Ker ne zmorejo rešiti problema stavke, so razrešili načelnico Upravne enote Ljubljana

Datum:

“Ko minister ne zmore rešiti problema stavke in fant od Tine zahteva ukrep zoper neposlušne ter ministru grozi z razrešitvijo, le-ta razreši načelnico upravne enote,” je komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ko je odjeknila vest, da je minister za javno upravo Franc Props razrešil načelnico Upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec.

Nizke plače in preobremenjenost z velikim pripadom zadev že dlje časa burijo zaposlene na slovenskih upravnih enotah. Na nekaterih upravnih enotah so zaposleni stavkali že novembra lani. Ker so obljube ministrstva za javno upravo, kako bodo na upravnih enotah uredili tako kadrovsko kot tudi materialno in prostorsko stisko uslužbencev, ostale neuresničene, je sledila tridnevna stavka, ki se ji je pridružilo kar 41 upravnih enot po Sloveniji. Z marcem so se pričele zaradi arogance oblastnikov stavkovne aktivnosti odvijati vsako sredo. Ker tudi vsakotedenska stavka vladajočih ni niti malo ganila, pogajanja z vladno stranjo pa niso prinesla nikakršnega napredka, so se s 15. majem stavkovne aktivnosti zaostrile na večini upravnih enot in bodo potekale vse dokler ne bodo končno izpolnjene njihove stavkovne zahteve.

Ministrstvo za javno upravo trdi: Razrešitev je skladna z zakonom o javnih uslužbencih
Vest o razrešitvi načelnice Upravne enote Ljubljana Andreje Erjavec je sporočilo ministrstvo, ki ga vodi minister za javno upravo Franc Props. Kot navajajo, je bilo to storjeno “skladno z zakonom o javnih uslužbencih, ki določa, da lahko minister v letu od nastopa funkcije načelnika razreši”. Danes bo na mesto vršilca dolžnosti upravne enote imenovan Marko Grujičić, poroča STA.

Po navedbah ministrstva razrešitve načelnika ministru ni treba posebej obrazložiti. “Če ga razreši skladno z zakonom o javnih uslužbencih, imenuje vršilca dolžnosti načelnika brez javnega natečaja za največ šest mesecev. Na ta položaj brez javnega natečaja imenuje osebo, ki izpolnjuje predpisane pogoje.” Props je že podal predlog uredniškemu svetu, da začne s postopkom “posebnega javnega natečaja za izbor in imenovanje novega načelnika ljubljanske upravne enote”.

Razrešili načelnico UE, kjer je potekala vsakodnevna stavka
S tem se je zamenjalo načelnico ljubljanske upravne enote, ki je s 15. majem pričela z vsakodnevno stavko. Od 58 upravnih enot je 34 takih, ki sicer stavkajo vsak dan. V okviru stavke zaposleni zahtevajo “dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah”.

Foto: Bobo

Vlada še vedno brez konkretnih rešitev
Na konkretni upravni enoti, kjer je prišlo do kadrovske rošade, se je v prejšnjem tednu spremenil način dela. Vse termine so namreč strankam zaradi stavke odpovedali. V času uradnih ur se lahko stranke oglasijo na upravni enoti na Linhartovi cesti in Tobačni ulici. Zaradi tega je pričela v prejšnjem tednu nastajati gneča ljudi, ki so se mudili po nujnih opravkih. Zaradi tega je pričelo naraščati nezadovoljstvo ljudi, a vlada še vedno ni naredila ničesar, da bi bili korak bližje koncu stavki na upravnih enotah. Vsega skupaj niso niti na veliko problematizirali osrednji mediji, kar bi bilo več kot očitno drugače, če bi bila na oblasti katera druga oblast. Razrešitev načelnice Upravne enote Ljubljana Andreje Erjavec namreč ne bo rešilo problematike, s katero se spopadajo zaposleni na slovenskih upravnih enotah. Morda pa se želi s tem na nek način posvariti druge načelnike, kakšne bi lahko bile posledice v primeru neposlušnosti?

Vir: X MB

V zvezi z dogajanjem se je še posebej kritično odzvala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je na družabnem omrežju X zapisala: “Ko minister ne zmore rešiti problema stavke in fant od Tine zahteva ukrep zoper neposlušne ter ministru grozi z razrešitvijo, le-ta razreši načelnico UE. Ministrica za zdravje bi lahko sledila vzgledu in razrešila vse direktorje bolnišnic ter obeh UKC-jev. Ker stavka zdravnikov traja že 5 mesecev.”

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....