Kakšen uspeh za slovenskega junaka! Primož Roglič je olimpijski prvak v kronometru – Tekmece je “prešprintal” za več kot minuto!

Datum:

Slovenija na olimpijskih igrah v Tokiu na Japonskem slavi drugo zlato medaljo! Po Benjaminu Savšku, slovenskem kanuistu na divjih vodah, jo je v kronometru osvojil Primož Roglič, ki je v zadnjih letih poskrbel za slovenski kolesarski preporod in evforijo v domovini. Čeprav mu je lani zmago na največji kolesarski preizkušnji na svetu, Dirki po Franciji, na koncu “speljal” rojak Tadej Pogačar, in niti letos na Touru ni imel sreče s poškodbami, saj je po padcu moral odstopiti, je danes postal olimpijski prvak v kronometru in kronal svojo izjemno kariero. Primož Roglič je odlično razporedil svoje moči, saj je vodil prav na vseh vmesnih časih, edina izjema pa je bila prva točka na 10. kilometru, kjer za dobre pol sekunde zaostajal za Filippom Ganno.

                   

Še po prvem krogu in polovici proge je razlika do petega mesta znašala vsega deset sekund, v drugem krogu pa si je pred svojimi tekmeci Primož Roglič privozil kar minuto prednosti, tako da je bil že lep čas pred koncem dirke neulovljiv. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni kolega pri Jumbo Vismi Tom Domoulin, ki je vmes že prekinil kariero, po vrnitvi pa osvojil srebro. Bronasto medaljo je osvojil Rohan Dennis, medtem ko sta za las brez odličja ostala Stefan Küng in Ganna.

Primož Roglič ob svoji prvi izjavi za medije neposredno po dirki. Foto: RTV.

Krona kariere
Za skoraj 32-letnim Primožem Rogličem so sicer neverjetne sezone v kolesarstvu. Spomnimo, leta 2019 je zmagal na španski Vuelti, lani pa je postal prvi Slovenec z zmago na kolesarskih spomenikih. Kot prvi Slovenec je privozil zlato kolesarsko medaljo, ne pa tudi prvo medaljo, saj je pred nekaj dnevi njegov reprezentančni kolega Tadej Pogačar na cestni dirki osvojil bron. Skupno je to že četrta medalja za Slovenijo na igrah v Tokiu.

Zlata olimpijska medalja okrog vratu je veliko zadoščenje za Rogliča, ki letos na Touru ni imel sreče s poškodbami.

“Neverjetno, kako se v bistvu stvar hitro obrne, če verjameš, trdo delaš in greš novim izzivom naproti,” je po osvojitvi naslova olimpijskega zmagovalca v vožnji na čas povedal slovenski šampion Primož Roglič. “Zase vedno rečem, da nisem ravno specialist za kronometer, ampak včasih tudi naredim dobro vožnjo na čas. Izjemno, izjemno sem vesel in ponosen.” Veselo je bilo tudi v taboru kolesarske reprezentance, selektor  Andrej Hauptman ni skrival navdušenja nad uspehom svojega varovanca: “Zavedali smo se, da imamo takšno ekipo, da je vse mogoče. Ampak, tako kot lahko zmagaš, si lahko tudi šesti. Primož je bil fenomenalen. Videlo se je že pred cestnimi treningi, da je pravi. Na dirki potem ni imel svojega dne, ampak danes je bil spet na samem vrhu, kjer si zasluži biti.”

Slovenija na nogah
Uspeh Primoža Rogliča že odmeva tudi v domovini, socialna omrežja so že med samo dirko, ko si je kolesar privozil enormno prednost pred tekmeci, eksplodirala. Čestitke in pohvale dežujejo z vseh koncev in krajev, od športnikov, glasbenikov – do politikov.

Letos je drugič nastopil na olimpijskih igrah. Prvič je pod petimi krogi nastopal v Riu de Janeiru, kjer je v cestni dirki osvojil 26. mesto, vožnjo na čas pa je končal deseti. V Tokiu je na cestni preizkušnji zaradi krčev in bolečin zaostal ter osvojil 28. mesto.

T.F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...