V Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani bo danes dopoldne tradicionalno srečanje kristjanov in ljudi dobre volje, v organizaciji civilne iniciative Prebudimo Slovenijo. Geslo letošnjega srečanja je “Slovenija v Evropi, Evropa v Sloveniji”. Sodelovali bodo intelektualci Igor Grdina, Žiga Turk, Marko Balažic in Ivan Štuhec.

                   

S srečanji, ki so se začela na Otočcu in bo letos prvič potekalo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, je začel nekdanji ljubljanski župan Jože Strgar. Zdajšnji predsednik pobude je prof. dr. Jože Mlakar, ki je dejal, da je lahko zbuditi človeka iz postelje, težje pa narod, ki je uspavan z relativno blaginjo in je zadovoljen z vsakodnevnimi popusti v trgovinah. “Zato je neobčutljiv za to, kar se dogaja v družbi. V ozadju te lagodnosti pa se dogajajo velike nečednosti, korupcija in podobne stvari, kar po malem ogroža Slovenijo, njeno stabilnost, pa tudi svet, zlasti Evropa se čudno vrti,” je dejal Mlakar.

V politiki ni “fair playa”
Med področji, ki so najbolj potrebna prebujanja, je Mlakar omenil pravosodje, zdravstvo, šolstvo, pa tudi medije. “Pri nas v politiki ni fair playja. V politiki bi morala biti zastopana vsaj neka minimalna morala, po kateri bi se politiki ravnali, da bi na volitvah zmagal tisti, ki je z nekimi argumenti in realnimi obljubami prepričal ljudi.”

Mlakar še ocenjuje, da se Evropa zelo hitro spreminja, na kar bodo jutri opozorili tudi sogovorniki. “Ker se je Evropa pred časom v Evropskem parlamentu odpovedala krščanstvu, je izgubila svojo identiteto, s tem pa je postala zelo občutljiva za različne druge vplive, tako od znotraj kot od zunaj. To pa je zelo nevarno, ker bo sprožilo velike notranje napetosti,” je dejal.

Srečanje se bo začelo ob 9.30 s predavanjem zgodovinarja dr. Igorja Grdine, nadaljevalo pa s predavanji prof. dr. Žige Turka, predstavnika mlajše generacije Marka Balažica in moralnega teologa dr. Ivana Štuheca.

C. Š.