Jeseni nas najverjetneje čaka nov val epidemije, ki bo dodatno prizadel gospodarstvo

Datum:

Pandemija novega koronavirusa je že povzročila globalno zdravstveno in ekonomsko krizo. Jeseni pa nas, kot izhaja iz študije London Business School, čaka nov val epidemije, ki bo dodatno prizadel gospodarstvo. Nekatere dejavnosti so že zdaj čez noč nehale obstajati, recesija, ki jo je povzročila pandemija, se lahko čez noč sprevrže v dolgotrajno spiralo ekonomske depresije.

                   

Pandemija novega koronavirusa je že povzročila globalno zdravstveno in ekonomsko krizo. Medtem ko države sprejemajo stroge ukrepe z namenom zajezitve epidemije, ki v veliki meri tudi učinkujejo, pa mnogi opozarjajo, da bi lahko prišlo do še enega vala epidemije. Ponovnemu valu epidemije smo že bili priča pred nekaj več kot sto leti pri pandemiji španske gripe, tokrat pa bi nas lahko drugi val epidemije čakal že v začetku letošnje jeseni.

Nekatere dejavnosti so čez noč nehale obstajati
Radikalne ukrepe, ki so jih države sprejele za zajezitev prvega vala epidemije, so že sprožile ekonomsko katastrofo, ki se ji ni več moč izogniti. Kot navaja Express, nekatere dejavnosti, kot so turizem in gostinstvo, ne obstajajo več. Številne ostale pomembne dejavnosti, kot so avtomobilska industrija, so prav tako močno prizadete. Po drugi strani si bodo druge panoge, kot so potrošniška elektronika, opomogle praktično takoj. Z epidemijo bodo zaposleni v nekaterih dejavnostih obsojeni na dolgoročno delo od doma, nadproporcionalno pa bodo prizadeti mali podjetniki, zlasti v storitvenih dejavnostih.

Recesija, ki jo je povzročila pandemija, se lahko čez noč sprevrže v dolgotrajno spiralo ekonomske depresije
Recesija, ki jo je povzročila pandemija, ima tako vse pogoje, da se sprevrže v dolgotrajno spiralo ekonomske depresije. Medtem, ko smo bili na prvi val epidemije v veliki meri nepripravljeni, pa se lahko bolje pripravimo na drugi val. Ekonomski ukrepi morajo biti hitri in učinkoviti ter na ravni pričakovanih izgub v industriji.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...