Kissinger po porazu Islamske države napoveduje še hujše posledice: Iranski radikalni imperij

Datum:

Islamsko državo želi svet uničiti, a nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger napoveduje, da nas v tem primeru čakajo grozljive posledice. Ustvaril se bo teritorialni pas od Irana do Libanona, posledično pa bo nastal grozljiv iranski radikalni imperij.

                   

Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger opozarja, da bo v primeru, če bo islamska država uničena, položaj na Bližnjem vzhodu lahko postal še bolj grozljiv, saj bi nastal Iranski radikalni imperij. Ta 94-letnik je že v preteklosti dejal, da bo, če se bo nadaljevala dominacija Irana, ki je tako imperialen kot džihadističen, srednji vzhod eksplodiral.

Izvrstni poznavalec geopolitičnih razmer Kissinger ocenjuje, da se na območjih Iraka in Sirije odvija ideološka radikalna verska vojska Islamske države, ki se je razglasila za neusmiljenega nasprotnika sodobne civilizacije. Nasilno želi zamenjati množico držav v mednarodnem sistemu z enim samim islamskim cesarstvom. Bližnji vzhod na svet še zmeraj vpliva tako z nestanovitnostjo svojih ideologij, kot s posebnimi ukrepi.

ISIS želijo uničiti, a se porajajo vprašanja, kdo bo prevzel njihovo ozemlje
Z ISIS se praktično bori cel svet. Večina proti – ISIS sil, vključno s šiiti in vodilnimi sunitskimi državami, se strinja, da je treba to džihadistično organizacijo nemudoma uničiti. A kdo bo prevzel njihovo ozemlje? Sunitska koalicija? Ali bo nanj imel vpliv Iran? Na to je težko odgovoriti, saj Rusija in države Nata podpirajo nasprotne skupine. Če ozemlje ISIS res zasedejo iranske revolucionarne garde ali šiitske sile, se lahko kot rezultat tega ustvari teritorialni pas, ki bi segal od Teherana v Iranu do Bejruta v Libanonu, kar bi lahko vodilo k nastanku Iranskega radikalnega imperija, je o Kissingerjevih črnih napovedih poročal Breitbart.

Foto: epa

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki