Karkoli naredi Urbanija je po mnenju aktivistov RTV Slovenija politični pritisk

Datum:

Novi direktor RTV Slovenija Uroš Urbanija je na to pozicijo stopil v času zelo napetih razmer, sredi novinarske stavke, ob nasprotovanju novinarskega sindikata, ki je takrat napovedal tudi zaostritev stavkovnih zahtev. Tako je odločil nekdanji generalni direktor RTV-ja Andrej Grah Whatmough, kljub vsemu nestrinjanju novinarskih sindikatov in zaposlenih, ki pa se očitno še kar ne morejo sprijazniti s spremembo, zato novemu direktorju očitajo že kar malo smešne zadeve.

“Novi direktor pritiska na novinarje in urednike ter načrtuje kadrovske menjave“, se je glasil naslov v Dnevniku, nanašal pa se je na novega direktorja RTV Slovenija, Uroša Urbanijo. Urbanija je svojo vlogo sprejel z namenom izboljšanja odnosov med zaposlenih in izboljšanja klime na RTV nasploh. Sam njegov prihod in njegove dobronamerne želje pa so razburile vse tiste, ki se nikakor ne morejo ločiti od starega načina razmišljanja in dela, ki jim je bil “priučen in privzgojen” skozi leta.

Navade, retorika in tarnanje zaradi izvajanja pritiska nad novinarji in njihovo avtonomijo so postale stalnica na RTV Slovenija. Zadnje mesece smo bili pričam stavkam, čudnim zahtevam in tudi sovražnim izjavam do tistih, ki razmišljajo drugače kot oni. Ob nastopu na direktorsko pozicijo je Urbanija povedal, da je “že večkrat povedal, da je najprej treba urediti odnose na RTV, saj se odnosi v nekih trenutkih zdijo že na meji sovražnosti, ne le tistih profesionalnih trenj, ki pridejo, dokler se tega ne uredi, je težko govoriti o neki viziji.” Po Urbanijevih besedah je najpomembneje, da se vsi zaposleni zavedajo, da so tam v službi javnosti in da morajo opravljati dela in naloge, tako kot so predvidene v njihovih pogodbah oz. kot jih opredeljuje pogodba vsakega posameznika na RTV. Vsak zdrs pa zmanjšuje njegovo verodostojnost.

Igor E. Bergant je eden izmed glavnih nasprotnikov uvajanja sprememb na RTV.

In RTV je imel v preteklosti kar nekaj zdrsov. Od pristranskega in celovitega poročanja, kot smo mu bili priča tako o poročanju o vojni v Ukrajini kot o zgodovinskem dogodku v Dražgošah, ki ga je takrat bolj celovito in resnično izpostavil dr. Jože Možina, ki so ga potem napadli z vseh strani. Tako njega kot Igorja Pirkoviča, ki je razmišljal drugače, sploh ko je postal urednik MMC Slovenija. Nepristranskost poročanja in sovražni govor novinarjev je bilo tisto, po čemer pomnimo RTV Slovenija v zadnjih dveh letih. Več kot očitno je bilo to, kar je Urbanija trdil, res, sovražni odnosi in napeti odnosi, za katere je potrebno najti način, kako jih izboljšati ali odpraviti.

Vsaka sprememba pa je zanje “napad”
Vsaka sprememba pa je očitno tudi razlog za napad, zato je tudi najmanjša sprememba zanje očitno razlog, da napadejo z nečim, kar poslušamo že mesece, “napad na avtonomijo”. Pa tudi če gre le za banalen primer, kot v tem primeru. In ker v članku v Dnevniku ni bilo pojasnjeno za kakšne pritiske naj bi šlo, se je na to odzval tudi sam Urbanija, ki je zapisal, da “v članku žal ni pojasnjeno, za kakšen “pritisk” na avtonomijo naj bi šlo. Zahteval sem, da se vsak dan prikaže pasica “Panorama na TVS2 ob 19.55″. Zahtev po navzkrižni promociji bo seveda še več. Tisti, ki tega ne razume, ne razume niti TV niti dela direktorja niti svojih nalog.”

In če niti direktor RTV ne more uvajati nekih tako banalnih sprememb, saj ga za vsako zadevo čaka protinapad, kaj potem dejansko sploh lahko počne? Ne sme zahtevati pasic, ne sme zaposlovati? Je sploh potrebno dodati še kaj, da bi bilo to manj absurdno? V Statutu javnega zavoda RTV Slovenija, je namreč jasno zapisano, da “notranjo organizacijo, način dela in poslovanja, število in delovno področje sodelavcev ter način organiziranja in delovanja služb določi generalni direktor z organizacijskim aktom”, kar bi pojasnilo tudi če bi zaposlil določen kader, med njegove naloge pa med drugim spada tudi “odločanje o poslovnih ukrepih za izboljšanje materialnega položaja RTV Slovenija”, kar pomeni, da je bila tudi marketinška pasica, ki jo je zahteval, povsem upravičena in v skladu z njegovimi nalogami.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...