“Jovanka je bolna, nikoli ni bila pri ginekologu”

Datum:

Jugoslovanski komunistični diktator Josip Broz Tito je umrl maja 1980. Še leto pozneje pa je bila njegova žena Jovanka trn v peti rdeči eliti komunistične partije.

                   

Po Titovi smrti je v Jugoslaviji nastal vakuum. Umetno ustvarjena država, ki jo je skupaj držala samo podoba diktatorja, je začela počasi razpadati, notranji boji, ki so se začeli že pred Titovo smrtjo, pa so po pisanju Expressa poskrbeli, da je bila Jovanka poslana v pozabo.

Vrnimo se v leto 1974, ko je komisija Zveze komunistov Jugoslavije ravno končala s poročilom, ki so ga dostavili članom izvršnega sveta predsedstva ZKJ. 27-stranski dokument je opisoval resnost situacije, v kateri se je nahajal Tito.

Jovanko dajala paranoja
Namreč, sodeč po poročilu, izjavah vodilnih članov komunistične partije ter ljudi, ki so delali v Titovi vili, je bil jugoslovanski diktator v nevarnosti pred Jovanko. Ta je z leti postala vedno bolj paranoična, vmešavala se je v politiko in Titu onemogočala stike z drugimi člani partije, ki jih je štel za prijatelje.

Josip Broz Tito in njegova žena Jovanka (Vir: Twitter)

Vse to naj bi počela zaradi strahu za svoje lastno in Titovo življenje. Iz arhivskih dokumentov pa je razvidno, da so člani partije na Jovanko gledali kot na škodljiv element, ki ogroža Titovo zdravje. Jovanka je namreč vsakogar, ki ji ni bil všeč, in všeč ji ni bil nihče, ki se ji je drznil nasprotovati, označila za vohuna.

Odpuščala je ljudi, ki so bili zaposleni v vili, javno obračunavala s svojimi političnimi nasprotniki, ni želela najeti kuharjev, ki bi kuhali za njiju s Titom, niti ni želela slišati ničesar o zdravnikih, ki bi skrbeli za diktatorjevo zdravje. Vse to domnevno v strahu za Titovo življenje. Šlo je celo tako daleč, da je Titu onemogočala stike z njegovimi otroki in vnuki, tako da je bil diktator prisiljen pošiljati denar preko svetovalca Ivana Miškovića in pozneje preko Milke Planinc.

Tito se je želel ločiti
“To je bolan človek, ki je do te mere bolan, da postaja direktno nevaren za Tita,” je stanje Jovanke opisal Edvard Kardelj, ki je ob tem potožil, da je v preteklosti, da bi prišel do Tita, moral zgolj dvigniti telefon in se z njim zmeniti za primeren čas, “zdaj je to cela procedura, da pridem do Tita”.

Kardelj in Tito (Foto: Twitter)

Vrh komunistične partije je ob tem razmišljal, kako bi morali Titovim zdravnikom dati pooblastila, da se ne menijo za Jovanko in skrbijo samo za Tita, kakor jim nalaga njihova zdravniška dolžnost. A ta načrt je hitro splaval po vodi, ko je Kardelj povedal, da“obstaja vprašanje, kako bo (Jovanka) reagirala, če se znajde v taki izolaciji”. Kot je ugotovil, je ženska bolna, zaradi česar se je bal, da bi bila zato zmožna “nekontroliranih izpadov”, ki jih je težko predvideti.

Tito naj bi zaradi tega tudi večkrat izrazil željo, da se loči od nje, a se je bal škandala. V partiji niso želeli pritiskati nanj glede tega vprašanja, saj so se bali, da bi lahko dobili nasprotni učinek od želenega. Če pa bi se Tito odločil za ločitev, bi ga vrh partije nemudoma podprl.

Jovanka je znorela
Mitja Ribičič je ob tem dodal, da je trdno prepričan, da je “tovarišica Jovanka, kakorkoli naj bo to za laika težko oceniti, težek pacient”. Ob tem je dodal, da je potrebno vzpostaviti normalno stanje in razmisliti o zdravljenju za Jovanko. “Ona nikoli ne jemlje zdravil, nje nikoli kot normalne ženske ni pregledal ginekolog – to je nenormalno stanje, sramota je, da moramo o tem razpravljati.”

Stane Dolanc (Vir: Twitter)

Stane Dolanc se je ob tem spomnil dogodka, ko je obiskal Tita skupaj z Ratom Dugonjićem. Ob tej priliki je Jovanka rekla: “Vi ste krivi za tako Titovo zdravstveno stanje.” Jugoslovanski diktator je na to odvrnil: “Molči, Jovanka, ti si kriva! Ti, s tvojo držo, s tvojimi pritiski name!” Kot da to ne bi bilo dovolj, je Tito po pričevanju Dugonjića Jovanki zabrusil: “Ti mi zastrupljaš življenje,” kar je potrdil tudi Dolanc.

Jovanka je na vse to odvrnila: “To ni točno, jaz te dobro poznam, tovariš Tito”, nakar je Tito pribil: “Nič ti mene ne poznaš, jaz pa dobro vem, da si ti kriva”, pri čemer “je dodal še nekaj”.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...