Kako je pravosodni sistem brez osnove planil na Kanglerja z vsemi topovi, Švarc Pipanova še brez ovadbe

Datum:

Slovenska javnost ve, da pod Golobovo “svobodo” obstajajo dvojni vatli, zato se sedaj številni sprašujejo, kaj se bo zgodilo v primeru afere sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Vsak bi se strinjal, da je kot podpisnica odgovorna Dominika Švarc Pipan. Ona odgovornosti ne priznava, čeprav so “zadeve popolnoma jasne, dokazljive z dokazi, da je šlo za veliko zlorabo pri razpolaganju teh sredstev na pravosodju,” meni Franc Kangler, ki pa je bil v preteklosti večkrat kazensko ovaden zaradi suma zlorabe, čeprav pri očitanih dejanjih sploh ni bil prisoten niti ni sodeloval. Dvojni vatli?

“Tukaj so zadeve popolnoma jasne, dokazljive, neposredno z dokazi, da je šlo za veliko zlorabo pri razpolaganju teh sredstev na pravosodju,” je dejal Franc Kangler, ki je bil v preteklosti večkrat kazensko ovaden le zato, ker je, kot je poudaril, “le predlagal mestnemu svetu, v konkretnem primeru pa nisem popolnoma ničesar storil, niti ne predlagal. Ampak samo zato, ker sem bil v funkciji župana, sem bil ovaden. Ne podpisal pogodbe, se ne usklajeval in ne peljal nobenih aktivnosti,” je dejal Kangler in dodal, da je tožilstvo odstopilo od pregona, ko je zaslišalo vse stranke v postopku.

Zaradi prelaganja odgovornosti pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan se je odzval tudi nekdanji kriminalist Zoran Šarič, ki je na X zapisal, da je bil Franc Kangler “kazensko ovaden zaradi suma Zlorabe uradnega položaja za MB radarje, pa v ničemer ni sodeloval pri realizaciji posla, enkrat je bil na enem mestu za pet minut, v ničemer odločil in ni podpisal pogodbe, ampak jo je podžupan Ujčič”.

A pravosodna ministrica ne priznava odgovornosti, nasprotno. Prelaga jo na druge, kar bi lahko bil dodaten dokaz, da ministrica ni kompetentna za to pozicijo, saj jo lahko “z lahkoto kdo okoli prinese”. Za MMC RTV je namreč povedala, da so jo “strokovne službe zavajale”.

“Če bi bili resnica in pravica na pravi strani, da smo pred ustavo vsi enaki, bi moral biti vsaj nekdo v priporu, da se okoliščine raziščejo. Za takšno razliko denarja mene ne bo nihče prepričal, da je v dveh dnevih bil pravnoformalno posel speljan, denar nakazan, pri čemer pa pravosodje sploh nima zagotovljenih možnosti spisa oziroma ni spisa v zemljiško knjigo,” je bil jasen Kangler.

Takojšnja “komanda” na NPU
Kangler pravi, da iz zanesljivih virov ve, da je na Nacionalni preiskovalni urada (NPU) prišel ukaz, da morajo nemudoma odreagirati. Meni, da gre za rivalstvo med strankama SD in Gibanjem Svoboda, pri čemer opomni na to, da “se ve, kdo je hotel” Darka Muženiča nazaj na NPU. “Malo je čudno, da je NPU že dan po tem, ko je prišlo v javnost, odreagiral, kar pomeni, da ima tudi NPU dvojne vatle,” pojasnjuje Kangler in dodaja, da v zvezi s preiskovanjem domnevno spornih Golobovih poslov zadeve še vedno stojijo, kljub temu da naj bi bili odprti dve operativni točki za dve kaznivi dejanji, “a vse tiho je bilo”. Po mnenju Kanglerja je afera največ politične škode naredila prav SD, naokrog krožijo informacije, da Švarc Pipanova tudi podpore Tanje Fajon ne uživa več.

Foto: STA

Dobro obveščeni iz vladne palače: Dominika Švarc Pipan pada. Golob ji je očital, da je na seji vlade, kjer je projekt dobil podporo, zavajala. Fajonova  @strankaSD je iz nenačrtnih razlogov ne podpirajo več – volitve. Načelna @strankalevica neopredeljena. *videli so jo objokano na hodniku @vladaRS @Mpravosodje,” je na X zapisal novinar Vinko Vasle.

Spomnimo, da je Švarc Pipanova po prihodu na svojo pozicijo brez oklevanja v nadaljnjo preiskavo Komisiji za preprečevanje korupcije predala nakup poslovne stavbe v središču Celja, ki jo je poskušal kupiti nekdanji minister v Janševi vladi Marjan Dikaučič. V oči naj bi bodla previsoka cena, so takrat poročali MSM. Ko je položaj prevzela dotična, so posel na ministrstvu zaustavili.

O vsem tem je opozoril tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs, ki je na X zapisal: “Če se ne motim je nekdanji minister Dikaučič kupoval neko stavbo, takoj vseljivo, brez potrebe po kakšnih adaptacijah, za 980 EUR/m2 in bil zato s strani Švarc Pipan kazensko ovaden. Le koga je (bo) kazensko ovadila ona, ki je kupila podrtijo za cca.1500 EUR/m2+800 EUR/m2 inves. Sebe?”

Foto: sta

Nekdo želi imeti Slovence za neumne
Hojsov komentar je glede na vse navedeno tako na mestu. Švarc Pipanova zaseda eno najpomembnejših pozicij v Sloveniji, a očitno ni zmožna razumne presoje, če jo kar tako lahko “zavedejo strokovne službe”, kot je sama dejala. Torej sama ni zmožna razumne presoje, hkrati pa prelaganje odgovornosti na druge kaže na to, kakšno pomanjkanje integritete ima. Naj zaključimo s komentarjem Kanglerja: “Slovenci niso neumni, da ne bi videli, kaj se v resnici dogaja, a nekdo jih želi imeti za neumne”.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...

Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču

Zdravstvenega letovanja na Debelem rtiču se lahko udeležijo tisti...

Štirikrat proti referendumski prevari

Čez dva tedna bomo na neobvezujočih referendumih glasovali, ali...