Katastrofalna “uspešnost” Golobovega vodenja monopolnega podjetja bi morala strezniti vsakogar

Datum:

Robert Golob je v zadnjih dneh javnost seznanil, da se v politiko ne podaja zaradi denarja, ob tem pa se je pohvalil, da so ga za milijonsko plačo vabili tudi v tujino, vendar se je odločil, da pa bo raje delal za narod. Zanimiva je bila reakcija Sandija Češka, ki je glede Golobove uspešnosti v oddaji 24ur komentiral, da je težko ocenjevati dobiček monopolnega podjetja, pa tudi uspehe direktorja, ki pač vodi monopol. “Mislim pa, da v teh storitvenih dejavnostih distribucije energije dobiček, razen za to, da se vlaga nazaj v razvoj celotnega elektrogospodarskega sistema, ni potreben in da je to samo jemanje denarja iz žepa davkoplačevalcev ali gospodarstva. Raje bi videl, da se v politiki bolj angažirajo tisti, ki so se dokazali na tujih trgih, ki so se dejansko dokazali z ustvarjanjem nove vrednosti, razvojem podjetij, kot pa ljudje, ki se bolj ukvarjajo z distribucijo,” je pojasnil predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo. Češko je tako komentiral očitke, da ima Gen-i ob 3,4 milijarde evrov prihodkov prenizek dobiček, ki znaša 71 milijonov evrov.

“Danes sem bil na vladi šokiran. Gen-i za leto 2022 ponuja dobavo električne energije slovenskim bolnišnicam po trikrat višji ceni kot do zdaj,” je konec novembra lani v oddaji Tarča dejal notranji minister Aleš Hojs, ki je dodal, da sumi, da gre pri podražitvi za kartelni dogovor. “Ko sem pa pogledal natančnejše rezultate, moram reči, da so rezultati katastrofalni. Ob treh milijardah prometa Gen-i mislim, da so imeli lansko leto 15 milijonov evrov dobička. Katastrofa,” je stanje v družbi Gen-i opisal minister Hojs. Združenje zdravstvenih domov Slovenije je za leto 2022 dobilo naslednje ponudbe: GEN-I 16,9 milijona evrov, Elektro Celje Energija (ECE) 17,3 milijona evrov, Petrol 17,4 milijona evrov. Indeks rasti cene GEN-I v primerjavi s ceno iz julija 2020 je tako znašal 277,11. Robert Golob je takrat dejal, da je minister zadeve pomešal, na vprašanje, kakšno ceno so ponudili, pa je odgovoril: “Tako kot vsi preostali, saj so take cene za javni razpis.

Hojs je poudaril, da so rezultati družbe Gen-I katastrofalni. Prepričan je bil, da lahko najdejo direktorja, ki bo to podjetje vodil bistveno bolje, predvsem pa, da to podjetje bolnišnicam, šolam, gospodarstvu ne bo ponujalo 3-krat višjih cen kot pred enim mesecem. “Gospod Golob pravi, da bo gospodinjstvom nudil dano ceno, vendar pa bo vse ostalo prevalil na bolnišnice, šole in druge ustanove v državni lasti, torej bodo to posredno prek proračuna plačevali davkoplačevalci,” je bil kritičen Hojs. “Uspešno” poslovanje Goloba pa je danes Jože Mežan na Twitterju opisal takole: “Državna firma Gen-i, ki po dampinških cenah 26 evrov za MWh kupuje elektriko od državne NE Krško, jo naprej prodaja nam državljanom po tržni ceni 200 evrov za MWh pod sloganom “Poceni energija”. In to Robert Golob imenuje posel mojega življenja!” Po kakšni ceni Gen-i preprodaja energijo je sicer poslovna skrivnost, za natančnejše številke bomo še povprašali vpletene.

Foto: STA

O “uspešnosti” družbe Gen-i smo že pisali – v lanskem letu je 18 hčerinskih družb pridelalo nekaj nad 6,5 milijona evrov profita, medtem ko je v letu 2011 skoraj za polovico manj podjetij pridelalo malo manj kot 60 odstotkov večji dobiček. Ob tem se omenja, da je denimo v letu 2016 italijanska podružnica Gen-I pridelala 117 tisoč evrov čistega dobička, leta 2020 pa samo še 15 tisočakov. Obenem pa lahko na spodaj priloženem grafu jasno vidimo, da ima družba Gen-I neprimerno nižjo donosnost kot AXPO iz Švice ali denimo RWE iz Nemčije. Obe tuji podjetji ravno tako trgujeta z elektriko. “Raje bi videl, da se v politiki bolj angažirajo tisti, ki so se dokazali na tujih trgih, ki so se dejansko dokazali z ustvarjanjem nove vrednosti, razvojem podjetij, kot pa ljudje, ki se bolj ukvarjajo z distribucijo,” je pojasnil predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandi Češko. Številke pa žal ne kažejo na to, da bi se Golob kakor koli dokazal na tujih trgih.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...