Jubilejno 20. praznovanje dneva državnosti na Polževem

Datum:

Na današnji praznični dan so se številne občanke in občani jubilejno že dvajsetič zbrali na vrhu Polževega in v počastitev dneva državnosti čestitali domovini. Osrednja prireditev ob praznovanju dneva državnosti je pripravila Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z Občinsko turistično zvezo Ivančna Gorica in Župnijo Krka.

                   

Že tradicionalno se je praznovanje na Polževem začelo z mašo za domovino, ki jo je ob somaševanju domačih duhovnikov daroval novi novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. Kot je povedal so se na Polževem zbrali vsi tisti, ki v srcu dobro mislimo in imamo domovino radi. »Zato ob današnjem prazničnem dnevu molimo in prosimo božjega blagoslova za naše prihodnje življenje, da bomo znali pomagati drug drugemu in tako živeti v blagostanju in bratski skupščini«, je povedal novomeški škof Saje.

Po maši je zbrane uvodoma pozdravil župan Dušan Strnad, ki je eden od najbolj zaslužnih, da se na Polževem srečujemo že vse od leta 2003. Številnim prisotnim je na kratko orisal dvajsetletno praznovanje praznika na Polževem in se zahvalil vsem, ki so se trudili, da je srečanje najprej zaživelo, postalo tradicionalno, ter se iz leta v leto še dopolnjevalo. Ob zaključku je zaželel lepo in ponosno praznovanje preostanka prazničnega dne.

Ob 31. letnici praznovanja naše države je domoljube na Polževem nagovoril letošnji slavnostni govornik dr. Jože Plut, prvi slovenski vojaški vikar. Ob prazniku je zbranim povedal, naj bodo hvaležni na našo državo za samostojnost in demokracijo. »Bodimo kot državljani in hkrati tisti, ki smo verni kot verniki, ponosni, pokončni in suvereni ter se ne pustimo manipulirati. Ne izročamo nikogar manipulatorjem, ampak dejavno in aktivno sodelujemo kot državljani za izgradnjo še lepše in bolj sproščene Slovenije, v kateri bo vsak z veseljem to kar je. Naj si bo to moški, ženska, fant, punca, veren ali neveren, predvsem pa aktiven, dejaven in ponosen državljan samostojne demokratične Slovenije«, je povedal Plut ter svoj nagovor zaključil z naslednjimi besedami: »Ne glede na vse smo Slovenci postaven in razumen narod, ki mu je dana sreča, nesrečo pa si izbira sam. Na nas je, da to srečnost negujemo in nadgrajujejo. Lepo naj bo biti Slovenka in Slovenec v demokratični in samostojno Sloveniji. Vsem iskrene čestitke ob dnevu državnosti in Bog živi Slovenijo.«

Foto: Gašper Stopar

Čestitke zahvale zaslužnim za 20. izvedbo prireditve na Polževem

Ker je šlo za 20. izvedbo prireditve praznovanja dneva državnosti na Polževem se je Občinska turistična zveza Ivančna Gorica in njen zdajšnji predsednik Stanislav Kralj s spominsko plaketo zahvalil nekaterim posameznikom in organizacijam. Plaketo zahvale so prejeli Župnija Krka, Pavel Groznik, Miloš Šušteršič in župan Dušan Strnad. Slednji so vsa ta leta vključeni pri organizaciji prireditve, ki jo je leta 2003 predlagal pobudnik in dolgoletni predsednik občinske turistične zveze, pokojni Avgust Likovnik.

Poleg omenjenega jubileja, pa se je krški župnik Dejan Pavlin spomnil tudi prve obletnice popolne obnove cerkvice Sv. Duha in okolice na vrhu Polževega. Ob tej priložnosti je škof Saje v imenu Škofije Novo mesto, Blažu Miklavčiču iz Zavrtač podelil škofijsko priznanje in zahvalo za pobudo, pomoč in donatorstvo pri obnovi podružnične cerkve v Župniji Krka.

Praznično vzdušje je bilo še posebej svečano ob zapetih pesmih Slovenskega okteta, ki je pel pri maši za domovino in v kulturnem programu prireditve. Z recitacijami in plesno točko ob zvoku harmonike so se mu pridružili člani Kulturnega društva Krka. Prireditev sta povezovala člana KD Krka Anica Kozinc in Jože Pečjak.

Dogodek so popestrili tudi člani Društva prijateljev konj Višnja Gora, ki so goste na prizorišče pred cerkvijo sv. Duha pripeljali s konjskimi vpregami. Vsak udeleženec, med njimi tudi nekdanji zunanji minister in aktualni poslanec Državnega zbora Anže Logar, je prejel še jubilejno priponko, zastavico in golaž pri hotelu Polževo.

Gašper Stopar

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...