Grims: Kar počne aktualna vlada ni samo škandal, ampak je zločin nad slovenstvom

Datum:

Ministrstvo za notranje zadeve želi z novelo zakona o tujcih omiliti pogoje za osvojitev znanja slovenskega jezika. “Z UE se ukvarjam že od nastopa funkcije. Razlogov za slabo stanje je veliko, ključni pa slaba zakonodaja, pisana tako, da oteži prihod v Slovenijo,” je zapisala ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, ki trenutno vodi posle tudi na notranjem ministrstvu. Poudarila je, da je nujna novela eden manjših korakov v vrsti načrtovanih, ki bodo pospešili obravnavo vlog. Kam je pospešena obravnava vlog pripeljala v preteklosti, lahko občutimo v Kranju, kjer se že težko sliši kakšna slovenska beseda. “Kar počne aktualna vlada ni škandal, ampak je zločin nad slovenstvom,” je prepričan poslanec Branko Grims, ki poudarja pomen integracije z jezikom ter opozarja, da gre za načrtno protislovensko politiko vlade Roberta Goloba.

Na ministrstvu za notranje zadeve so pripravili novelo zakona o tujcih, s katero bi med drugim omilili pogoje glede znanja slovenskega jezika. Kot izhaja iz gradiva, pripravljenega za obravnavo na vladi, bodo zakon državnemu zboru v sprejem predlagali po nujnem postopku sočasno z novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Spomnimo, prejšnja koalicija je marca 2021 sprejela trenutno veljavni zakon o tujcih, ki je zaostril pogoje za bivanje tujcev in med drugim uvedel pogoj znanja slovenskega jezika na osnovni ravni za tujca, ki prvič vstopa v državo, in na zahtevnejši ravni za tiste tujce, ki v Sloveniji že prebivajo več let. Hkrati bi zakon z omejitvijo financiranja tečajev slovenskega jezika zaostril pogoje za pridobitev dovoljenja za začasno prebivanje za družinske člane tujca.

S sedanjo novelo naj bi odpravili diskriminatorno obravnavo različnih kategorij tujcev, ki zaprosijo za pridobitev dovoljenja za prebivanje. Predlog namreč odpravlja pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine in ponovno uvaja brezplačno financiranje tečajev za vse kategorije tujcev. Kot je razvidno iz gradiva, je sprejem zakona nujen, ker bi sicer 27. aprila začela veljati določila, ki se nanašajo na pogoj znanja slovenskega jezika, in omejitve financiranja ter kroga upravičenca za učenje jezika, zato vlada predlaga obravnavo predloga po nujnem postopku. Predlog zakona med drugim odpravlja tudi obvezno periodično preverjanje izpolnjevanja pogoja zadostnih sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti s strani upravne enote ter še nekaj “nepotrebnih” administrativnih ovir, kar naj bi omogočilo hitrejše vodenje postopkov izdaje dovoljenj za prebivanje.

Kar počne aktualna vlada ni samo škandal, ampak je zločin nad slovenstvom
“Slovenski jezik je vrednota in je hkrati absolutni pogoj obstoja slovenskega naroda – brez slovenskega jezika, slovenstvo ne more obstajati,”
je poudaril poslanec Branko Grims, ki je pojasnil, da je zaradi tega v narodu, ki šteje dva milijona ljudi še toliko bolj pomemben odnos do slovenskega jezika. “Da pazimo nanj in da krepimo vse tisto, kar krepi tudi slovenski jezik ter da ga ohranjamo za naše potomce,” je bil jasen. Iz tega razloga je absoluten pogoj, da se izvaja integracija vseh, ki pridejo v Slovenijo, tudi in predvsem s tem, da poznajo osnove slovenskega jezika. To ni nobena slovenska posebnost, to ni noben nacionalizem – kot je že povedal veliki slovenski pisatelj Boris Pahor – to je pač odnos do Slovenščine, je domoljubje. “In zaradi tega je predlog vlade RS, po katerem se bodo pogoji znanja slovenskega jezika drastično omilili, nesprejemljiv. To je samo odraz absolutne politike sedanje vlade – to pa je vlada, ki je očitno protislovenska in naklepno uničuje slovenski narod, slovenstvo in seveda tudi državo Slovenijo,” je še poudaril Grims, ki je dodal, da se moramo zavedati, da je po Ustavi RS temelj obstoja slovenske države prav slovenski narod, saj je država Slovenija utemeljena na samoodločbi slovenskega naroda, torej na neodtuljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.

Sinoči so na Radiu Ognjišče gostili nekdanjega premierja Janeza Janšo, eden izmed poslušalcev je bil ogorčen nad početjem aktualne vlade in je ob tem povedal, da se v njegovem domačem Kranju že težko sliši kakšno slovensko besedo – v preteklosti so tja namreč množično priseljevali tujce s Kosova. Po Grimsovih besedah je bil tam med drugim problem s prejšnjim vodstvom upravne enote, kjer so izjemno lahkotno izdajali dovoljenja. Po zaostritvi zakonodaje, ki so jo izpeljali v času prejšnje vlade, se je to bistveno zmanjšalo, vendar pa je velika škoda že storjena – Kranj je že zdavnaj presegel zmožnost integracije oziroma tega kar se lahko še sprejme, brez da se ob tem spremeni okolje. Grimsov predlog o omejitvi priseljevanja in ohranjanja slovenskega jezika je pred časom – zanimivo – sprejel tudi mestni svet v Kranju, vsi sklepi so bili sprejeti praktično soglasno. To pomeni, da se ljudje vendarle dobro zavedajo, ne glede na  politično orientacijo, da je to zelo velik problem. Zato bi se morala tudi vlada RS do tega problema obnašati odgovorno. “Jaz sem prepričan, da tu ne gre z neumnost, ne gre za lahkotnost, ne gre niti za delanje uslug nekaterim – ampak gre za načrtno protislovensko politiko sedanje vlade. Vlada Roberta Goloba načrtno uničuje slovenstvo in s tem tudi državo Slovenijo,” je ocenil Grims.

Kakšen je cilj tega načrtnega uničevanja slovenstva?
Temu se reče velika zamenjava, legalnim ali pa ilegalnim priseljencem bodo dali volilno pravico, da bodo na tak način ohranjali svojo oblast. S popolnoma noro davčno politiko, s pretiranim višanjem davkov podjetnike oziroma najbolj uspešen del slovenske države in mlade praktično izganjajo iz Slovenije, po drugi strani pa odpirajo prostor za nekoga drugega. Da to delajo namerno, kaže tudi njihov odnos do zaščite slovenskih meja – z javno slovesnostjo rušijo ograjo v času, ko je celo Evropa spremenila svojo politiko in začela poudarjati pomembnost obrambe meja – tudi s postavitvijo ograj, ki jih nameravajo financirati. Nesprejemljivo je, da gre Golobova vlada v popolnoma nasprotno smer, nas oddaljuje od Evrope in pelje v osamo in v to, da bomo postali migrantski žep na vrhu balkanske poti. Naše sosedne države napovedujejo dodatne zaostritve in nadzor na meji, kar med drugim pomeni tudi več težav pri poslovanju z Avstrijo in Italijo – poleg tega da se dela varnostna in socialna škoda, se torej dela tudi gospodarska škoda.

Poslanec SDS Branko Grims (Foto: STA)

Ko nam vzamejo jezik, nas več ne bo
Tudi nekdanji generalni direktor dr. Anton Olaj je vlado in notranje ministrstvo pozval k razumu.  “Ko nam vzamejo jezik, nas več ne bo,” je poudaril in dodal, da bi morale biti rešitve ravno v obratni smeri. Nekdanji minister dr. Matej Lahovnik je prepričan, da bo ukinitev pogoja znanja slovenskega jezika vsaj na osnovni ravni vodila le še do več zlorab pri prijavah bivališč in s tem povezanih socialnih transferjev. Ko drugod po Evropi pogoje zaostrujejo, jih pri nas vlada Roberta Goloba omiljuje. Kakšno sprevrženo politiko se gre Golobova vlada, se sprašujejo mnogi, in opozarjajo, da aktualna vlada s tem ponovno odpira vrata tudi serijam zlorab pod pretvezo lažnega študija ali fiktivnega iskanja zaposlitve. Podobna vprašanja so se porajala tudi pri izjavi kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki je povedal, da nameravajo ograjo na južni meji odstraniti do konca leta – medtem ko Evropa vse bolj ugotavlja, da je ograja učinkovito sredstvo pri odganjanju ilegalnih migracij. Videti je torej, da se politika aktualne slovenske vlade oddaljuje od politike držav EU. Kar nekako pojasni, da zunanja ministrica Tanja Fajon obiskuje predvsem države, kot je Uzbekistan ali Kirgizistan. “V tem kontekstu ni nič pretirano reči, da namerava sedanja vlada opustošiti državljane in državo,” je komentiral akademik dr. Boštjan M. Turk, ki je opozoril, da od leta 1991 naprej tega nismo poznali.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...