Kerry pravi, da so poleti z zasebnimi letali edina izbira za nekoga, ki se bori za okolje

Datum:

John Kerry, posebni predsedniški odposlanec ZDA za podnebje, je v intervjuju zagovarjal zasebne polete okoljevarstvenikov, boleči temi svetovnih voditeljev, ki se borijo proti globalnemu segrevanju.

Ben Adler, urednik pri Yahoo News, je med intervjujem, objavljenim na spletu v petek, izpostavil vprašanje tovrstnih poletov in dejal, da je prebral, da je Kerry “pred kratkim prešel” z zasebnega na komercialno letenje.

Trdi, da ni letel zasebno, čeprav je imel v lasti zasebno letalo

“Ne, nisem letel zasebno, ko sem bil v tej službi,” je dejal Kerry in odločno zavrnil trditev.

Kerry, ki je postal prvi posebni predsedniški državni odposlanec za podnebje na začetku Bidnove administracije, je dejal, da je imel “enega, morda dva zasebna leta, ki sta bila vojaška, da bi prišel na Kitajsko med covidom-19”.

“V to smo bili prisiljeni,” je vztrajal, preden je dodal: “Letim komercialno.”

Gulfstream V s kakršnim se je Kerry “boril” proti okoljskim spremembam (foto: Wikipedia)

Toda Fox News je prejšnji mesec poročal, da je Kerryjeva družina prodala svoje zasebno letalo, Gulfstream GIV-SP, hedge skladu s sedežem v New Yorku, potem ko je na naslovnicah objavilo število letov in ocenjene stotine metričnih ton emisij ogljikovega dioksida od začetek Bidnove administracije.

Zasebne lete opravičujejo s kompenzacijami

Novinar je pritisnil na Kerryja, naj odgovori kritikom, ki pravijo, da so svetovni voditelji v ospredju podnebne agende hinavski, ko uprabljajo zasebna letala na velike podnebne dogodke v krajih, kot je Davos.

V Davosu se vsako leto zbere svetovna (leva) elita. Na sliki Tanja Fajon v Davosu (foto: EPA)

“Govoril sem z njimi o tem,” je odgovoril v zvezi s svojimi sodobniki. “Oni kompenzirajo – kupujejo kompenzacije, kompenzirajo in se trudijo bolj kot večina ljudi, ki jih poznam.”

Kompenzacije, o katerih govori, so nadomestki ogljika – t. i.  “pravice, s katerimi se trguje, ali certifikati, povezani z dejavnostmi, ki znižujejo količino ogljikovega dioksida (CO2) v ozračju,” piše na spletni strani podnebnega portala Massachusetts Institute of Technology.

“Z nakupom teh certifikatov lahko oseba ali skupina financira projekte, ki so proti podnebnim spremembam, namesto da bi ukrepali za zmanjšanje lastnih emisij ogljika. Na ta način certifikati ‘pobotajo’ kupčeve emisije CO2 z enakim zmanjšanjem CO2 nekje drugje.”

Zasebni poleti so edina izbira za nekoga, ki se bori za okolje

Kerry, sicer neuspeli predsedniški kandidat demokratov leta 2004, je pred tem služil kot ameriški senator in državni sekretar pod nekdanjim predsednikom Barackom Obamo. Kerry je pomagal pri pogajanjih o pariškem podnebnem sporazumu in se je leta 2019, ko je bil deležen kritik zaradi uporabe zasebnega letala za potovanje na Islandijo, da bi prejel nagrado za podnebno vodstvo, branil z besedami: “Če izravnate svoj ogljik, je to edini izbira za nekoga, kot sem jaz, ki potuje po svetu, da bi zmagal v tej bitki.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...