fbpx

V vrh NIJZ ponovno vrnili Eržena, ki se ga bomo spomnili po kaosu ob začetku epidemije in sodelovanju s Socialnimi demokrati

Na NIJZ se vrača Ivan Eržen. (Foto: STA)

Svet NIJZ je na današnji izredni seji za v. d. strokovnega direktorja soglasno imenoval Ivana Eržena. Predsednik sveta Mitja Blaganje to vidi kot dobro priložnost za “umiritev diskurza” in nemoten začetek priprav na morebitni jesenski val epidemije covida-19. Spomnimo, da je Eržen že vodil NIJZ ob pričetku epidemije, obdobje pa lahko označimo kot dobo kaosa in prepočasnega ukrepanja. Tudi sicer je vlada na današnji seji sprejela kup kadrovskih rošad.

Vlada Roberta Goloba je določila, da bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti in ne več generalni direktor. Strokovnega direktorja pa ne bo imenoval generalni direktor, kot je predvidela vlada Janeza Janše, pač pa svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pred novinarje je stopil tudi Ivan Eržen, ki je NIJZ sicer že vodil kot vršilec dolžnosti, nazadnje po odhodu nekdanje direktorice Nine Pirnat ob začetku epidemije covida-19. Eržena se bomo spomnili po prepoznem ukrepanju v času prvega vala epidemije, sicer pa spada v kroge blizu Socialnim demokratom, blizu si je prav tako z vplivnim stricem iz ozadja Borutom Miklavčičem. Po Erženu je vodenje NIJZ s polnim mandatom prevzel Krek, ki ga novi minister za zdravje ruši na najbolj podel način in z direktnimi pritiski.

Tudi sicer je vlada na današnji seji sprejela nove kadrovske odločitve:

– Vlada je na današnji seji razrešila dr. Jelke Pirkovič z mesta vršilke generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo in na to mesto imenovala Špelo Spanžel.

– Vlada je na današnji seji razrešila Uršulo Menih Dokl z mesta generalne direktorice direktorata za medije na Ministrstvu za kulturo.

– Vlada je na današnji seji imenovala prof. dr. Vasilko Sancin, dr. Vesno Bergant Rakočević, prof. dr. Aleša Galiča, izr. prof. dr. Boštjana Zalarja in izr. prof. dr. Veroniko Fikfak na seznam namestnikov izvoljenega sodnika za odločanje v posameznih zadevah na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu za mandatno dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

– Vlada je na današnji seji v svetu javnega zavoda Hiša za otroke kot predstavnico ustanovitelja razrešila Vero Granfol, na njeno mesto pa za preostanek mandata do 17. 12. 2025 imenovala Mijo Cankar.

– Vlada je sklenila, da se mag. Marjan Hribar z dnem 17. 6. 2022 razreši s položaja direktorja Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije, za vršilca dolžnosti pa imenovala mag. Francija Jagodica. Hribar je sicer že sam podal odstopno izjavo.

– Vlada bo Državnemu zboru RS predlagala, da v svet Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) za dobo petih letih imenuje Istoka Prodana in Mirjano Rozman.

– Vlada je danes sklenila predlagati državnemu zboru, da zaradi neizpolnjevanja pogojev za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) odpokliče Boža Emeršiča in Leona Cizlja.

Sara Kovač