v smučarskih skokih, je leta 2011 Planici prevzel primat skakalnice. Takrat je Johan Remen Evensen postavil 108. svetovni rekord v zgodovini in Planica je po skoraj 27 letih izgubila primat največje letalnice na svetu. Zanimalo nas je, kdaj se bo naša lepotica spet ponašala s svetovnim rekordom.

Norvežani so si dolgo časa želeli podreti svetovni rekord, za kar so angažirali tudi Janeza Goriška, ki je bil skupaj z bratom Vladom originalni konstruktor planiške velikanke. Norvežani so februarja 2011 končali posodobitev in poglobitev letalnice Vikersundbakken in Planici napovedali vojno v boju za svetovni rekord. In uspelo jim je – že na treningu je namreč padel nov svetovni rekord. Domačin Johan Remen Evensen je poletel 243 metrov in Planica od takrat dalje nima več svetovnega rekorda.

“V Planici bo padel svetovni rekord, toda …”
Isti dan (tj. 11. februarja 2011) je Evensen še enkrat popravil svetovni rekord, in sicer je v kvalifikacijah skočil 246,5 metra. Toda vseeno imamo tudi Slovenci svojega junaka – zlati orel Peter Prevc je bil namreč prvi človek, ki je potelel četrt kilometra (250 m). Pero je novo rekordno znamko postavil 14. februarja lani, a je njegov rekord zdržal natanko en dan, potem pa ga je popravil še en Norvežan, in sicer Anders Fannemel, ki je skočil 251,5 metra. To je tudi svetovni rekord, za katerega si želimo, da po koncu skakalnega vikenda v Planici ne bi bil več rekordna daljava. “V Planici bo padel svetovni rekord, toda ne vemo še, kdaj,” pravi vodja tekmovanja v Planici Jelko Gros, ki dodaja, kdo je kriv za to rivalstvo z Norvežani, ki je nastalo v zadnjih letih: “Norvežani so zelo želeli vzpostaviti neke vrste rivalstvo, ker, češ, kdo bo boljši in kdo bo kaj naredil. Sam na to rivalstvo nisem nasedel, ker jaz menim, da če bomo hodili v Planico zaradi rekordov, potem bomo s Planice prevečkrat odšli razočarani.”

“Enkrat se bo zgodilo”
Seveda je na prvem mestu varnost skakalcev, a nekje v ozadju seveda ostaja želja, kar priznava tudi mož, ki je zadnje dni pred tekmo preživel na planiški velikanki: “Mislim, da je v Planico potrebno iti zaradi dolgih poletov in nekateri bodo nagrajeni, da bodo videli svetovni rekord. Enkrat se bo zgodilo.” Morda že danes, ko je na sporedu uradni trening, ali pa jutri, ko je na sporedu prva tekma, če ne, pa morda v petek, ali pa v soboto, ali pa v nedeljo, ali pa drugo leto, ali pa … Enkrat bo padel – Planica je pač velikanka in svetovni rekord je doma pod Poncami. 

Rok Virag

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...